Ανθοτυρόπιτα αφρός


Γεια σας καλοί μου φίλοι!!! Είναι γνωστή η αδυναμία μου στις πίττες...! Οπότε μετά από καιρό αποφάσισα να φτιάξω μια τυροπιτούλα, φουσκωτή και ροδαλή που όμως να είναι και ελαφριά...Μια και δυό πήγα στο σούπερ μάρκετ για τα απαραίτητα ψώνια και έτρεξα ολοταχώς στην κουζίνα! Η πίττα αυτή είναι τόσο αφράτη και ταυτόχρονα τραγανή που μπορεί κάλλιστα να φαγωθεί όποτε νιώθετε. Τέλεια για πρωινό, αλλά και για μεσημεριανό...(εντάξει και για βραδινό..και για σνακ, και για δεκατιανό..και..και..πάει λέγοντας). Το μόνο της κακό? Ό,τι είναι ευκολοφάγωτη. Το μεγάλο της όμως καλό? Ό,τι είναι σκέτος αφρός και δεν θα πειράξει τα ευαίσθητα στομαχάκια.  Τη συγκεκριμένη πίτα την προτιμώ με μαλακά τυριά όχι πολύ πικάντικα γι' αυτό και το βασικό της συστατικό είναι το ανθότυρο. Μ'αρέσει επίσης ο συνδυασμός της με μέλι περιχυμένο! Όπως και να'χει είναι απολαυστικότατη! Σ' αυτό το σημείο να πω ότι η πίτα μου κρύβει ένα κολπάκι που δεν το ήξερα. Το έμαθα σχεδόν ταυτόχρονα από 2 γλυκές κυρίες: Την κ. Ρούλα μας από την Ελευσίνα (υπέρτατη μαγείρισσα!)  αλλά και από την κ. Έρη Χατζηφωτίου και το αγαπημένο blog της "Captain-Cook" -η συνταγή της δικής της τυρόπιτας εδώ-. Ας δούμε λοιπόν πως τη έφτιαξα εγώ:



Υλικά για μεσαίο πυρέξ:
10 φύλλα κρούστας (προτίμησα νωπό)
2 κούπες ανθότυρο θρυμματισμένο
1/2 κιλό λευκό τυρί θρυμματισμένο
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη (όχι πολύ πικάντικη)
2 αυγά χτυπημένα
2 φλιτζ.τσ. γάλα φρέσκο
3 κουτ.σ. ελαιόλαδο
2 κουτ.σ. μαργαρίνη (προτίμησα με ελαιόλαδο)
1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι-πιπέρι
μαυροσούσαμο

Εκτέλεση:
  • Σε μπολ ανακατεύουμε τα τυριά μαζί με τα αυγά, τη 1 κούπα γάλα, το λάδι και τα καρυκεύματα. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με το γούστο μας (μην φοβηθείτε διότι τα τυριά δεν είναι αρμυρά). Μέσα στο μπολ, θρυμματίζουμε 2 από τα φύλλα και τα ανακατεύουμε μέσα στη γέμιση  να τραβήξουν τα πολλά υγρά.
  • Σε ένα μπρίκι λιώνουμε τη μαργαρίνη. Αλείφουμε ελαφρά το ταψί μας και στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας λίγο σουρωτά.
  • Αλείφουμε ξανά και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο σουρωμένο αλλά κάθετα και βουτυρώνουμε.  Διπλώνουμε το τρίτο φύλλο στη μέση και το τοποθετούμε κι αυτό.
  • Αδειάζουμε τη μισή γέμιση καλά στρωμένη, σκεπάζουμε ανάμεσα ένα ακόμη φύλλο και στρώνουμε από πάνω το πέμπτο φύλλο οριζόντια και βέβαια βουρώνουμε.
  • Βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση απλώνοντάς την ομοιόμορφα.Διπλώνουμε στη μέση το έκτο φύλλο, το στρώνουμε από πάνω και...μαντέψτε (!) βουτυρωνουμε.
  • Το έβδομο φύλλο το στρώνουμε κάθετα βουτυρωμένο. Σ' αυτό το σημείο με προσοχή διπλώνουμε τις άκρες μας προς τα μέσα να σχηματίσουν τοίχωμα. Το φύλλο που μας έμεινε το τοποθετούμε οριζόντια και με ένα μαχαιράκι λάμα βυθίζουμε τις άκρες που περισσεύουν ανάμεσα στο ταψί και τα τοιχώματα της πίττας ώστε να τη θωρακίσουμε καλά και να διατηρρήσει το σχήμα της.
  • Αλείφουμε την επιφάνειά της μέχρι τις άκρες με ακόμη λίγη από τη λιωμένη μαργαρίνη ή αν δεν μας έμεινε περνάμε με λίγο λάδι και νερό.
  • Χαράσσουμε έως κάτω σε κομμάτια και με γραμμές διακεκομμένες. Με το υπόλοιπο γάλα που μας μένει περιχύνουμε καλά την πίτα μας και κουνάμε απαλά το ταψί να φτάσει το υγρό παντού μέχρι μέσα και στα πλαϊνά. Αυτό είναι το σούπερ κολπάκι που σας έλεγα! Το γάλα πάνω στην πίτα!
  • Πασπαλίζουμε το μαυροσούσαμο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις για 50 λεπτά με 1 ώρα ή έως ότου φουσκώσει και ροδίσει ομοιόμορφα η ανθοτυρόπιτα!
  • Βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε λίγο να σταθεί και σερβίρουμε (αν κι εγώ δεν περιμένω και...ζεματάω τη γλώσσα μου)!!! 

Σας προτρέπω να τη δοκιμάσετε και με λίγο μελάκι περιχυμένο!!!
Θα τη λατρέψετε!!! Φτιάξτε την και πείτε μου!!! 
Περιμένω εντυπώσεις!

Καλή σας επιτυχία!
Φιλιά, Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις