Κρέπες φούρνου με σπανάκι και μπεσαμέλ


Κρέπες φούρνου με σπανάκι και μπεσαμέλ

Φαγητό που θα λατρέψει όλη η οικογένεια..!  Πρακτική λιχουδιά που στέκεται περιφανή ακόμη...και σε μπουφέ!
Το υπόσχομαι!!!



Υλικά για 12 κρέπες (ανάλογα με τη διαμέτρο του σκεύους που θα ψήσουμε τα φύλλα για τις κρέπες)

Χυλός κρέπας
2 φλιτζ.τσ. φρέσκο γάλα
150γρ. μαργαρίνη λιωμένη
1 αυγό χτυπημένο 
1 κουτ.γλ. αλάτι
1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο
1 1 /2 φλιτζ.τσ.(περίπου) αλεύρι γενικής χρήση
Για τη γέμιση (μείγμα Α)
350 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
1/3 φλιτ.τσ. ελαιόλαδο
1 μεγάλη ντομάτα ώριμη περασμένη στο τρίφτη
1 κουτ.γλ. νοστιμιά λαχανικών για ζωμό σε σκόνη
1/2 κουτ.γλ. αλάτι
1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα μπεσαμέλ (μείγμα Β)
300 ml γάλα φρέσκο
1 γεμάτη κουτ.σούπας αλεύρι για ο.χ.
1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
γαρίφαλο σε σκόνη στη μύτη του μικρού κουταλιού
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
λίγο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την επικάλυψη:
1/2 φλιτζ.τσ. φρέσκο γάλα
1 κουτ.σ. κέτσαπ
γκούντα σε φέτες κομμένες στη μέση (1 κομμάτι για κάθε κρέπα)
λίγο αλαφι


Ας ξεκινήσουμε:
  • Ετοιμάζουμε το μείγμα (α): Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σπανάκι μέχρι να λιώσει εντελώς κάθε ίχνος πάγου. Αφήνουμε να απορροφηθούν τα υγρά που θα κατεβάσει το σπανάκι. Προσθέτουμε την ντομάτα και αφού πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στη χαμηλή βαθμίδα. Συνεχίζουμε με τη σκόνη νοστιμιάς, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε ανά τακτά διαστήματα και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να σωθούν εντελώς τα υγρά. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και το πιπέρι (ανάλογα με τα γούστα μας). Αφήνουμε στην άκρη να γίνει το σπανάκι χλιαρό.
  • Περνάμε στις κρέπες: Σε μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη το γάλα μαζί με τη λιωμένη μαργαρίνη, το αυγό ελαφρά χτυπημένο, το αλατι, το μοσχοκάρυδο και τέλος το αλεύρι να γίνουν όλα ένας χυλός ενδιάμεσης πυκνότητας (ένα γίνει νερουλός προσθέτουμε ακόμη λίγο αλευρι, αν βγει σφιχτός προσθέτουμε λίγο ακόμη γάλα). Βάζουμε λίγη μαργαρίνη στο τηγάνι που θα ψήσουμε και αφήνουμε να κάψει . Παίρνουμε με μια κουτάλα βαθιά  της σούπας ποσότητες χυλού και απλώνουμε ισόπαχα μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι. Όταν ξεκολλήσει το φύλλο από τα τοιχώματα και αρχίσει και σχηματίζει  ελαφρές φουσκάλες η ζύμη γυρίζουμε να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά. Σχεδόν πάντα η πρώτη κρέπα δεν πετυχαίνει στην πορεία όμως "στρώνει". Φτιάχνουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλο το χυλό και τοποθετούμε τη μια κρέπα πάνω από την άλλη. Εάν κρίνουμε απαραίτητο λιώνουμε λίγο ακόμη μαργαρίνη μέσα στο τηγάνι.
  • Για την κρέμα μπεσαμέλ: Βάζουμε να λιώσει η μαργαρίνη σε μικρή κατσαρόλα και ρίχνουμε το αλεύρι να καβουρντιστεί ελαφρά μέχρι να γίνουνε μία μάζα. Ρίχνουμε με τη μία το γάλα και ταράζουμε συνεχως με το σύρμα να λιώσει, να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί και σπάσουν οι σβόλοι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ταράζουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει η κρέμα να πήζει. Μόλις κάνει φουσκάλες αποσύρουμε, πασπαλίζουμε τα καρυκεύματα και τέλος προσθέτουμε τη φέτα να λιώσει μέσα στο μείγμα. Ενώνουμε την μπεσαμέλ με το σπανάκι.

Συναρμολόγηση:
  • Παίρνουμε μια μια κρέπα και βάζουμε στη μία άκρη της απλωτά μια ποσότητα γέμισης. Διπλώνουμε τις πλαϊνές άκρες προς τα μέσα και ρολαρουμε προσεχτικά τις κρέπες. Τοποθετούμε σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί τις γεμισμένες κρέπες τη μία δίπλα στην άλλη με την ένωση προς τα κάτω. Απλώνουμε από μια φέτα γκούντα πάνω από κάθε κρέπα.
  • Χτυπάμε το γάλα με την κέτσαπ και ρίχνουμε πάνω από τις κρέπες.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για σχεδόν 40 λεπτά ή έως να ροδίσουν και φουσκώσουν οι κρέπες μας.
  • Αφήνουμε λίγο να σταθούν και σερβίρουμε!

Δεν περιγράφεται η νοστιμιά τους!

Καλή σας απόλαυση!
Σας φιλώ όπως πάντα
Μαριφάνη :*




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις