ΑΦΡΑΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΑΓΙΑ ΕΛΑΦΡΙΑ

ΑΦΡΑΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΑΓΙΑ ΕΛΑΦΡΙΑ


Και ποιος δεν ονειρεύεται τα μικρά στρουμπουλά τυροπιτάκια σε ώρα λιγούρας? Πόσες φορές στο δρόμο δε θέλουμε κάτι "τσιμπητό" και πρακτικό να μας...κρατήσει για να πάμε παρακάτω?  
Κατά καιρούς έχω φτιάξει πολλές συνταγές πάνω-κάτω με τα ίδια υλικά και τις αγαπάω όλες!
Ξέρω τι θα πείτε διαβάζοντας τη νέα μου συνταγή: "άλλη μία ζύμη με γιαούρτι από τις γνωστές". Σωστά θα σκεφτείτε, δεν διεκδικώ την πρωτοτυπία. Δείτε όμως καλύτερα τη λίστα και προσέξτε πως διαμορφώνονται οι δοσολογίες! Προσέξτε ότι δεν χρησιμοποιούμε πολλά βούτυρα, καθόλου αυγά και καθόλου μαγιά! Αυτόματα λοιπόν η σημερινή μας ζύμη διαφέρει από όσες ξέρουμε για τον απλούστατο λόγω ότι γίνεται γρήγορα, αφράτη και πολύ πολύ νόστιμη χωρίς χρόνους αναμονής και το βασικότερο χωρίς βαριά υλικά! 
Μάθετε λοιπόν κι εσείς πόσο εύκολα γίνεται η νέα μου ζύμη κι απολαύστε τα!


Τα υλικά μας βγάζουν σχεδόν 35 μικρά τυροπιτάκια και είναι:
Για τη ζύμη:
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι πλήρες
  • 1 κουτ.σ. κορν-φλάουρ
  • 80ml σπορέλαιο
  • 100ml νερό βρύσης
  • 1 κουτ.γλ. ξύδι
  • 1/2 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 1 κουτ.γλ.baking powder
  • 1 κουτ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κουτ.γλ. αλάτι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1/2 κιλό) κοσκινισμένο
Για τη γέμιση:
  • 350 γρ. φέτα σκληρή θρυμματισμένη
  • 2 κουτ.σ. κεφαλοτύρι
  • 1 αυγό μικρό ελαφρά χτυπημένο
  • 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά, εγώ το βάζω πάντα)
  • αλάτι (όχι πολύ γιατί τα τυριά είναι αλμυρά)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 1 κρόκος αυγού αραιωμένος με λίγο νερό για την επάλειψη

Εκτέλεση:
  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη:Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε το γιαούρτι με το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε ένα σημείο ρίχνουμε τη σόδα και το ξύδι να κάνουν αντίδραση και σε ένα άλλο σημείο βάζουμε το baking. Βάζουμε το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με σύρμα. Έπειτα βάζουμε κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι και μόλις αρχίσει το μείγμα να κολλάει στο σύρμα συνεχίζουμε με τα χέρια μας (πιθανώς η τελική ποσότητα του αλευριού να διαφέρει ελάχιστα). Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας και γίνει ωραία και μαλακή ζύμη. Εάν κολλάει ακόμη απλά ραντίζουμε το χέρι μας με λίγο ακόμη σπορέλαιο και συνεχίζουμε το ζύμωμα πέντε λεπτά ακόμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μπολ και το σκεπάζουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί. 
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα χωριστό μπολ
  • Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι ή κορν-φλάουρ στον πάγκο και ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος 0,2 εκ. 
  • Με στρογγυλό κουπ-πατ ή φαρδύ ποτήρι κόβουμε σε στρογγυλά σχήματα και βάζουμε στην μία πλευρά από 1 κουταλάκι τυριού. Κλείνουμε στο πλάι και κάνουμε πιρουνιές να κολλήσουν καλά οι άκρες. Ανοίγουμε κάθε φορά τη ζύμη κατά τον ίδιο τρόπο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά μας.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στις λαμαρίνες του φούρνου και τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους.
  • Αυγουλώνουμε με πινέλο την επιφάνειά τους και ψήνουμε στους 180' βαθμούς στη μεσαία θέση για 20-30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και πάρουν χρώμα!
Καλή σας επιτυχία!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις