ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
Λαχταριστή και σοκολατένια πρόταση χωρίς προσθήκη ζάχαρης!!!!
Υλικά:
Για τη ζύμη
- 150γρ. μαργαρίνη
- 2/3 φλιτζ.τσ. ηλιέλαιο
- 1 μεγάλο αυγό
- 4 κι 1/2 κουτ.σ. μέλι ανθέων
- 3 κουτ.σ. κακάο κλασικό
- 120 ml γάλα
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 1 βανιλέτα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 280γρ. φαρίνα που φουσκώνει
Για το σιρόπι:
- 1/2 φλιτζ.τσ. νερό
- 1/2 φλιτζ.τσ. χυμός πορτοκαλιού
- 3 κουτ.σ. μέλι
- 1 κουτ.σ. κακάο
- 1 μικρό κομματάκι κουβερτούρα με stevia
Για την επικάλυψη γκανάς:
- 125γρ. κουβερτούρα με stevia ψιλοκομμένη
- 100ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
- 1 κουτ.γλ. μέλι
Διαδικασία:
- Ξεκινάμε με το σιρόπι καθώς το θέλουμε χλιαρό: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά -εκτός της κουβερτούρας- και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 4 λεπτά. Αποσύρουμε και ενώνουμε το μικρό κομμάτι σοκολάτας να λιώσει μέσα στο ζεστό σιρόπι. Διατηρούμε το σιρόπι χλιαρό.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε σιγανή θερμοκρασία το γάλα μαζί με τη μαργαρίνη, το μέλι και το κακάο ανακατεύοντας διαρκώς για να μην κολλήσει το μείγμα. Μόλις λιώσει το ένα υλικό μέσα στο άλλο, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας με σύρμα το αυγό ελαφρώς χτυπημένο, ξύσμα και τέλος το ηλιέλαιο. Μέσα στο μείγμα υγρών προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και τμηματικά το αλεύρι μέχρι αποκτήσουμε ένα απαλό σοκολατένιο χυλό. Δεν ανακατεύουμε πολλή ώρα για να μην σφίξει η σοκολατόπιτα στο τέλος.
- Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα μικρό ταψί ή πυρέξ (εγώ χρησιμοποίησα μακρόστενο 36Χ22 cm) κι έπειτα το πασπαλίζουμε με λίγο κακάο. Αδειάζουμε τη ζύμη και ψήνουμε στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις για 30' λεπτά ή έως ότου η επιφάνεια κάνει μικρές ρωγμές.
- Μόλις το γλυκό ψηθεί βγάζουμε από το φούρνο και χαράσουμε σε κομμάτια. Με ένα καλαμάκι από σουβλάκι κάνουμε μικρές τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια κι έπειτα σιροπιάζουμε σιγά-σιγά με το σοκολατένιο χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε λίγο να απορροφηθεί.
- Ετοιμάζουμε την επικάλυψη γκανάζ: Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα να λιώσει. Τέλος ενώνουμε το μέλι κι ανακατεύουμε έτσι ώστε να αποκτήσουμε ένα λείο και σοκολατένιο μείγμα.
- Σκεπάζουμε την επιφάνεια του γλυκού με τη γνανάζ επιμένοντας στα χωρίσματα των κομματιών και στα πλαϊνά.
- Περιμένουμε να σταθεί το γλυκό μας και σερβίρουμε μόνο του είτε με χτυπημένη σαντιγί είτε με παγωτό επιλογής και φρέσκες φράουλες.
Σημ: Με τη συνταγή αυτή η σοκολατόπιτα λόγω μελιού βγαίνει σχετικά συμπαγής σαν μπράουνι, για το λόγο αυτό προτείνεται να ζεσταίνεται κάθε μερίδα για 20'' σε φούρνο μικροκυμάτων ώστε να γίνει ξανά ζουμερή.
Καλή σας επιτυχία!
Φιλικά :)
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας