ΑΦΡΑΤΗ ΖΥΜΗ ΣΤΙΓΜΗΣ ΓΙΑ ΠΙΤΑΚΙΑ

ΑΦΡΑΤΗ ΖΥΜΗ ΣΤΙΓΜΗΣ ΓΙΑ ΠΙΤΑΚΙΑ


Εύκολα σνακ μου ζητάτε, εύκολα σνακ σας δίνω..Για όσους δε διαθέτουν χρόνο για αναμονές, φουσκώματα-ξεφουσκώματα αυτή εδώ είναι η ζύμη που χρειάζεστε για να φτιάχνετε τα πιο νόστιμα τυροπιτάκια κι όχι μόνο! Μία ζύμη για όλα: Από λουκανικοπιτάκια, ζαμπονοτυροπιτάκια, κρουασανάκια, μικρά ψωμάκια για κρύα γέμιση μέχρι και μικρά πεϊνιρλί, πιτσάκια, καλτσόνε, burgerάκια, γεμιστά πιτάκια με σοκολάτα κ.α.... Όλα τα υλικά μπλουμ σε μια λεκάνη, η γέμιση που λαχταράτε κι έτοιμα για φούρνο! Άψογο κολατσιό για όλες τις ώρες!!!


Τα υλικά μας για 1 δόση (12-15 χορταστικά κομμάτια) είναι:
  • 1/2 κούπα του τσαγιού σπορέλαιο
  • 2/3 κούπας του τσαγιού γάλα φρέσκο
  • 1 αυγό μεσαίο
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κουτ.γλ. μαγιά ξηρή
  • 350 γρ. +/- αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
  • 1 κρόκος αυγού αραιωμένος με λίγο νερό για την επάλειψη
  • σουσάμι ή μαυροσούσαμο (προαιρετικά)

Η γέμιση που προτίμησα εδώ είναι με τυρί φέτα. κεφαλοτύρι, μοσχοκάρυδο ανακατεμένα με λίγο γάλα για ευκολία στο λιώσιμο και ομοιόμορφη κατανομή μέσα στα πιτάκια. Ο καθένας όμως χρησιμοποιεί τη γέμιση που λαχταρά όπως είπα και πιο πάνω..

Διαδικασία:
  • Σε βαθύ μπολ βάζουμε το γάλα, το αυγό το σπορέλαιο και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Συνεχίζουμε με τα ξηρά υλικά μας δηλαδή τη μαγιά και το αλάτι.
  • Τελευταίο ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και μόλις αρχίσει να κολλάει το μείγμα στο σύρμα συνεχίζουμε με έντονο ζύμωμα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ελαστικό ζυμαράκι. Εάν η ζύμη μοιάζει ακόμη νωπή και κολλώδης τότε προσθέτουμε λίγο αλευράκι ακόμη, εάν όμως το ζυμάρι δείχνει ξηρό και αφήνει κομματάκια τότε ραντίζουμε με επιπλέον σπορέλαιο τα χέρια μας και δουλεύουμε ξανά τη ζύμη μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση. Κάνουμε ένα μπαστούνι με το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε μπαλάκια κόβοντας κομμάτια ίσα με ένα μικρό λεμονάκι.
  • Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε με τα χέρια ένα ένα τα ζυμαράκια  να γίνουν σαν μικροί στρογγυλοί δίσκοι. Βάζουμε τη γέμιση της επιλογής μας και τα κλείνουμε καλά σε πιτάκι. Μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αραιά μεταξύ τους.
  • Αλείφουμε την επιφάνειά τους με το μείγμα της επάλειψης, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι (προαιρετικά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180΄βαθμούς για 30' λεπτά μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφί και γυαλιστερό χρώμα!

Στη φωτογραφία  παρακάτω σας δείχνω πως χάραξα τη ζύμη μου για να γίνουν ανάγλυφα τα πιτάκια μου (παίρνουμε ένα ένα φυλλαράκι, κόβουμε τη μία πλευρά σε λωρίδες... βάζουμε λίγη γέμιση στην άκρη και κλείνουμε τα πλαϊνά, μετά γυρνάμε μια στροφή τη ζύμη με τη γέμιση προς το κέντρο και τέλος κλείνουμε από πάνω με τη ζύμη που έχουμε χαράξει σε λωρίδες). 

Προτάσεις σερβιρίσματος
  • Για σφαιρικό σχήμα mini burger, κάνουμε μπαλάκια με τη ζύμη και ακολουθούμε την ίδια μέθοδο ψησίματος.
  • Για οβάλ πιτάκια βάζουμε γέμιση μέσα στα στρογγυλά φυλλαράκια και ενώνουμε τις άκρες τσιμπώντας τες ελαφρά.
  • Για λουκανικοπιτάκια ακολουθούμε ακριβώς τη μέθοδο που αναλύω στο κείμενο μόνο που αλείφουμε ελαφρά κάθε φυλλαράκι με ελάχιστη κέτσαπ ή μουστάρδα και βάζουμε από ένα λουκανικάκι τύπου φρανκφούρτης.
  • Για πεϊνιρλάκια ανοίγουμε σχήματα οβάλ και βάζουμε τη γέμιση της επιλογής μας. Ενώνουμε τις δύο άκρες ζύμης σε σχήμα "βαρκούλας", ψήνουμε και μόλις βγάλουμε τα πεϊνιρλάκια από το φούρνο αλείφουμε γύρω-γύρω με λιωμένο βούτυρο.
  • Για πιτσάκια, ανοίγουμε στρογγυλά φυλλαράκια και βάζουμε τη γέμιση που μας αρέσει (σάλτσα, ζαμπόν, τυρί κ.α.)


Ελπίζω να σας βολέψει αυτό το ζυμαράκι και να γεμίσει το μπουφέ σας με νόστιμα καλούδια!!!

Καλή επιτυχία 
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις