ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ

Αφιερωμένη στους λάτρεις των μανιταριών!



Υλικά:
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 κιλό μανιτάρια λευκά κομμένα σε φετάκια
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κεσεδάκι τυρί κρέμα
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ.γλ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 350 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο (γκούντα, ρεγκάτο ή mix)
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μικρό αυγό χτυπημένο με λίγο νερό κι αλάτι για την επάλειψη

Εκτέλεση:
  • Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεματάμε τα μανιτάρια μέχρι να κατεβάσουν τα υγρά τους ΧΩΡΙΣ την προσθήκη λιπαρής ουσίας (λαδιού ή βουτύρου). Ανακατεύουμε με κουτάλα κι αφού σωθούν τα περίσσια υγρά προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρώς.
  • Ρίχνουμε το τυρί κρέμα να λιώσει μέσα στα λαχανικά κι έπειτα βάζουμε και την κρέμα γάλακτος. Σ' αυτό το σημείο χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στη μεσαία σκάλα κι αφού πάρουν όλα μαζί μια βράση χαμηλώνουμε κι άλλο. Αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει χωρίς καπάκι ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα έως ότου απορροφηθούν τα υγρά και δέσει όμορφα η κρέμα με τα υπόλοιπα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τα γούστα. Προσθέτουμε το 1/3 τυριών μέσα στη γέμιση (επειδή τα κίτρινα τυριά δεν θα είναι πολύ αρμυρά, προσαρμόζουμε τα καρυκεύματα ανάλογα με το πόσο αρμυρή ή πικάντικη θέλουμε την πίτα μας).
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και προσαρμόζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Βάζουμε το 1/3 από τα τριμμένα τυριά σκόρπια και στρώνουμε τη γέμιση μανιταριών. Πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα τυριά πάνω από τα μανιτάρια και τέλος σκεπάζουμε το δεύτερο φύλλο. Διπλώνουμε τις άκρες γύρω-γύρω και αυγουλώνουμε την πίτα. Χαράσσουμε σε κομμάτια επιφανειακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις για 45 λεπτά ή έως ότου φουσκώσει η ζύμη και ροδίσει.
Σερβίρουμε την πίτα ζεστή.

Καλή σας όρεξη!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη






Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις