ΚΕΙΚ ΜΑΡΜΠΡΕ | ΝΕΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
ΚΕΙΚ ΜΑΡΜΠΡΕ | ΝΕΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Με την έλευση της νέας χρονιάς, σκέφθηκα να ξεκινήσω μια ενότητα με βασικές συνταγές, βελτιωμένες με σκοπό να βοηθήσω τους νέους μάγειρες και μαγείρισσες.
Τι καλύτερο για ξεκίνημα από ένα πετυχημένο, φουσκωτό, καμαρωτό κέικ "μαρμπρέ.."; Πιστέψτε με η γεύση και η υφή του θα σας πείσει για την επιτυχία του! Συνταγή που δεν θα αλλάζετε...!
Υλικά για μια μικρή βαθειά στρογγυλή φόρμα με τρύπα 16cm
- 3 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 150γρ.μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 100ml σπορέλαιο
- 1 κούπα του νες ζάχαρη κρυσταλλική
- 200ml φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 350γρ αλεύρι που φουσκώνει
- 2 φουσκωτές κουταλιές της σούπας σκόνη για ρόφημα σοκολάτας ή 1 κι1/2 κακάο κλασικό
Διαδικασία:
- Σε βαθύ μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το σπορέλαιο για 3-4 λεπτά να φουσκώσουν και να αφρατέψουν (το μείγμα θα μοιάζει με υπόλευκη κρέμα).
- Προσθέτουμε το πρώτο αυγό και χτυπάμε ώστε να απορροφηθεί, έπειτα ρίχνουμε το δεύτερο αυγό να απορροφηθεί και τέλος το τρίτο αυγό κατά τον ίδιο τρόπο.
- Ρίχνουμε τις βανίλιες, το αλάτι και το 1/3 από το αλεύρι ανακατεύοντας με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε έπειτα το 1/3 από το γάλα να ενωθεί στο μείγμα και το υπόλοιπο αλεύρι εναλλάξ με το γάλα. ΔΕΝ χτυπάμε για πολλή ώρα το μείγμα, θέλουμε ίσα ίσα να γίνει μια ωραία ζύμη ούτε σφιχτή μα ούτε και νερουλή. Εάν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε ελάχιστο επιπλέον γάλα, ενώ εάν είναι νερουλό τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
- Παίρνουμε με κουτάλα το 1/2 μείγμα και το ανακατεύουμε σε χωριστό μπολ με το κακάο ή το ρόφημα σοκολάτας και το ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικό, όμως το προτείνω καθώς ταιριάζει εξαιρετικά με το κακάο και μπλέκεται αρμονικά η γεύση του με το υπόλοιπο λευκό τμήμα του κέικ).
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά τη φόρμα μας. Προσθέτουμε το εναλλάξ σε στρώσεις τα δύο μείγματα. Βυθίζουμε στα μείγματα ένα μαχαίρι και κάνουμε "νερά" εσωτερικά τους.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς με κάτω αντίσταση και αέρα.
- Ψήνουμε το κέικ για 50 λεπτά έως ότου φουσκώσει. Ελέγχουμε στα 45 λεπτά την πρόοδο του ψησίματος τσιμπώντας ένα καλαμάκι μέσα στο κέικ, εάν βγαίνει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο αν όμως βγαίνει με υπολείμματα ζύμης τους συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη. ΔΕΝ ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 45 λεπτά καθώς το κέικ θα ξεφουσκώσει!
- Αφού το γλυκό μας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα του εάν είναι δυνατό πάνω σε μια σχάρα, διαφορετικά πάνω σε μια βαμβακερή πετσέτα.
- Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
- Διατηρούμε το κέικ σε αεροστεγές σκεύος για να μείνει μαλακό και φρέσκο!
Καλή σας επιτυχία ❤️
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας