ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΙΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ||ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΜΕΛΙ

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΙΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ 
ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΜΕΛΙ


Αγαπημένη λιχουδιά, νηστίσιμη και μάλιστα χωρίς ζάχαρη! Κανείς δεν θα καταλάβει ότι του λείπουν το βούτυρο, τα αυγά και το γάλα! Η υφή του είναι γεμάτη ίνες και η γεύση του ολόγλυκη χάρις στο αγνό μέλι! Τσουρέκι που θα απολαμβάνουμε από δω και πέρα όχι μόνο τη σαρακοστή αλλά όλο το χρόνο!!!! Αφήνουμε αποβραδίς τη ζύμη πάνω στον πάγκο και το πρωί είναι έτοιμα για ψήσιμο!!!








Τα υλικά για 1 δόση που βγάζει 2 μεγάλα τσουρέκια ή 4 μικρότερα είναι:

Για το προζύμι:
  • 45 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 100 ml χλιαρό νερό
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.
Για τη ζύμη:
  • 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκι με πάνω από 13γρ. περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (αναγράφεται στον διατροφικό πίνακα της συσκευασίας)
  • 150 ml ρόφημα αμυγδάλου ψυγείου ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΖΑΧΑΡΗΣ (να το αναγράφει η συσκευασία)
  • 50 γρ. μαργαρίνη φυτική
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 50 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 3 κουτ.σ. κ γεμάτες, καλό μέλι
  • ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
  • 1/2 κουτ.γλ.μαστίχα εντελώς τριμμένη
  • 1/2 κουτ.γλ.μαχλέπι τριμμένο
Για την επάλειψη:
  • 1 κουτ.γλ.καλό μέλι
  • 4 κουτ.σ.ρόφημα αμυγδάλου από αυτό που χρησιμοποιήσαμε στο βασικό μείγμα
Για το γαρνίρισμα:
καρυδόψιχα τριμμένη/σουσάμι/φιλέ αμυγδάλου (εγώ χρησιμοποίησα καρύδι)

Εκτέλεση:
  • Φτιάχνουμε το προζύμι: Σε ένα μπολ σπάμε τη μαγιά και τη διαλύουμε στο χλιαρό νερο. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και μόλις γίνει κουρκούτι σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά (ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος) μέχρι να κάνει φουσκάλες.
  • Για τη ζύμη: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ρόφημα αμυγδάλου, τη μαργαρίνη και το μέλι σιγά σιγά να λιώσουν σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να κάψουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι. Η θερμοκρασία του τελικού μείγματος πρέπει να είναι αυστηρά χλιαρή και ΠΟΤΕ καυτή για να μη μας χαλάσει τη μαγιά.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα 600 γρ. αλεύρι, το προζύμι, το μείγμα της κατσαρόλας, το ηλιέλαιο, το χυμό, το ξύσμα και τη βανίλια. Βάζουμε τον γάντζο και ξεκινάμε την ανάδευση πρώτα σε χαμηλή ταχύτητα κι αφού αρχίσει και μουσκεύει το αλεύρι από τα υγρά δυναμώνουμε σταδιακά την ταχύτητα. Ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα για τα πρώτα 10 λεπτά κι έπειτα στη δυνατότερη δυνατή σκάλα ταχύτητας αφήνουμε να χτυπηθεί η ζύμη για ακόμη 15 λεπτά (ανάλογα το μηχάνημα). Αφού η ζύμη ξεκολλήσει εντελώς από τα τοιχώματα του μπολ και συγκεντρώνεται στο γάντζο, σταματάμε το χτύπημα και σηκώνουμε το γάντζο. Εάν η ζύμη πέφτει απά από το γάντζο σαν "τσίχλα" και έχει γίνει λεία και μεταξένια τότε είναι έτοιμη.
  • Βάζουμε σε μια λεκάνη ελάχιστο αλεύρι και μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα. Κουκουλώνουμε καλά  τη λεκάνη πρώτα με  ένα κομμάτι μεμβράνης κι έπειτα με μια άνετη πετσέτα και αφήνουμε όλη τη νύχτα να φουσκώσει (8-10 ώρες) σε θερμοκρασία δωματίου.Αυτή η διαδικασία γίνεται ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέρα μας απλώς θεωρώ ότι βολεύει καλύτερα να γίνει το φούσκωμα τη νύχτα για πρακτικούς λόγους. Η ζύμη αυτή λόγω μελιού είναι πιο βαριά γι'αυτό και χρειάζονται αρκετές ώρες για να ανέβει.
  • Αφού η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο και σχηματίσει μερικές φουσκάλες στην επιφάνεια της είναι έτοιμη.
  • Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και πασπαλίζουμε τον πάγκο με ελάχιστο αλευράκι. Παίρνουμε τη ζύμη και την πλάθουμε ένα χοντρό μπαστούνι. Τη χωρίζουμε σε επιμέρους ίσα κομμάτια και πλάθουμε σε ισόπαχα φυτίλια. Εάν μαζεύουν λίγο τα αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη να ξεκουραστούν, γενικά όμως η ζύμη κρατάει ελαστικότητα λόγω απουσίας  βουτύρου και παρουσίας μελιού. Πλάθουμε στα σχήματα και μεγέθη που θέλουμε.Κανονικά η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια διαφορετικά ελαφρώς λαδώνουμε τα δάχτυλα μας.
  • Μεταφέρουμε τα τσουρέκια μας πάνω σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 30' λεπτά να ανέβουν (μπορούμε να ανάψουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς, να αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα και να τα αφήσουμε μέσα να φουσκώσουν ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος τους).
  • Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι το ρόφημα αμυγδάλου μαζί με το μέλι να λιώσουν το ένα μέσα στο άλλο. Με πινέλο αλείφουμε απαλά την επιφάνεια των τσουρεκιών και πασπαλίζουμε με το καρύδι ή ό.τι άλλο μας αρέσει!
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και βάζουμε ένα ένα τα ταψιά μας μέσα στη μεσαία σχάρα.Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας έως ότου πάρουν ομοιόμορφο χρώμα!
  • Αφού ψηθούν και πάρουν όμορφο σχήμα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Τυλίγουμε πολύ καλά με μεμβράνη και τα φυλάμε σε αεροστεγές μέρος!!!!
  • Τα τσουρέκια μας είναι εσωτερικά γεμάτα ίνες!!!!!


Σημ.: Η ζύμη όπως ανέφερα πιο πάνω είναι πιο βαριά από τα κλασικά τσουρέκια λόγω απουσίας ζωικού βουτύρου και αυγών, επιπλέον δεν φουσκώνει υπερβολικά η. αλλά παίρνει ικανοποιητικό όγκο στο ψήσιμο. Η ζύμη πλάθεται και κρατάει το σχήμα της στο ψήσιμο, δεν απλώνει.
Τέλος μπορούμε να γεμίσουμε τα τσουρέκια πριν το ψήσιμο με μαρμελάδα, κανέλα, ταχίνι ή νηστίσιμο άλειμα σοκολάτας! Μικρά πιο σκούρα σημεία εσωτερικά στα ψημένα τσουρέκια δεν υποδηλώνουν ωμή ψίχα αλλά οφείλονται στο μέλι που κρατάει υγρασία και στα υλικά της επάλειψης, δεν πρέπει να ανησυχείτε!
Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και με ζύμωμα στο χέρι αλλά σε διπλάσιο χρόνο.

Εύχομαι η συνταγή μου να σας...σώσει!!!
Καλή σας επιτυχία 💓
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις