ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΚΕΜΠΑΠ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΣΟΥΒΛΑΚΟΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΚΕΜΠΑΠ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΣΟΥΒΛΑΚΟΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

Φανταστική συνταγή για ζουμερά σπιτικά πεντανόστιμα κεμπάπ με όλα τα αρωματικά της Ανατολής, χωρίς κόπο και χρόνο αφού ψήνονται στο φούρνο. Συνοδεύονται με δροσερή σως γιαουρτιού και όλα μαζί τυλίγονται σε ονειρεμένες χειροποίητες πίτες!

Η δοσολογία για τα κεμπάπ βγάζει περίπου 6-7 κομμάτια και είναι τα εξής:

  • 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (όχι άπαχος)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 μεσαίες σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη
  • 1 κοφτή κουτ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κουτ.σ. κέτσαπ με μυρωδικά
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κουτ.γλ. σουμάκι (σούμακ) τριμμένο (μπαχαρικό το οποίο βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ και σε όλα τα καταστήματα μπαχαρικών)
  • 1 κουτ.γλ. ρίγανη
  • 1 κουτ.γλ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1/2 κουτ.γλ. κύμινο σε σκόνη
  • 1 κουτ.γλ. πάπρικα καπνιστή ή καυτερή
  • 1 κουτ.σ. φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά)
  • 1 κουτ.γλ.ξύδι
  • 2 κουτ.γλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για την επάλειψη
  • καπνιστή ή καυτερή πάπρικα για το πασπάλισμα

Για τη σως γιαουρτιού:

  • 250γρ. γιαούρτι στραγγιστό ή σακούλας πλήρες
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1/3 κρασοπότηρο άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ.γλ.ξύδι
  • 1 κουτ.σ.ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τις σουβλακόπιτες (σχεδόν 7 κομμάτια):

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1 κουτ.σ. ελαιόλαδο
  • νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 180-200 ml)

Εκτέλεση:
Για τα κεμπάπ: Στο μούλτι αλέθουμε μαζί το κρεμμύδι με το σκόρδο και το μαϊντανό. Σε μπολ βάζουμε τον κιμά και το περιεχόμενο του μούλτι. Τρίβουμε στον τρίφτη την ντομάτα και την προσθέτουμε στον κιμά μαζί με τον πελτέ και την κέτσαπ. Τέλος ρίχνουμε και όλα τα μπαχαρικά, τη ρίγανη,  το λαδόξυδο και ζυμώνουμε πολύ καλά. Εάν η ζύμη είναι πολύ υγρή και δεν "πιάνετε" τότε προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά. Αλάτι και πιπέρι προστίθενται ανάλογα με τα γούστα. Κλείνουμε καλά το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες ή καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ για να δέσουν όλα τα αρώματα. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, παίρνουμε ίσες ποσότητες ζύμης, φτιάχνουμε μπαστούνια (όχι πολύ λεπτά ούτε και παχουλά) κι  αραδιάζουμε μέσα σε ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αφού τελειώσουμε με όλη τη ζύμη αλείφουμε με πινέλο λίγο λαδάκι και πασπαλίζουμε με πάπρικα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά ενώ ενδιάμεσα δεν ξεχνάμε να τα αναποδογυρίσουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα ραντίζοντας τα με τα ζουμάκια που θα βγουν στο ταψί ώστε να μη στεγνώσουν. Όταν αρχίσουν και ξεροψήνονται οι άκρες και σταθούν είναι έτοιμα!

Για τις σουβλακόπιτες:
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με την ξηρή μαγιά, το λάδι και το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό ζυμώνοντας μέχρι να γίνει λεία και μαλακή η ζύμη. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και τη μεταφέρουμε σε μπολ πασπαλισμένο με λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα ελαφρά εμποτισμένη με νερό κι αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει και να διπλασιαστεί. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο, τη ζυμώνουμε 5 λεπτά και την κόβουμε σε ίσες μπάλες όσο ένα μικρό πορτοκάλι. Με ένα ποτήρι ή πλάστη (ή ακόμα και με τα χέρια) ανοίγουμε κάθε μπάλα σε στρογγυλό δίσκο, πασπαλίζουμε με αλεύρι και βάζουμε τις πίτες τη μια πάνω στην άλλη. Αλείφουμε ένα στρογγυλό άνετο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο κι αφού ζεσταθεί βάζουμε την πρώτη πίτα να ψηθεί πιέζοντας με φαρδιά σπάτουλα την επιφάνεια για να σκάσουν οι φούσκες. Ελέγχουμε αν έχουν σχηματιστεί καφετί σημάδια στην κάτω πλευρά, αλείφουμε την πάνω πλευρά ξανά με λίγο λάδι ή λιωμένο βούτυρο και την αναποδογυρίζουμε να ψηθεί κι από την άλλη. Μόλις πάρει χρώμα την βγάζουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλες τις πίτες προσθέτοντας ξανά λάδι ή βούτυρο για να μην κολλήσουν και καούν. 

Για τη σως γιαουρτιού:
Βάζουμε σε μπολ όλα τα συστατικά και ανακατεύουμε καλά. 

Συναρμολόγηση:
Σερβίρουμε τα κεμπάπ πάνω στις πίτες μαζί με τη σως, φρέσκα λαχανικά όπως ντομάτα-κρεμμύδι-πιπεριά-μαιντανό και πασπαλίζουμε εάν θέλουμε με επιπλέον πάπρικα.

Καλή σας όρεξη ❣️
Σας φιλώ :*
                                 Μαριφάνη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις