ΝΤΟΝΑΤΣ

ΝΤΟΝΑΤΣ

Μετά τους επιτυχημένους "λουκουμάδες ζάχαρης" σας παραθέτω μερικές ιδέες και τεχνικές για ντόνατς με διάφορες γεμίσεις κάνοντας την ίδια ζύμη! 
Οι επιλογές είναι πολλές και διαμορφώνονται ανάλογα με τη διάθεση και την περίσταση πχ. πρωινό γεύμα, πάρτυ, βάπτιση, κέρασμα σχολείου, κέρασμα συναδέλφων.





Η ζύμη:
Τα υλικά και η προετοιμασία της ζύμης για τα ντόνατς είναι η ίδια με αυτή των λουκουμάδων, απλά πατήστε εδώ.
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε στη ζύμη μας. Προσωπικά θεωρώ ότι το κλασικό στρογγυλό είναι πιο πρακτικό και χαριτωμένο και μάλιστα ένα απλό μπολάκι μας βοηθάει στην κοπή, εναλλακτικά με τα κατάλληλα εργαλεία κουπ-πατ μπορούν να γίνουν τετράγωνα ή και τρίγωνα. Μόλις διαμορφώσουμε τα ντόνατς τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με αυτή των λουκουμάδων (οι οδηγίες εδώ). Αφήνουμε να στραγγίξουν καλά από το λάδι τους και να κρυώσουν.

Η γέμιση: 
Εδώ όλα είναι υποκειμενικά, άλλοι αγαπάνε την πραλίνα, άλλοι την κρέμα κι άλλοι τη μαρμελάδα. 
Στην περίπτωση που θέλουμε να γεμίσουμε τα ντόνατς με πραλίνα καλό θα είναι πρώτα να τη ζεστάνουμε για λίγη ώρα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας για να μην "πιάσει"στην κατσαρόλα. Βάζουμε σε σύριγγες σιλικόνης την ρευστή πραλίνα και κάνουμε μικρές τρυπούλες στα πλαϊνά των ντόνατς γεμίζοντας με μικρές ποσότητες. Εάν πάλι δεν διαθέτουμε τέτοιο εργαλείο τότε απλά ανοίγουμε στα δύο τα ντόνατς και τα αλείφουμε στο κέντρο με την πραλίνα χωρίς απαραίτητα να τη θερμάνουμε. Κατά τον ίδιο τρόπο εργαζόμαστε και με τη μαρμελάδα. Τα ντόντατς αυτά μπορούν να διατηρηθούν καλά κλεισμένα σε κουτί έως και 2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Για κρέμα βανίλιας μπορούμε απλά να παρασκευάσουμε έναν φάκελο άνθος αραβοσίτου (βρασμού) προσθέτοντας επιπλέον στο  τέλος 20 γρ. αγελαδινό βούτυρο και 1/2 κάψουλα εσάνς βανίλιας για να ενισχυθεί η γεύση. Κολλάμε πάνω στη ζεστή κρέμα μια μεμβράνη κι αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα την αφρατεύουμε λίγο με σύρμα, ανοίγουμε στα δύο τα ντόνατς και τα γεμίζουμε. Τα ντόνατς με κρέμα από τη στιγμή που θα τα γεμίσουμε καλό είναι να τα φυλάξουμε εντός ψυγείου αεροστεγώς έως και 2 μέρες. 

Η επικάλυψη:
Συνηθέστερα τα ντονατς επικαλύπτονται με λιωμένη σοκολάτα ή γλάσσο άχνης. Προσωπικά προτιμώ και προτείνω την πρώτη λύση για πρακτικούς λόγους περισσότερο κι έπειτα για το σημαντικό κατ' εμέ λόγο του ότι κάποιες φορές το γλάσσο άχνης σκληραίνει πιο γρήγορα πάνω από τα ντόνατς και θρίβεται στο δάγκωμα, ενώ εάν δεν πετύχουμε από την αρχή τη σωστή πυκνότητα μπορεί να τα "νωτίσει". Οπότε οι σοκολάτες είναι θεωρώ καταλληλότερες και πιο χαριτωμένες ειδικά εάν προορίζονται τα γλυκίσματα αυτά σε παιδιά. Η ποικιλία από κουβερτούρες του εμπορίου έχει εμπλουτιστεί και μπορούμε να "παίξουμε" τόσο με τα χρώματα όσο και με τους συνδυασμούς. Η διαδικασία είναι απλή: Λιώνουμε σε μπεν μαρί ψιλοκομμένη κουβερτούρα και "βουτάμε" την πάνω πλευρά κάθε κρύου και γεμισμένου ντόνατς στη λιωμένη σοκολάτα.

Προτάσεις σερβιρίσματος/Συνδυασμοί:
Τώρα θα σας δώσω μερικές ιδέες και ταιριάσματα γεμίσεων και επικαλύψεων, οπότε έχουμε και λέμε:
  • Γέμιση πραλίνας με επικάλυψη σοκολάτα γάλακτος ή σκούρας
  • Γέμιση πραλίνας με επικάλυψη λευκή σοκολάτα
  • Γέμιση πραλίνας με επικάλυψη ροζ κουβερτούρα με γεύση φράουλα
  • Γέμιση κρέμας βανίλια με επικάλυψη σοκολάτα σκούρα ή γάλακτος
  • Γέμιση κρέμας βανίλια με  επικάλυψη λευκή σοκολάτα
  • Γέμιση κρέμας βανίλια με επικάλυψη ροζ κουβερτούρα με γεύση φράουλα
  • Γέμιση μαρμελάδας φράουλα με επικάλυψη σοκολάτα γάλακτος ή σκούρας
  • Γέμιση μαρμελάδας φράουλα  με επικάλυψη λευκή σοκολάτα
  • Γέμιση μαρμελάδας φράουλα  με επικάλυψη ροζ κουβερτούρα με γεύση φράουλα
Επιπλέον μπορούμε να διακοσμήσουμε με χρωματιστή τρούφα σοκολάτας  ή απλά να πασπαλίσουμε άχνη ζάχαρη! Επίσης μπορούν να γίνουν και συνδυασμοί με πάνω από ένα υλικό ανά γέμιση πχ. πραλίνα μαζί με κρέμα, πραλίνα μαζί με μαρμελάδα, κρέμα μαζί με μαρμελάδα κλπ.

Είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστούν μικροί και μεγάλοι!

Καλή ....διασκέδαση!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη


 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις