Ψωμάκια για γέμισμα με προζύμι


Τα πιο νόστιμα και μαλακά ψωμάκια για να γεμίσουν με ό,τι λαχταράτε και να στολίσουν το μπουφέ σας σε κάθε ειδική περίσταση! Ιδανικά για hot dog, για γέμιση τονοσαλάτας, κοτόπουλου και ό,τι τραβάει η καρδιά σας! Επίσης είναι κατάλληλα ως ατομικά κουβέρ αλλά και βάσεις για πιτσάκια!


Υλικά για 35 κομμάτια
Προζύμι:
1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κουτ.σ.ζάχαρη
2 κουτ.σ. αλεύρι δυνατό

Για τη ζύμη:
1 νεροπότηρο γάλα εβαπορέ
2/3 νεροπότηρου νερό 
2 κουτ.σ. σπορέλαιο
1 γεμάτη κουτ.σ. μαργαρίνη
1 μεγάλο αυγό
2 κουτ.γλ. αλάτι
800 γρ αλεύρι δυνατό κοσκινισμένο
 (η ποσότητα ενδέχεται να διαφέρει κατά
 100 γρ. περισσότερο ή λιγότερο)
 1 κρόκος αυγού αραιωμένος με 2 κουτ.σ. νερό 
για επάλειψη
σουσάμι (προαιρετικά)



Εκτέλεση:
  • Ξεκινάμε με το προζύμι: Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το νερό και τη ζάχαρη κι ύστερα ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας ώστε να προκύψει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ αεροστεγώς με μεμβράνη και από πάνω με πετσέτα. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 30'λεπτά να ενεργοποιηθεί το μείγμα. Μόλις σχηματιστούν μεγάλες φουσκάλες σαν αφρός το προζύμι είναι έτοιμο.
  • Στο μεταξύ σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το γάλα και τη μαργαρίνη να ενωθούν μεταξύ τους καθώς ζεσταίνονται. Συνεχίζουμε με το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Χτυπάμε σε ένα μικρότερο μπολ το αυγό μαζί με 2 κουτ.σ. από το το ζεστό μείγμα της κατσαρόλας και μετά το αδειάζουμε πίσω στην κατσαρόλα ανακατεύοντας με αυγοδάρτη. Αποσύρουμε από τη φωτιά κ αφού το μείγμα γίνει χλιαρό το μεταφέρουμε σε μια λεκάνη.
  • Στη λεκάνη με τα υγρά προσθέτουμε το προζύμι ανακατεύοντας απαλά και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι ζυμώνοντας 10 λεπτά με τα χέρια. Η ζύμη που θα προκύψει θα είναι μαλακή αλλά θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνη. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στη λεκάνη και βάζουμε τη ζύμη μαζεμένη σε μπάλα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες. Μπορούμε αν θέλουμε να ετοιμάσουμε τη ζύμη και να την αφήσουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ.
  • 'Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη ζυμώνουμε με λαδωμένα χέρια να ξεφουσκώσει και την κόβουμε σε 35 ίσα μπαλάκια. Τα πλάθουμε σε οβάλ ή στρογγυλό σχήμα πάντα με ελαφρώς λαδωμένα χέρια και τα αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί λίγο αραιά μεταξύ τους. Αφήνουμε να ξεκουραστούν τα ζυμαράκια για 30' λεπτά.
  • Αραιώνουμε τον κρόκο αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε απαλά τα ψωμάκια. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175΄ βαθμούς με αέρα μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα ή στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων.
  • 5 λεπτά αφού τα βγάλουμε από το φούρνο σκεπάζουμε ξανά με καθαρή λεπτή πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. 
  • Γεμίζουμε με τα υλικά της αρεσκείας μας. 

Σημ. Φυλάσσονται στην κατάψυξη σε σακούλα τροφίμων για 2 μήνες. Όταν θελήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα ξεπαγώνουμε μέσα στα σακουλάκια τους.
Σημ.2. Πριν το ψήσιμο μπορούμε να τα γεμίσουμε με τυρί, λουκάνικο, ελιές κλπ και να τα τα ψήσουμε. 


Καλή επιτυχία!
Σας φιλώ
Μαριφάνη


 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις