Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο!!!

Καλημέρα σας φίλοι μου!!!!




Σήμερα είπα να φτιάξω σπανακόπιτα!!!! Και ναι, άνοιξα δικό μου φύλλο!!!! Για δεύτερη φορά στη ζωή μου που φτιάχνω φύλλο τα πήγα τέλεια και για αυτό θέλω να μοιραστώ τη συνταγή μου για να τη φτιάξετε κι εσείς!!!!!


Υλικά
(για τη γέμιση)
1 kg σπανάκι φρέσκο ή κ/ψ
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
100 γρ. λευκό τυρί θρυμματισμένο
1/3 φλιτζ.τσ. γάλα
1 αυγό
 ελαιόλαδο
αλάτι

(για το φύλλο)
6 κουτ.σ. ελαιόλαδο
1 κουτ.σ.. ξύδι
2 πρέζες αλάτι
2 πρέζες ζάχαρη
1 κούπα νερό
4 κούπες γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το φρέσκο σπανάκι, στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο συμβουλευόμαστε τις οδηγίες της σακούλας για την απόψυξή του. Στραγγίζουμε πολύ καλά να φύγουν τα περιττά υγρά.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 1/2 κούπα τουλάχιστον ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ίσα ίσα να γυαλίσει  το κρεμμύδι και ρίχνουμε και το σπανάκι. Ανακατεύουμε απαλά να σωταριστούν μαζί και να εξατμιστούν τα περίσσια υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στο μεταξύ ζυμώνουμε το φύλλο: Παίρνουμε μια λεκάνη και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Αρχίζουμε σιγά σιγά να ανακατεύουμε με κουτάλι παίρνοντας από γύρω γύρω αλεύρι. Όταν αρχίζει και σφίγγει το ζυμάρι ξεκινάμε πλάσιμο με τα χέρια μας. Η ζύμη θα πρέπει να μην θρυμματίζετε αλλά και αν μην κολλάει στα χέρια. Τη μαζεύουμε σε μια μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά της ώρας. 
  4. Παίρνουμε την κατσαρόλα με το σπανάκι και ρίχνουμε τα τυριά, το αυγό, το γάλα, 4 κουτ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι σύμφωνα με τα γούστα μας (προσοχή! Η φέτα είναι ήδη αρμυρή) και τα ανακατεύουμε όλα μαζί απαλά.
  5. Πιάνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη.
  6. Αλευρώνουμε ελαφρώς μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγουμε μια μια μπάλα με τον πλάστη σε όσο πιο λεπτό πάχος μπορούμε. Στρώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί τα 3 φύλλα το ένα δίπλα στο άλλο καλά ενωμένα.
  7. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα.
  8. Σκεπάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα 3 φύλλα και κλείνουμε προς τα μέσα τις προεξοχές.
  9. Αλοίφουμε με λίγο λάδι την επιφάνεια της πίτας και τη χαράσσουμε απαλά σε κομμάτια.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 1 ώρα και 1 τέταρτο ή έως ότου χρυσίσει η επιφάνεια!!!!


ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ και πέρα για πέρα σπιτική!!!
Καλή επιτυχία!!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις