Τσουρέκια παραδοσιακά χωρίς προζύμι

Τσουρέκια παραδοσιακά χωρίς προζύμι

Φτάνει πάλι Πάσχα! Για πότε πέρασε ο καιρός ούτε που το καταλάβαμε!
Αν και ακόμη μεσολαβούν 2 γεμάτες βδομάδες μέχρι την Ανάσταση, κάθισα και ζύμωσα από τώρα τα φετινά μου τσουρέκια να είμαι έτοιμη καθώς ο χρόνος μου είναι λιγοστός. Με καλό τύλιγμα και σακούλα τα έβαλα στην κατάψυξη κι έτσι όποια μέρα χρειαστώ θα τα βγάλω να ξεπαγώσουν μέσα στις μεμβράνες τους και έπειτα θα τα αμπαλάρω προκειμένου να τα χαρίσω στα αγαπημένα μου πρόσωπα! Η μέθοδος πετυχαίνει και τα τσουρέκια αυτά γίνονται πάλι αφράτα και μοσχοβοληστά! Παρεμπιπτόντως δεν χρειάζονται προζύμι!
Η συνταγή που εμπιστεύτηκα καί φέτος όπως και πριν 2 χρόνια (δείτε εδώ)  ανήκει στην κ. Βίκυ Κουμάντου και μπορείτε να δείτε το άρθρο της με το αρχικό κείμενο απευθείας στο site της πατώντας εδώ.
Για πρακτικούς λόγους σας παραθέτω τη λίστα με τα υλικά και τη διαδικασία όπως την ακολούθησα σύμφωνα με τις συμβουλές που δίνει η κ. Βίκυ.
Η ζύμη περιέχει αρκετό γάλα το οποίο σε συνδυασμό με το αγελαδινό βούτυρο βοηθούν στο να μείνουν τα τσουρέκια αυτά πολύ μαλακά και φρέσκα για περισσότερες μέρες  (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, χωρίς να καταψυχθούν).
Δεν ξεχνάμε ότι το αλεύρι που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι κατάλληλο για  τσουρέκι  με ποσοστό πρωτεΐνης τουλάχιστον 14gr (μπορείτε εύκολα να το τσεκάρετε στον πίνακα διατροφικών πληροφοριών στη συσκευασία του αλεύρου).
Δεν μετέβαλα απολύτως τίποτα στις δοσολογίες της βασικής ζύμης παρά μόνο στα αρωματικά όπου πρόσθεσα περισσότερη μαστίχα, λιγότερο κάρδαμο/κακουλέ, αρκετό ξύσμα από πορτοκάλι αλλά και 3 καψουλάκια βανίλιας. Για τα δικά μου γούστα βγήκαν άψογα και ισορροπημένα τα αρωματικά! Η υφή απίστευτη!







Φέτος έκανα 2 δόσεις μαζί για 8 μεγάλα τσουρέκια ή 12 μικρότερα (ανάλογα με το μέγεθος)
Επισημαίνω για άλλη μια φορά ότι η αρχική συνταγή ανήκει στο site tastefull και όχι σε μένα. Η μόνη παρέμβασή μου είναι στα αρωματικά:




Υλικά (2πλή δόση)
  • 2 κιλά αλεύρι για τσουρέκι κοσκινισμένο ( ποσοστό πρωτεΐνης το λιγότερο 14 γρ.)
  • 4 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες
  • 8 αυγά μεσαία σε θερμοκρασία δωματίου ελαφρά χτυπημένα
  • 600 γρ. ζάχαρη 
  • 1/2 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • 1/2 φακελάκι μαχλέπι τριμμένο
  • 1 κουτ.γλ. κοφτό κακουλέ τριμμένο
  • 3 κάψουλες άρωμα βανίλια 
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα 
  • σπορέλαιο για το χέρια μας και τον πάγκο
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για την επάλειψη
  • αμυγδαλοφιλέ για το στόλισμα
Η διαδικασία απλούστατη:
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει ανακατεύοντας συνέχεια. Έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο που επίσης πρώτα θα πρέπει να το έχουμε λιώσει και να είναι ζεστό. Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά μας και να λιώσει η ζάχαρη. Χτυπάμε χώρια τα αυγά ελαφρά και τα αδειάζουμε κι αυτά στο μείγμα. Ελέγχουμε με το δάχτυλό μας να είναι το υλικό ΧΛΙΑΡΟ και ΟΧΙ ΚΑΥΤΟ γιατί δε θα λειτουργήσει η μαγιά!
  • Σε μεγάλη άνετη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και όλα τα αρωματικά. Αδειάζουμε το μείγμα γάλακτος στη λεκάνη και με το χέρι μουσκεύουμε καλά το αλεύρι. Ζυμώνουμε και διπλώνουμε απαλά τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακή, σχεδόν σίγουρα όμως κολλώδης. Προκειμένου να ξεκολλήσουν τα υπολείμματα από το χέρι μας και τη λεκάνη, αν τα βρέχουμε με λίγο σπορέλαιο και με μια σκληρή σπάτουλα τα μαζεύουμε από τριγύρω. Εννοείται ότι δεν τα πετάμε, αλλά τα κολλάμε κι αυτά πάνω στο ζυμάρι μας. Η ζύμη θα φαίνεται να κινείται σε κάθε μας δίπλωμα, αυτό από μόνο του είναι ένδειξη ότι η μαγιά είναι ζωντανή και θα αποδώσει! Όσο έχουμε υπομονή μπορούμε να ζυμώσουμε..δεν είναι όμως υποχρεωτικό να φάμε πολύ χρόνο σε αυτό! ΠΟΤΕ δεν προσθέτουμε αλεύρι όσο κι αν μπαίνουμε στον πειρασμό! Μαζεύουμε τη ζύμη μέσα στη λεκάνη και χαράσσουμε ένα σταυρό. Κλείνουμε καλά με μεμβράνη τροφίμων τυλίγοντας καλά παντού να μην μπαίνει από πουθενά αέρας. Αφήνουμε τη λεκάνη πάνω σε πάγκο  σε θερμοκρασία δωματίου  χωρίς να τη μετακινήσουμε. Την κουκουλώνουμε με μια καθαρή κουβερτούλα και την αφήνουμε να τριπλασιαστεί για τουλάχιστον 3 ώρες ακόμη και 4 ή πέντε ώρες αν χρειαστεί. Αυτό θα κριθεί από τη θερμοκρασία του δωματίου. Αυτό ήταν όλο!
  • Μόλις η ζύμη δούμε ότι φούσκωσε ικανοποιητικά βυθίζουμε το δάχτυλό μας και αν μείνει το αποτύπωμα βαθιά στη ζύμη σημαίνει ότι είναι έτοιμη, εάν όμως επανέρχεται σημαίνει ότι η ζύμη μας θέλει ακόμη λίγη ξεκούραση!
  • Αφού τελειώσουμε με το φούσκωμα πατάμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει. Ρίχνουμε 2 τσιμπιές αλεύρι στον πάγκο και κόβουμε ίσα κομμάτια από τη ζύμη με ελαφρά λαδωμένα χέρια! Δουλεύουμε λίγο με τα χέρια κάθε κομμάτι και το πλάθουμε σε φιτίλι. Σ' αυτό το σημείο εάν θέλουμε να βάλλουμε γέμιση, παίρνουμε ένα ένα φιτίλι και το ανοίγουμε με το χέρι σε χοντρό φύλλο. Τοποθετούμε σοκολάτα κομματιασμένη, πραλίνα, μαρμελάδα ή ό,τι άλλο αγαπάμε και τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν δίνοντας το σχήμα που θέλουμε (ιδανικά πλεξούδα με 2 φιτίλια ή σαλίγκαρο). Προσεκτικά μεταφέρουμε πάνω σε ταψί ή λαμαρίνα στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί λίγο αραιά για να μην κολλήσουν...
  • Αφήνουμε τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν για 30' λεπτά και απαλά τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα ή νεράκι. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι ή τα αφήνουμε σκέτα. Ψήνουμε τα τσουρέκια μας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 20' λεπτά ΧΩΡΙΑ Η ΚΑΘΕ ΛΑΜΑΡΙΝΑ. Εάν τα τσουρέκια μας είναι μεγάλα και ο φούρνος μας...μυστήριος τότε μπορεί να  ροδίσουν πολύ γρήγορα εξωτερικά αλλά στην ουσία να είναι άψητα, γι' αυτό εάν παίρνουν χρώμα απότομα σκεπάζουμε το ταψί με διπλό αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε κανονικά το ψήσιμο. Ο χρόνος φουρνίσματος εξαρτάται από το φούρνο μας και το μέγεθος των τσουρεκιών, συνήθως όμως δεν ξεπερνάει τη 30' λεπτά για τα μεγάλα και τα 15' για τα μικρά. 
  • Αφού τα τσουρέκια μας ψηθούν τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με διπλή μεμβράνη τροφίμων και τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν δεν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα τότε τα καταψύχουμε και όταν τα χρειαστούμε τα βγάζουμε τα ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
ΥΣ. Δεν είναι κακό να έχουμε για ασφάλεια ακόμα 1 ποτήρι αλεύρι, ανάλογα με την ποιότητα και πυκνότητα των υλικών μπορεί να μεταβληθεί λίγο προς το πάνω ή κάτω η συνολική ποσότητα αλεύρου.

Φτιάξτε κι εσείς φέτος τσουρέκια παραδοσιακά και αφράτα!
Η κ. Βίκυ  είναι εγγύηση, το αποτέλεσμα παραπάνω από πετυχημένο!


Καλή σας επιτυχία!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις