ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ 
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ


Παρακάτω θα σας δώσω τη συνταγή αυτή που έφτιαξα με μεγάλο ενθουσιασμό καθώς προσάρμοσα τη βασική και υπερεπιτυχημένη μου παραδοσιακή καρυδόπιτα συνταγή εδώ   σε βερσιόν που να μην έχει καθόλου ζάχαρη αλλά γλυκαντικό που τη μιμείται. Απολαύσετε κι εσείς την καλύτερη και πιο ζουμερή καρυδόπιτα που έχετε φάει αλλά χωρίς ίχνος ζάχαρης!!!!

Τώρα που είμαστε στην αρχή επισημαίνω ότι το γλυκαντικό που χρησιμοποίησα είναι μείγμα φρουκτόζης-ερυθριτόλης-γλυκοζίτες στεβιόλης ΕΙΔΙΚΟ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙΑ σε αναλογία 1:2 με την κοινή ζάχαρη δλδ όπου θα χρησιμοποιούσα 2 φλιτζάνια κοινής ζάχαρης τελικά χρειάστηκα 1 φλιτζάνι κρυσταλλικού γλυκαντικού λόγω της ισχυρής γλυκαντικής του δύναμης.  Στα σουπερμάρκετ πωλούνται ευρέως τέτοιου είδους γλυκαντικά. Στην ετικέτα αναγράφουν αν είναι 1:2 με τη συμβατική ζάχαρη. Έχω προσαρμόσει τη συνταγή αυτή ώστε να είναι αυστηρά οι αναλογίες με το 1:2 . Δεν εγγυώμαι ότι με γλυκαντικό άλλης γλυκαντικής δύναμης  πετυχαίνει το ίδιο η συνταγή αυτή.






Τα υλικά μας (για στρογγυλό ταψί 26 εκ.)

Για τη ζύμη: 

  • 6 αυγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια 
  • 160 γρ. φρυγανιά σε σκόνη (γαλέτα)
  • 200 γρ. καρυδόψιχα εκ των οποίων τα 120 γρ, αλεσμένα στο μούλτι και τα υπόλοιπα 80γρ όχι εντελώς σκόνη 
  • 4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλικό γλυκαντικό με στέβια ειδικό για γλυκά σε αναλογία 1:2 με την κοινή ζάχαρη
  • 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή άλλο μπράντυ
  • 2 τσιμπιές αλάτι
  • 1 κουτ.γλ.γεμάτο κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ.γλ. κοφτό γαρίφαλο σε σκόνη
Για το σιρόπι 
  • 420 γρ. κρυσταλλικό γλυκαντικό με στέβια ειδικό για γλυκά σε αναλογία 1:2 με την κοινή ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλας (προαιρετικά)


Εκτέλεση:
  • Ξεκινάμε με το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει: Βράζουμε τα υλικά του εκτός από το χυμό για 10 λεπτά ώσπου να δέσει, αποσύρουμε και προσθέτουμε το χυμό. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Ετοιμάζουμε την καρυδόπιτα: Χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους των αυγών μαζί με το κρυσταλλικό γλυκαντικό έως ότου γίνουν μια απαλή ανοιχτόχρωμη κρέμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε με τη βανίλια, το ποτό, τα μπαχαρικά και το μπέικιν. Ρίχνουμε εναλλάξ τη φρυγανιά και την καρυδόψιχα έως ότου σκορπιστούν καλά μέσα στο μείγμα και αποκτήσουμε έναν σφιχτό σχετικά χυλό. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε χωριστό μπολ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
  • Με απαλές κινήσεις και με χρήση σπάτουλας από κάτω προς τα πάνω διπλώνουμε τη μισή μαρέγκα στο βασικό μείγμα κι αφού ενωθεί προσθέτουμε και την υπόλοιπη με τον ίδιο τρόπο κι όχι με έντονες κινήσεις για να μην κόψει και χαθεί ο όγκος του τελικού μείγματος.
  • Βουτυρώνουμε έως ψηλά το ταψί μας και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Τινάζουμε τις περιττές σκόνες και αδειάζουμε το μείγμα ισιώνοντάς το με μαρίζ. Χτυπάμε στον πάγκο το ταψί 2-3 φορές και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις στη δεύτερη από το τέλος θέση για 45-50 λεπτά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ. Αφού συμπληρωθεί ο προτεινόμενος χρόνος ψησίματος ελέγχουμε το κέντρο του γλυκού βυθίζοντας ένα μικρό μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα. Εάν βγαίνουν στεγνά τότε το γλυκό είναι έτοιμο και το βγάζουμε από το φούρνο. Επιπλέον εάν η πίτα έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού είναι ένα στοιχείο ακόμα που μαρτυρά ότι είναι ψημένη.
  • Αφήνουμε την πίτα 3 λεπτά να καταλαγιάσει και χαράσσουμε σε κομμάτια (τρίγωνα ή ρόμβους). Με πιρουνάκι τρυπάμε σκόρπια την επιφάνεια του γλυκού και με ένα κουτάλι αρχίζουμε και το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι όχι όλο μαζί αλλά σταδιακά με χαμηλή ροή για να μη λασπώσει. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.
  • Το γλυκό διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου καλά τυλιγμένο με μεμβράνη κι αλουμινόχαρτο.

Καλή επιτυχία!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη


 

Σχόλια

  1. Καταπληκτική συνταγή μας άνοιξες την όρεξη αλλά μην μας παιδεύεις βάλε τη μάρκα του γλυκαντική σαν πρόταση να μην ψαχνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας!! Ευχαριστώ πολύ για καλά σας λόγια! Το γλυκαντικό που χρησιμοποίησα είναι το Deligios Ελληνικά Γλυκά :) καλή σας επιτυχία 💓

      Διαγραφή
  2. Μπορώ να βάλω στέβια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας! Μπορείτε, αρκεί όπως λέω και στη συνταγή να είναι κατάλληλο για γλυκά και πάντα σε αναλογία 1:2 με την κανονική ζάχαρη!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω 1:2 με την κανονική τι εννοείτε ?? ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σε σας! Με την ένδειξη 1:2 (ένα προς δύο) σημαίνει ότι όπου θα βάζαμε 8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική τελικά θα βάλλουμε 4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλικό γλυκαντικό δηλαδή τη μισή ποσότητα. Καλή σας επιτυχία!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις