ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

Η πιο αγαπημένη και μυρωδάτη πίτα στην πιο απλή εκδοχή της!




Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας 
1 1/2 κιλό σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο
1/2 κιλό φέτα σε θρύμματα
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμμένο
1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1/2 φλιτζ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλιτζ.τσ. γάλα φρέσκο
1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι-φρεσοκτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων 




Εκτέλεση:
  • Σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε 1/2φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σπανάκι να σωταριστεί καλά και συμπληρώνουμε 2 δάχτυλα ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να σωθούν τα υγρά. Κατεβάζουμε από το μάτι κι αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Αφού τα χορταρικά έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε τον άνηθο, το τυρί, τα αυγά, το σιμιγδάλι και τα καρυκεύματα  ανακατεύοντας να ενωθούν όλα μαζί.
  • Λαδώνουμε ένα μακρόστενο ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα σταυρωτά ελαφρά σουρωτά λαδώνοντας ενδιάμεσα με πινέλο. Αδειάζουμε τη μισή γέμιση να φτάσει παντού και στρώνουμε 2 φύλλα το ένα δίπλα στο άλλο κι αυτά λίγο σουρωτά. Βάζουμε και την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που απομένουν κατά τον ίδιο τρόπο με πριν.
  • Γυρνάμε προς τα κάτω στα πλαϊνά του ταψιού τις άκρες που περισσεύουν θωρακίζοντας έτσι καλά την πίτα περιμετρικά.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λάδι και περιχύνουμε με το γάλα να απορροφηθεί. 
  • Τέλος πασπαλίζουμε με το χέρι μας την επιφάνεια της πίτας με λίγο ακόμη σιμιγδάλι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 45 λεπτά έως 1 ώρα μέχρι να πάρει ομοιόμορφο χρώμα η πίτα μας!              
 Σερβίρουμε χλιαρή!

ΣΗΜ. Το γάλα στο τέλος είναι το μυστικό για μια αφράτη και ζουμερή πίτα!!!


Καλή σας όρεξη <3
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις