Αυθεντική παραδοσιακή σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο!!!

Νομίζω ότι έκανα την πιο πετυχημένη μου σπανακόπιτα μέχρι τώρα!
Η συνταγή είναι από μια οικογενειακή φίλη μας που κατάγεται από την Ήπειρο και μου την έδωσε! Βεβαίως μαζί με καθοδήγησε κατάλληλα δίνοντάς μου επιπλέον μυστικά έτσι ώστε η πίτα μου να προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τη γνήσια και αγαπημένη σπανακόπιτα των γιαγιάδων με το τέλειο χοντρό παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο που ψήνεται σε νταβάδες μέσα σε ξυλόφουρνο.

Και μιας και έχω πάρει φόρα κι έχω ξετρελαθεί με το άνοιγμα φύλλου έσπευσα να κάνω αυτή τη συνταγή και ναιιιιι! Είμαι περίφανη γι' αυτό, αλλά όσοι τη γεύθηκαν κατενθουσιάστηκαν!
 Ένα χορταστικό κομμάτι από αυτή τη σπανακόπιτα μαζί με μια κομμένη ντοματούλα δίπλα της και έχετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα!!!
Εμπιστευθείτε με :) (:




































Υλικά:
Για το παραδοσιακό φύλλο
500 γρ. αλεύρι τύπου Μ κίτρινο/αλεύρι για ζυμώματα (είναι της ίδιας κατηγορίας)
2/3 κούπας ελαιόλαδο
1/3 κούπας ηλιέλαιο
2 κουτ.σ. ξύδι
1 κουτ.γλ. κοφτό ζάχαρη
1 κουτ.γλ. κοφτό αλάτι
1 κούπα νερό
Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι κ/ψ
2 φρέσκα κρεμμυδάκια χοντρά, ψιλοκομμένα
λίγο μάραθος (το τρυφερό του μέρος)
1 ξερό κρεμμύδι μικρό, ψ/μένο
2 κουτ.σ. γάλα + επιπλέον για το άλλειμα
200 γρ. φέτα σε τρίμματα
3 κουτ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 αυγό χτυπημένο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε το φύλλο: Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα 2 ειδών λάδια, το ξύδι,  το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και λίγο λίγο το αλεύρι. Μόλις το μείγμα αρχίζει και τρίβεται ξεκινάμε ζύμωμα με τα χέρια προσθέτοντας κάθε τόσο αλεύρι και ζυμώνοντας μέχρι να ξεκολλάει απ' τη λεκάνη. Το πλάθουμε σε μπάλα, το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30' λεπτά.
  2. Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σπανάκι και το αφήνουμε μέχρι να αποψυχθεί (ακολουθείστε τις οδηγίες της συσκευασίας). Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Αφού κρυώσει το σπανάκι ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια ωμά, τα τυριά και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας απαλά.
  4. Σε μια καθαρή και στεγνή  επιφάνεια ρίχνουμε λίγο από το ίδιο αλεύρι και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 ίσα μέρη. Ανοίγουμε με τον πλάστη μας τα 2 κομμάτια όσο περισσότερο μπορούμε (το φύλλο αυτό δεν γίνεται πολύ λεπτό).
  5. Σε ελαφρά λαδωμένο με ηλιέλαιο ταψί κατά προτίμηση βαθύ και όχι πολύ μεγάλο σε διάμετρο, μεταφέρουμε προσεχτικά το ένα φύλλο, αδειάζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο. Ενώνουμε τις άκρες πιέζοντας προς τα μέσα.
  6. Αλείφουμε την πίτα μας με λίγο γάλα και χαράσσουμε σε κομμάτια.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 1' ώρα και 1/4 περίπου ή έως ότου πάρει ροδαλό ομοιόμορφο χρώμα!


Καλή σας απόλαυση!!!

Σχόλια

  1. Πολυ γευστικη φαινεται η σπανοκοπιτα σου Μαριφανη μου!! Ξετρελαινομαι για πιτες και η δικη σου φαινεται υπεροχη!
    Οταν την φτιαξω θα επιστρεψω με σχολιο.
    Να εχεις πολυ ομορφη ημερα! :-)
    σε φιλω, ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εμένα μαρέσουν πολύ οι πίτες! Και βλέπω ότι της τρώνε ευχάριστα εδώ στο σπίτι...οπότε κάθε φορά προσπαθώ να βρω αφορμή να φτιάξω ακόμη μία...μέχρι και χθεσινό ιμάμ μπαιλντί "έκλεισα" σε πίτα χαχαχαχαχαχα! Δοκίμασέ τη! Κάνε και το φύλλο δεν είναι δύσκολο καθόλου, θα σ'αρέσει στο τέλος! Φιλιά πολλά Εύη μου καλή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιμαμ μπαιλντι σε πιτα??? Πανεξυπνη ιδεα καλη μου Μαριφανη! Μπραβο σου!
    Την πιτουλα σου θα την κανω αμεσα..σε νηστισιμη εκδοχη..
    Μια ερωτησουλα παρακαλω (ξεχαστηκα πριν απο τη θεα της λαχταριστης σπανακοπιτας σου:-)) η 1 κουπα ποσα γραμμαρια πρεπει να ειναι για να κανω τις σωστες αναλογιες μετα?
    Σε ευχαριστω προκαταβολικα!
    Σε φιλω, ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κούπα να είναι η κανονικού μεγέθους του καφέ. Ξέρεις τις κλασικές όχι εκείνες που μοιάζουν με μπολ! Με την ίδια κούπα θα μετρήσεις τα υλικά..Στα υγρά συστατικά μια κούπα του καφέ είναι σχεδόν 220 ml και στα στερεά είναι περίπου 200 γρ (φαντάσου λίγο λιγότερο από ένα κεσεδάκι του βιτάμ. Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα. Αλλά όπως και να' χει ακόμα κι αν νιώθεις ότι κάτι σου έπεσε παραπάνω ή λιγότερο πάντα στη μαγειρική διορθώνεται το λάθος εξισορροπώντας απλώς τα υπόλοιπα υλικά. Ειδικά όταν πρόκειται για ζύμες! Μη φοβάσαι καθόλου! Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η κούπα έχει λίγη παραπάνω χωρητικότητα από ένα φλιτζ.του τσαγιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ'ευχαριστω πολυ Μαριφανη μου για την αμεση και λεπτομερη απαντηση σου!Δεν με μπερδεψες καθολου! Κατανοητα ολα! :-)
    Θα επανελθω με σχολιο οταν την φτιαξω!
    Καλη συνεχεια να εχεις!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις