ΣΥΜΜΕΙΚΤΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

 ΣΥΜΜΕΙΚΤΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ  


Το πιο ευωδιαστό ψωμί ζυμωμένο με αγάπη!!!



Υλικά για ένα μεγάλο καρβέλι:

Για το προζύμι

  • 100 ml νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Για τη ζύμη

  • 180 γρ. αλεύρι ολικής
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
  • 280-300 ml νερό χλιαρό

Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζουμε το προζύμι: ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά να γίνουν ένας σφιχτός χυλός . Σκεπάζουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώνει και νσ αφρίσει για περίπου 40' λεπτά ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. 
  • Για τη ζύμη: Σε μπολ ρίχνουμε τα αλεύρια, τη ζάχαρη και το λάδι. Αδειάζουμε το φουσκωμένο προζύμι κι ανακατεύουμε ελαφρά. Σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό ανακατεύοντας με σπάτουλα και λίγο πριν αρχίσει να σφίγγει η ζύμη τότε προσθέτουμε το αλάτι. Αρχίζουμε ζύμωμα με τα χέρια μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια και δεν μένουν υπολείμματα στο μπολ. Εάν η ζύμη μιάζει πολύ ξηρή κι αφήνει κομματάκια τότε βρέχουμε τη ζύμη με λίγο επιπλέον νεράκι συνεχίζοντας το ζύμωμα πάνω στον πάγκο.
  • Αφού η ζύμη διαμορφωθεί και γίνει μαλακή κι εύπλαστη τη μαζεύουμε σε μπάλα και την τοποθετούμε μέσα σε μπολ περασμένο ελαφρά με σπορέλαιο. Χαράζουμε έναν σταυρό την επιφάνεια. Κουκουλώνουμε το μπολ με μεμβράνη και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1' ώρα ή έως ότου δούμε ότι σταυρός πλαταίνει στις εγκοπές.
  • Παίρνουμε τη ζύμη και σε αλευρωμένο πάγκο τη ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά. Την πλάθουμε μια μπάλα και την μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε πρώτα πασπαλίσει με λίγο λευκό αλεύρι. Χαράζουμε ένα σταυρό ή απλές γραμμές επιφανειακά. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 30'λεπτά να ανέβει.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200' βαθμούς. Καπακώνουμε το ταψί με ένα δεύτερο ίδιου μέγεθος -ιδανικά χρησιμοποιούμε γάστρα- και ψήνουμε σκεπασμένο για 30' λεπτά κι άλλα 15' ξεσκέπαστο να πάρει ωραίο χρώμα.
  • Μόλις το ψωμί ψηθεί, το αφήνουμε πάνω στον πάγκο μέσα στο ταψί του να κρυώσει κι ύστερα αποθηκεύουμε κλεισμένο καλά σε σακούλα.

Σημ. Μπορούμε εάν θέλουμε αν κόψουμε φέτες αφού κρυώσει και να τα αποθηκεύσουμε σε poly-bag μέσα στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης. 


Καλή σας επιτυχία 💓




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις