ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΧΟΙΡΙΝΗΣ ΜΠΡΙΖΟΛΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΠΑΠΡΙΚΑΣ

ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΧΟΙΡΙΝΗΣ ΜΠΡΙΖΟΛΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΠΑΠΡΙΚΑΣ

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Ώρα να οργανώσουμε το εορταστικό μενού μας! 
Γι'αυτό σας ετοίμασα έναν υπέροχο μεζέ για το κρασί ή την μπύρα που μπορεί να αποτελέσει γευστικότατο "κύριως" ή απλά συμπληρωματικό ανάμεσα στα υπόλοιπα πιάτα. Είναι μια οικονομική και πάνω απ' όλα εύκολη και γρήγορη λύση με βασικό υλικό τις χοιρινές μπριζόλες μαγειρεμένες με ένα τρόπο διαφορετικό από τους συνηθισμένους! Η ιδιαίτερη μελωμένη σάλτσα του δένει καταπληκτικά μαζί με το κρέας  ενώ μπορεί να συνδυαστεί με τη γαρνιτούρα της επιλογής μας. Η δική μου πρόταση όπως θα δείτε είναι το πιλάφι βουτύρου το οποίο εξισορροπεί την καπνιστή και παράλληλα πικάντικη γεύση του φαγητού μας. 
Είμαι σίγουρη ότι όποιος δοκιμάσει τη συνταγή αυτή θα ικανοποιήσει απόλυτα τους καλεσμένους του!


Τα υλικά μας αφορούν  2 ατομικές μερίδες κυρίως πιάτου, για κάθε επιπλέον άτομο αυξάνουμε τη δοσολογία αναλογικά. 

Αυτά είναι:

  • 2 μεγάλες χοιρινές μπριζόλες από μαλακό κομμάτι 
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (το λευκό μέρος)
  • 8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 220 ml μπύρα
  • χυμός από 1 ζουμερό πορτοκάλι
  • 1 κουτ.σ. μέλι
  • 2 γεμάτες κουτ.σ.κέτσαπ
  • 70 γρ.βούτυρο
  • 1 κουτ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:
  • Σε άνετο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο σπορέλαιο και τσιγαρίζουμε τις μπριζόλες από τη μια τους πλευρά να αλλάξει χρώμα. Έπειτα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρει ομοιόμορφα λίγο χρώμα (δε θέλουμε να ξεροψηθούν εντελώς παρά μόνο να κάνουν ελαφριά κρούστα και να εξαφανιστεί το αίμα τους). Αφαιρούμε από το τηγάνι, περιμένουμε 5 λεπτά και έπειτα τις κόβουμε σε λωρίδες.
  • Σε στιβαρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα ντοματίνια ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε την κέτσαπ και το μέλι. Έπειτα ρίχνουμε τις λωρίδες μπριζόλας και αφήνουμε να σωταριστούν για 3-4 λεπτά όλα μαζί ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με την μπύρα και το χυμό. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, προσθέτουμε την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι (δοκιμάζουμε και προσθέτουμε σύμφωνα με τα γούστα) και  χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί το κρέας μέσα στο αλκοόλ και το χυμό χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον υγρά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  • Λίγο πριν δέσει και μελώσει το φαγητό πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα της επιλογής μας όπως πχ. πιλάφι βουτύρου, πουρέ ή πατάτες τηγανητές. 
  • Σερβίρουμε το μεζέ ζεστό και εάν θέλουμε βάζουμε λίγη  ακόμη καπνιστή πάπρικα για χρώμα και πιο ευπαρουσίαστο αποτέλεσμα.


Καλή σας όρεξη!!!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις