Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ 2020

Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ 2020

Θα μπορούσα να γράψω ατελείωτες σκέψεις μου, κάθε χρόνο άλλωστε κάνω έναν απολογισμό και τον μοιράζομαι μαζί σας. Θα σταθώ σε κάτι όμως πολύ συγκεκριμένο: στο χρόνο που περνάει νερό. Αν υπάρχει κάτι που νοσταλγώ από τα παιδικά μου χρόνια είναι η αίσθηση ότι ο χρόνος έχει διπλάσια διάρκεια και μαζί το περιθώριο να κάνω ο.τι θα έχω σχηματίσει ως ιδανικό. Μερικά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, κάποια άλλα ήρθαν στην πορεία και μου έδωσαν μεγάλη -μα πολλή μεγάλη- χαρά. Ένα από αυτά είναι το ότι από το πουθενά απέκτησα ένα πολύ ωραίο και δημιουργικό χόμπι αυτό της γραφής πληροφοριών που θα τις μοιράζομαι δημοσίως  και θα φαίνονται χρήσιμες για πολύ κόσμο. Μιλάω φυσικά για τις συνταγές.  Χαίρομαι πάρα πολύ λοιπόν που κατόρθωσα να " αποσπάσω" λίγο από το ενδιαφέρον σας και τελικά να κεντρίζω την προσοχή σας μέσα από την μεγάλη ανταπόκριση που μου δείχνετε. 

Το 2019 φεύγει και μαζί του παίρνει πολλές δημιουργικές στιγμές που -ευτυχώς- έχω  κρατήσει "αντίγραφα" μέσα στο νου μου! 

Κάπως έτσι ο καιρός περνάει και φτάσαμε στη 10η βασιλόπιτα του blog μας! Και είναι η πιο νόστιμη απ'όλες γιατί έγινε με απλά υλικά αλλά με ειλικρινή συναισθήματα!!! 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποστήριξη κι εύχομαι κάθε καλό να έρθει να σας βρει το νέο έτος!!!






Τα υλικά μας για τη βασιλόπιτα του 2020 
είναι τα εξής:
  • 250 γρ. μαργαρίνη σε πλάκα με περιεκτικότητα βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα  ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κούπα γάλα φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου χωρισμένα κρόκοι-ασπράδια
  • χυμός από 6 μανταρίνια (100ml)
  • ξύσμα από 3 μανταρίνια στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
  • 2 πρέζες γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 κάψουλες άρωμα βανίλιας
  • 1 σφηνοπότηρο λικέρ εσπεριδοειδών/μπράντυ/cafe (χρησιμοποίησα cafe, ενίσχυσε τη βουτυράτη γεύση)
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 400-500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει
Εκτέλεση:
  • Χτυπάμε πολύ καλά τη μαργαρίνη για τουλάχιστον 10 λεπτά μαζεύοντας από τα πλαϊνά όσο μένει στα τοιχώματα της λεκάνης προς το κέντρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη να χτυπηθεί κι αυτή 2 λεπτά και να γίνουν ψίχουλα. Έπειτα προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους να απορροφηθεί.
  • Συνεχίζουμε με το γάλα, το χυμό, το ποτό, τα αρωματικά και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μια ενιαία, πυκνή και λεία ζύμη.
  • Φτιάχνουμε σφιχτή μαρέγκα με τα ασπράδια και με μαρίζ την ενσωματώνουμε στη ζύμη κάνοντας απαλά διπλώματα μέχρι να ενωθεί.
  • Αδειάζουμε τη ζύμη σε ταψί βουτυρωμένο τόσο στη βάση όσο και τα πλαϊνά. Χτυπάμε 2 φορές στον πάγκο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180'βαθμους με αντιστάσεις στη δεύτερη από το τέλος θέση. Ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται από 45 λεπτά έως 1 ώρα ανάλογα το φούρνο. Δεν ανοίγουμε ενδιάμεσα το φούρνο! Αφού το κέικ ροδίσει και ανέβει ικανοποιητικά σε όγκο τότε ελέγχουμε το εσωτερικό με μια οδοντογλυφίδα. Εάν βγαίνει λερωμένη ψήνουμε ακόμη λίγο.
  • Στην περίπτωση που το κέικ φουσκώσει  ανομοιόμορφα στο κέντρο, τοποθετούμε όσο είναι ζεστό ένα πιάτο να εφάπτεται πάνω στο κεικ έως ότου γίνει χλιαρό. Αυτό είναι ένα κόλπο για να ισιώσει και πάλι (και μου το έμαθε κι εμένα η καλή μου φίλη Στέλλα!).
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, βάζουμε φλουρί και στολίζουμε!

Καλή σας επιτυχία 💓
Ευτυχισμένο το νέο έτος που καταφθάνει!
Σας φιλώ και περισσότερο -σας ευχαριστώ...!
Μαριφάνη :* 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις