Bûche de Noël || ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΣΤΑΝΟ

Bûche de Noël || ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΣΤΑΝΟ

Ίσως το πιο διάσημο επιδόρπιο μετά το γεύμα των Χριστουγέννων. Αγαπημένο γλυκό με καταγωγή Γαλλική με εκπλεπτυσμένη γεύση και ωραία εμφάνιση!
Ο δικός μου όμως κορμός δεν χρειάζεται καθόλου ψήσιμο και συνδυάζει την υπέροχη κρέμα κάστανου με αφράτο κέικ σοκολάτας (εμπορίου), τον καφέ και την αφράτη μους
σοκολάτας. Γίνεται σε λίγο χρόνο και μπορεί να βγάλει μέχρι και 10 μερίδες! Η διαδικασία είναι απλή και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό!


Τα υλικά μας:
500 γρ. έτοιμο κέικ σοκολάτας ή σπιτικό
Για την κρέμα κάστανου
  • 200 γρ. πουρέ κάστανου (στα σούπερ μάρκετ)
  • 370 γρ. μαρμελάδα κάστανο (στα σούπερ μάρκετ)
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας

Για το σιρόπι:
  • 1/3 νεροπόρηρου νερό
  • 1/3 νεροπότηρου ζάχαρη
  • 1 κουτ.γλ. στιγμιαίο καφέ τύπου εσπρέσσο ή νες
  • 1 σφηνάκι λικέρ Bailey's /λικέρ καφέ /απλό μπράντι

Για τη μους σοκολάτας:
  • 330 gr. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά ειδική για σαντιγί
  • 150 ml γάλα φρέσκο
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σκούρη
  • 1/2 κάψουλα άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
  • Σε μπρίκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να πάρουν μια βράση και κατεβάζουμε. Προσθέτουμε τον καφέ, αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε το λικέρ.
  • Με το μίξερ χτυπάμε τον πουρέ κάστανου μαζί με τη μαρμελάδα, το βούτυρο, την κανέλα και τη βανίλια μέχρι να αποκτήσουμε μια ωραία λεία καφετί κρέμα. Κόβουμε το κέικ κατά μήκος σε 3 μακρόστενα παντεσπάνια ίσου πάχους.
  • Σε πιατέλα βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι και το ραντίζουμε με το σιρόπι. Απλώνουμε το 1/3 της κρέμας κάστανου. Σκεπάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι, ραντίζουμε ξανά και απλώνουμε άλλο 1/3 κρέμας κάστανου. Κλείνουμε με το τρίτο παντεσπάνι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Όση κρέμα κάστανου απέμεινε την απλώνουμε με σπάτουλα στην επιφάνεια και στα πλαϊνά. Βάζουμε τον κορμό στο ψυγείο για λίγο.
  • Ετοιμάζουμε τη μους: Βράζουμε το γάλα σε μπρίκι. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη μεταφέρουμε σε μπολ. Ρίχνουμε το γάλα από πάνω της και περιμένω 5 λεπτά να μαλακώσει. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να αποκτήσουμε μια ωραία λεία σοκολατένια γκανάζ. Αφήνουμε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Παίρνουμε 2 κουτ.σ. από τη σαντιγί και την προσθέτουμε στο μπολ με την γκανάζ ανακατεύοντας ώστε να πάρει τη θερμοκρασία της σοκολάτας. Όλο αυτό το μείγμα το προσθέτουμε στο μπολ με τη σαντιγί και με απαλές κινήσεις και τη βοήθεια σπάτουλας ανακατεύουμε ώστε  να αποκτήσουμε μια απαλή και βελούδινη σοκολατένια μους.
  • Σκεπάζουμε ομοιόμορφα το γλυκό μας με τη μους, ισιώνουμε με σπάτουλα και με πιρούνι κάνουμε κυματιστά σχέδια ώστε να μιάζει με εφέ κούτσουρου. Εναλλακτικά μεταφέρουμε τη μους σε κορνέ με μύτη αστεριού κάνοντας ραβδώσεις σε όλη την επιφάνεια του γλυκού και τα πλαϊνά. 
  • Διακοσμούμε με τα υλικά της αρεσκείας μας και παγώνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρισμα.

Καλή σας απόλαυση και όμορφα γλυκά Χριστούγεννα σε όλους!!!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις