ΤΟΥΡΤΑ ΜΕΝΕΛΙΚ

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕΝΕΛΙΚ

Καιρό είχα βάλει στο μάτι τούτο το γλυκό, κι αυτό γιατί πλέον το βλέπω σπάνια στα μοντέρνα ζαχαροπλαστεία. Αποτελεί  τούρτα ρετρό, θα λέγαμε "συμμαθήτρια" της ρομαντικής "Σεράνο" και της κλασικής "Αμυγδάλου"...όλες μαζί κάθονταν  η μία δίπλα στην άλλη  στο ίδιο θρανίο-βιτρίνα των παλαιών γλυκοπωλείων. Κάποιος θα έλεγε απλά ότι είναι μια ανάμεικτη τούρτα, όμως η αυθεντική συνταγή που είναι καταγεγραμμένη στις έμπειρες εκδόσεις των βιβλίων συνταγών τη θέλουν λίγο πιο περίπλοκη συμπεριλαμβάνοντας στην προετοιμασία της ένα ακόμη στάδιο: την ιταλική μαρέγκα. Δυστυχώς στη συνταγή παρακάτω θα σας απογοητεύσω, ούτε κι εγώ όπως και πολλοί σύγχρονοι ερασιτέχνες-μάγειροι μπήκα στη διαδικασία να ακολουθήσω πιστά την αυθεντική συνταγή διότι παρέβλεψα τη μαρέγκα. Μη με κρίνεται, απλώς αποφεύγω οτιδήποτε περιέχει αυγά ελάχιστα μαγειρεμένα για ευνόητους λόγους . Την τούρτα όμως την έφτιαξα, μου έφυγε το άχτι. Είναι μια "Μενελίκ" κάπως απλουστευμένη. Υπέροχη, ανάμεικτη τούρτα με αεράτη γεύση και βίντατζ εμφάνιση! Απολαύστε την!














Τα υλικά μας για τούρτα σχεδόν 2 κιλών
Για το παντεσπάνι:

  • 2 αυγά χωρισμένα κρόκοι-ασπράδια
  • 4 κουτ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουτ.σ. κακάο
  • 1/2 φλιτζ.τσ. φρέσκο γάλα 
  • 1  φλιτζάνι τσ. αλεύρι απλό
  • 1 κουτ.γλ. baking powder
  • 1  πρέζα αλάτι
Για τη λευκή σαντιγί:

  • 330ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 
  • 1 1/2 κουτ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλια
  • 1 καπάκι μπράντυ
Για τη σαντιγί σοκολάτας:

  • 330ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 100 γρ. κουβερτούρα σκούρα κομματιασμένη
  • 1/3 φλιτζ.τσ. φρέσκο γάλα
  • 2 κουτ.σ.άχνη ζάχαρη
Για το σιρόπι:

  • 1/3 φλιτζ.τσ. ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζ.τσ.νερό
  • 1 σφηνάκι μπράντυ
Για το γαρνίρισμα

  • κερασάκια ζαχαρόπηκτα
  • νιφάδες σοκολάτας



Εκτέλεση:
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μπρίκι και τα ζεσταίνουμε ίσα ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Στο τέλος προσθέτουμε το μπράντυ. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα μαζί με τη ζάχαρη. Κοσκινίζουμε όλα μαζί το κακάο, το αλεύρι και το baking. Χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με τη βανίλια, το αλάτι και το γάλα και σιγά σιγά προσθέτουμε τις σκόνες. Τέλος ενσωματώνουμε τη μαρέγκα και με απαλές κινήσεις τη διπλώνουμε μέσα στο μείγμα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Προσεχτικά ξεκολλάμε από το χαρτί αναποδογυρίζοντας το πάνω σε ένα άλλο  Παίρνουμε ένα στρογγυλό τσέρκι ή πιάτο μεσαίας διαμέτρου και κόβουμε 2 ίσους δίσκους από το παντεσπάνι. Όσο περίσσεψε το κρατάμε για αργότερα.
  • Ετοιμάζουμε τη λευκή σαντιγί: Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά έως ότου το μείγμα κάνει απαλές κορυφές. Βάζουμε λίγο στο ψυγείο.
  • Ετοιμάζουμε τη σοκολατένια σαντιγί: ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω από την κομματιασμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε να κρυώσει η γκανάζ. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί μαζί με την άχνη και με απαλές κινήσεις την ενσωματώνουμε μέσα στη γκανάζ που ετοιμάσαμε να γίνουν ένα. Βάζουμε λίγο στο ψυγείο.
  • Συναρμολόγηση: Σε πιατέλα βάζουμε το τσέρκι και τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι. Βρέχουμε με σιρόπι κι αφού τραβήξει απλώνουμε το 1/3  σοκολατένιας σαντιγί. Από πάνω βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι κι ύστερα απλώνουμε το 1/3  λευκής σαντιγί. Με το περίσσευμα από παντεσπάνι παίρνουμε κομμάτια και τοποθετούμε αυτοσχέδια από πάνω σχηματίζοντας έτσι ένα τρίτο παντεσπάνι κι ελαφρά το ραντίζουμε κι αυτό. Βάζουμε  στο ψυγείο για 3 ώρες. Τις υπόλοιπες σαντιγί τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε κι αυτές στο ψυγείο μέχρι να τις ξαναχρειαστούμε.
  • Αφού παρέλθει ο χρόνος ψύξης, ξεφορμάρουμε την τούρτα . Σε κορνέ βάζουμε τη λευκή σαντιγί και κάνουμε πάνω και στα πλάγια της τούρτας ρίγες αραιά μεταξύ τους. Καθαρίζουμε το κορνέ και κάνουμε το ίδιο και για τη σαντιγί σοκολάτας συμπληρώνοντας με ρίγες στα κενά ανάμεσα στις άσπρες ρίγες. Το ίδιο κάνουμε και για τα πλαινά.
  • Διακοσμούμε με ροζέτες σαντιγί εάν μας έχει περισσέψει, κερασάκια και νιφαδες σοκολάτας
  • Βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες πριν τη σερβίρουμε!

Καλή σας επιτυχία!
Σας φιλώ:*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις