Πεινιρλί σαν ξυλόφουρνου

Τυχερό το σπιτικό που διαθέτει ξυλόφουρνο και μπορεί και απολαμβάνει τις χάρες του...την οικονομία του και φυσικά την ιδιαίτερη ευωδιά που προσδίδει στα φαγητά του. Όπως στα πεινιρλί επί παραδείγματι..που πολύ τα έχω άχτι. Για αυτό προσπάθησα να δω ποια μέθοδος από τις σκόρπιες πληροφορίες που κυκλοφορουν στο ίντερνετ είναι η πιο πρακτική και μπορεί έστω και λίγο να μου δώσει το εφέ του ψησίματος σε φούρνο με ξύλα...και το κόλπο ήταν πράγματι απλό και κυρίως αποτελεσματικό που θα το μάθετε πιο κάτω...!

Πεινιρλί σαν σε ξυλόφουρνο ....!




Υλικά για τη ζυμη:

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά δυνατή
  • 1 κουτ.σμ ζάχαρη 
  • 1/3 φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 500-600 γρ. αλεύρι μπλε γ.ο.χ.
Για τη γέμιση:

  • Τυρί τριμμένο που λιώνει
  • φρέσκια ντομάτα σε λεπτές φέτες
  • (τα υλικά σύμφωνα με τα γούστα του καθενός)
  • επιπλέον λιωμένο βούτυρο γάλακτος για το τέλος
Για τη σάλτσα (προαιρετικά)

  • συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • λίγη ζάχαρη 
  • ρίγανη
  • αλάτι 


Εκτέλεση
  1. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανοίγουμε μια μικρή λακούβα στο κέντρο και αδειάζουμε το χλιαρό νερό και το αλάτι. Παίρνουμε ποσότητες από το αλεύρι προς το κέντρο και ζυμώνουνε πολύ καλά μέχρι να γίνει ενιαία και ελαστική ηη ζύμη. Εάν κολλάει ακόμα στα χέρια μας, πασπαλίζουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Κάνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέσα σε μια σκεπασμένη με πετσέτα λεκάνη. Αφήνουμε 1'ωρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
  2. Αφού γίνει η ζύμη, τη ζυμώνουμε μια φορά ακόμα να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζουμε σε ίσα μπαλάκια όσο η χούφτα μας.  Σκορπάμε λίγο αλεύρι τον πάγκο που θα εργαστούμε και με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε ένα ζυμαρακι σε μακρόστενα και λίγο λεπτά φύλλα.
  3. Χτυπάμε στο σέικερ τα υλικά της σάλτσας -αυτό εάν θέλουμε το παραλείπουμε- και ύστερα μια ποσότητα τυριού και λίγες φέτες ντομάτας (εννοείται ότι προσθέτουμε ο.τι υλικό μας αρέσει). Κλείνουμε σε σχήμα βαρκούλας και κλείνουμε τις γωνίες απο κάτω σαν φάκελος. 
  4. Προθερμαίνουμε τοφούρνο στους 220 βαθμούς με αντιστάσεις. 
  5. Και τώρα το φανταστικό κόλπο!!!!
  6. Πριν ψήσουμε τα πεινιρλί βάζουμε στο ταψί πρώτα μια αντικολλητική κόλλα χαρτιού και όπως είναι άδειο το πυρώνουμε στο φούρνο για 20' λεπτα. Έπειτα βγάζουμε και αραδειάζουμε τα πεινιρλί μας. Ψήνουμε για 10-12 λεπτά στην ίδια υψηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσουν τα υλικά και τι ζυμάρι μας θα έχει πάρει ένα ουδέτερο χρώμα που θα φαίνονται πάνω τα υπολείμματα αλευριού από τον παγκο, όπως δλδ η όψη  ενός χωριάτικου καρβελιού. Τότε τα βγάζουμε αμέσως από το φούρνο και αλείφουμε περιμετρικά με λίγο λιωμένο βούτυρο γάλακτος!!!!

Αυτό ήταν!  Υπέροχα πεινιρλί σε στυλ ξυλόφουρνο!!!!

Καλή σας επιτυχία
Σας φιλώ
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις