ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΙΛΑΝΕΖΑ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΙΛΑΝΕΖΑ

Φαγητό από αυτά που πρόλαβε στο τσακ να καταγράψει η μνήμη μου τη δεκαετία του '90 στα επίσημα τραπέζια μας! Η μαμά μου το έφτιαχνε και το παρουσίαζε πάντα με τρόπο εξαιρετικά αριστοκρατικό κι ευπαρουσίαστο... Το πιάτο αυτό αποτελούσε αγαπημένη επιλογή στα σπιτικά της υψηλής κοινωνίας μερικές δεκαετίες πίσω, παρ'όλα αυτά ήταν πάντα προσιτό και σχετικά εύκολο στην παρασκευή του.
Ακολουθώντας τις οδηγίες της μαμάς μου έφτιαξα κι εγώ αυτό το πεντανόστιμο πιάτο, αν και δεν είχα την υπομονή να το "στήσω" όπως θα του άρμοζε... Με την πρώτη ευκαιρία στο μέλλον όμως θα του δώσω τη δέουσα προσοχή προκειμένου να το αναδείξω -τουλάχιστον- φωτογραφικά γιατί γευστικά θεωρώ ότι το πέτυχα!


Τα υλικά μας για 3 άτομα είναι:
  • 1 κιλό φιλέτο στήθος κοτόπουλου
  • 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές τις σούπας βούτυρο
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • χυμό από 1 μικρό λεμόνι
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ζωμό:
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ολόκληρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 μεγάλο καρότο ολόκληρο
  • 2 κλαράκια σέλινο

Για το πιλάφι:
  • 2 κούπες ρύζι blue bonnet-μακρύκοκκο
  • 4 1/2 κούπες ζωμός από το φαγητό
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 4-5 λευκομανίταρα κομμένα σε φετάκια
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:
  • Σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό (γύρω στα 2 λίτρα) βάζουμε όλα μαζί τα λαχανικά με λίγο αλάτι και τα βράζουμε για 10 λεπτά, έπειτα βάζουμε το κοτόπουλο ολόκληρο και τα αφήνουμε να  βράσουν όλα μαζί σε χαμηλή θερμοκρασία για 50-60 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Αφού βράσουν, αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι το ζωμό από τα λαχανικά (τα κρατάμε όλα χωριστά). Το κοτόπουλο το ψιλοκόβουμε μικρά κομματάκια, το ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και το αλατοπιπερώνουμε.
  • Σε μια χωριστή κατσαρόλα βάζουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο να λιώσει χωρίς να κάψει και ρίχνουμε το αλεύρι. Τα καβουρντίζουμε ελαφρώς κι έπειτα ρίχνουμε 2 κούπες από το ζωμό της κατσαρόλας μαζί με την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να φτιάξουμε μια απαλή ελαφρώς αραιή λευκή σάλτσα που θα θυμίζει μπεσαμέλ. Αφού η κρέμα δέσει προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Ετοιμάζουμε το ρύζι: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και σωτάρουμε το ρύζι λίγο να σκουρίνει. Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια και ρίχνουμε 4 1/2 κούπες ζωμό από αυτόν που μας περίσσεψε. Ανακατεύουμε λίγο κι αφήνουμε το ρύζι να τραβήξει το υγρό με σκεπασμένη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Αλατίζουμε κατά τα γούστα μας κι αφού σωθούν τα υγρά βγάζουμε το καπάκι, αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσετούλα μέχρι να απορροφηθεί όποια υγρασία έχει απομείνει και γίνει το ρύζι σπιρωτό.
  • Σερβίρουμε σε πιάτο το κοτόπουλο και το ρύζι και περιλούζουμε με τη λευκή σάλτσα.
  • Προαιρετικά πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι, το καρότο του ζωμού λεπτοκομμένο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Σημ. Αντί σερβιρίσματος σε ατομικές μερίδες μπορούμε να βάλουμε το ρύζι εναλλάξ με το κοτόπουλο μέσα σε φόρμα, κι έπειτα να ρίξουμε από πάνω τη λευκή σάλτσα.

Καλή σας όρεξη ❣️
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη



Σχόλια

  1. Στην σαλτσα λιγη καππαρη! Απογειωνεται!Μαριφανη σαγαπω ,Ιωαννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πωπωπω τι καλή ιδέα!!!! Την επόμενη φορά θα βάλλω κάπαρη!!!! Σας ευχαριστώ πολύ!!!! Να είστε καλά πάντα ❤️

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις