ΠΑΓΩΤΟ LEMON PIE ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΠΑΓΩΤΟΥ ΒΑΝΙΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

ΠΑΓΩΤΟ LEMON PIE ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΠΑΓΩΤΟΥ ΒΑΝΙΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ 

Έψαχνα καιρό πως να αντικαταστήσω το κλασικό ζαχαρούχο γάλα απ'τη στιγμή που δεν προτιμώ τη ζάχαρη. Δοκίμασα διάφορες συνταγές από ξένα μαγειρικά site όμως καμία δεν με ικανοποίησε αρκετά. Τελικά τη λύση της βρικα σε ελληνικό συνταγολόγιο του διαδικτύου. Συγκεκριμένα αφορά σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γαλα όχι όμως με ζάχαρη αλλα με φυσικά γλυκαντικά σε αντικατάσταση αυτής. Βάσει αυτού έφτιαξα παγωτό το οποίο βγήκε εξαιρετικό, αυτή τη φορά χωρίς βράσιμο και χωρίς αυγό... Το κυριότερο όμως χωρίς ίχνος ζάχαρης. 
Ξεκινάω γράφοντας σας πρώτα τη βάση παγωτού με ουδέτερη γεύση πάνω στην οποία δημιούργησα το καταπληκτικό παγωτό με γεύση lemon pie!!!!
Πριν όμως  ξεκίνησω είναι σωστό να αναφέρω ότι τη συνταγή για το ζαχαρούχο γαλα χωρίς ζάχαρη την πέτυχα στο blog  "Συνταγές για διαβητικούς και δίαιτα" στο  https://syntagesgiadiabitikoys.blogspot.com/?m=1

Πάμε τώρα στις συνταγές μας.

Αρχικά, για σχεδόν 1400ml παγωτού θα χρειαστούμε 2 δόσεις απο το φανταστικό ζαχαρούχο γάλα (υλικά και διαδικασία εδώ).
Όπως θα δείτε και στο αρχικό site που ανήκει η συνταγή, το γάλα σε σκόνη χρειάζεται άλεση στο μούλτι ωστε να γίνει πούδρα...βλέπετε το αφυδατωμένο γάλα του εμπορίου (το βρίσκετε σε κουτί στα ράφια με τα εβαπορέ) μιάζει με ψιλό φελιζόλ παρά το γεγονός ότι το προσδιορίσουμε "γάλα σε σκόνη". Επιπλέον το γλυκαντικό που χρησιμοποίησα εγώ είναι κρυσταλλικής μορφής και αποτελείται από ερυθριτόλη-φρουκτόζη-γλυκοζίτες στεβιόλης συνδυασμός μου έρχεται σε αναλογία 1:2 με την κοινή ζάχαρη. Τέλος, επέλεξα άρωμα βανίλιας σε σκόνη αντί υγρή που κανονικά η συνταγή συστήνει αλλά ευτυχώς λειτούργησε μια χαρα μέσα στο μείγμα.
Παγωτό lemon pie



Ξεκινάμε τώρα με τη βάση παγωτού βανίλιας. Τα υλικά μας είναι τα εξής:
  • 400 ml κρέμα γάλακτος με 35-38% λιπαρά κρύα από το ψυγείο (όχι την φυτική ούτε και την κονσέρβα)
  • 2 δόσεις ζαχαρούχο γάλακτος χωρίς ζάχαρη (200ml)
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ πλήρες λιπαρών κρύο από το ψυγείο
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
  • 1 σφηνάκι βότκα ή άλλο ποτό χωρίς ζάχαρη αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και ουδέτερη γεύση)
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι με απαλή γεύση
Για την γεύση lemon pie:
  • 120 ml φρέσκος χυμός λεμονιού σουρωμένος
  • 2 κουτ.σ. κορν φλάουρ (όχι πολύ φουσκωτές)
  • 90 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουτ.σ. κοφτές μέλι απαλό 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο αγελαδινό (προαιρετικά, συνιστώ να το προτιμηθεί γιατί δείνει τέλειο άρωμα και ωραία υφή στην κρέμα λεμονιού)
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
  • 1 τσιμπιά αλάτι
Ετοιμάζουμε πρώτα το βασικό παγωτό βανίλια:
  • Αρχικά ρευστοποιούμε σε μπεν μαρί το μέλι ίσα ίσα να μαλακώσει χωρίς να κάψει (το μέλι βοηθάει πολύ στο να μην σχηματιστούν κρύσταλλοι στο παγωτό, όμως το θέλουμε οπωσδήποτε ρευστό διαφορετικά δε θα λειτουργήσει). 
  • Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να μιάζει η υφή της με γιαούρτι χωρίς δηλαδή να σφίξει εντελώς σαν σαντιγί. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζαχαρούχο χωρίς ζάχαρη εναλλάξ με το γάλα εβαπορέ. 
  • Τέλος προσθέτουμε το ρευστοποιημένο μέλι, τη βανίλια και το ποτό να ενωθούν.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε φαρδύ τάπερ κατά προτίμηση μακρόστενο ώστε να απλωθεί το μείγμα σε πλάτος και όχι να γεμίσει σε ύψος.Κολλαμε στην επιφάνεια του ένα κομμάτι μεμβράνης να εφάπτεται και κλείνουμε με το καπάκι. Βάζουμε στην κατάψυξη για 3μησι ώρες ίσα ίσα να αρχίσει να στέκεται. Εάν θέλουμε να το αφήσουμε σκέτο με τη γεύση βανίλιας τότε το αφήνουμε ως έχει στην κατάψυξη να παγώσει επαρκώς.
Παγωτό κρέμα βανίλια-βάση 

Πάμε τώρα να φτιάξουμε τη γεύση lemon pie:
  • Σε κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία βάζουμε το χυμό μαζί με το μέλι να λιώσουν το ένα μέσα στο άλλο δίχως να κάψουν. Ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ταράζουμε διαρκώς μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο το ενωθούν. Τέλος ρίχνουμε το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Συναρμολόγηση για το τελικό παγωτό με γλυκόξινη  γεύση lemon pie:
  • Αφού περάσουν οι 3μησι ώρες από τη στιγμή που βάλαμε το παγωτό βάσης στην κατάψυξη, βγάζουμε και με ένα πιρούνι το ψιχουλιάζουμε λίγο να αφρατέψει. Χτυπάμε την κρέμα lemon pie με σύρμα να μαλακώσει και το αδειάζουμε μέσα στο μείγμα παγωτού. Ανακατεύουμε απαλά να φτάσει η γεύση της κρέμας  λεμονιού σε διάφορα σημεία χωρίς όμως να ενωθεί εντελώς αλλά να μένει σκόρπια μέσα στο άσπρο μείγμα.  Κολλάμε πάλι μεμβράνη στην επιφάνεια και ολοκληρώνουμε το πάγωμα στην κατάψυξη για 4 ώρες ακόμη πριν το σερβίρισμα.
  • Σερβίρουμε σε μπάλες κι αν θέλουμε γαρνίρουμε με τριμμένο μπισκότο βουτύρου χωρίς ζάχαρη.
Σημ. Την επόμενη μέρα το παγωτό θα είναι πλέον συμπαγές, γι'αυτό αφήνουμε 5 λεπτά εκτός κατάψυξης πριν το σερβίρισμα. Το πλατύ τάπερ βοηθάει καλύτερα στο να μπορέσει να παγώσει ομοιόμορφα το παγωτό χωρίς να κρυσταλλώνει. Εάν υπάρχει διαθέσιμο μεταλλικό σκεύος για παγωτό είναι καλό να προτιμηθεί.
 
Καλή σας απόλαυση
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις