ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Για τους λάτρεις της πολίτικης κουζίνας έχω κάτι που μπορεί να τους ενδιαφέρει.. Σουτζουκάκια με κιμά κοτόπουλου, ελαφριά μαγειρεμένα και χορταστικά! Υπέροχος συνδυασμός των μπαχαρικών με την φρέσκια ντομάτα και το γιαούρτι, γεύση ανάλαφρη..Καταπληκτική ιδέα για όσους αποφεύγουν τους πολύ λιπαρούς κιμάδες!



Τα υλικά μας για 2 μερίδες:
  • 500 γρ. κιμάς κοτόπουλου
  • 1 μικρή πορτοκαλί πιπεριά
  • 10 κλαράκια μαΪντανός 
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 1 κουτ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 μέτρια ντομάτα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 αυγό 
  • 1 σφηνάκι γάλα
  • 1 κουτ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ.τσ. γαλέτα φρυγανιάς
  • 1 κουτ.γλ. κύμινο σε σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας:
  • 5 ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
  • 1 κουτ.σ. μέλι
  • 1/2 κουτ.γλ.γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
  • 1/2κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σως γιαουρτλού:
  • 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι ελαφρύ
  • 5-6 κλαράκια άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • πάπρικα γλυκιά 

Για το σερβίρισμα: Αραβικές πίτες σίτου/ολικής αλέσεως ή κλασικές πίτες για σουβλάκι, ροδέλες φρέσκιας ντομάτας και κρεμμυδιών


Εκτέλεση:
  • Ξεκινάμε με τον κιμά: Στο μπλέντερ αλέθουμε την πορτοκαλί πιπεριά μαζί με το κρεμμύδι, την ντομάτα, το μαϊντανό και το σκόρδο να γίνουν μια πάστα. Βάζουμε σε λεκάνη τον κιμά και ρίχνουμε το μείγμα που φτιάξαμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Ζυμώνουμε καλά κι αν τυχόν ο κιμάς μας φαίνεται πολύ νερουλός βάζουμε ακόμη λίγη φρυγανιά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για 3-4 ώρες (ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ). Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και πλάθουμε μακρόστενους κεφτέδες με τον κιμά. Ραντίζουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε στους 180' βαθμούς του φούρνου για 40' λεπτά γυρίζοντας τους κεφτέδες κι απ' την άλλη τους πλευρά να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αφού ψηθούν, τους αφήνουμε μέσα στο φούρνο αλλά με ανοιχτή την πόρτα του.
  • Για τη σάλτσα: Σε άνετη κατσαρόλα βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες μαζί με την πιπεριά, τα καρυκεύματα, 3 κουτ.σ. ελαιόλαδο και 1 ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε η σάλτσα να πάρει 2 βράσεις. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά και μεταφέρουμε τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα. Αφήνουμε να μαγειρευτούν όλα μαζί με ξεσκέπαστη κατσαρόλα φροντίζοντας κατά διαστήματα να τα ανακατεύουμε πολύ προσεχτικά για να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα. Αφού δέσει η σάλτσα αποσύρουμε από το μάτι.
  • Για τη σάλτσα γιαουρτλού: Σε μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι  με τον άνηθο. το λάδι και λίγο αλατοπίπερο. 
  • Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια προαιρετικά πάνω σε πίτες που πρώτα έχουμε ελαφρά φρυγανίσει σε τηγάνι ή στο φούρνο, περιχύνουμε με σάλτσα και σκεπάζουμε με τη σάλτσα γιαουρτλού. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και γαρνίρουμε με ροδέλες φρέσκιας ντομάτας/κρεμμυδιών!


Καλή σας όρεξη <3
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις