ΚΕΙΚ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

ΚΕΙΚ ΒΑΝΙΛΙΑΣ 

Το πιο απλό, γευστικό κέικ με υπέροχη σπογγώδη υφή και υπέροχο άρωμα βανίλιας. Εξαιρετική συνταγή για αρχάριους μάγειρες και φοιτητές. Το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων!

Παρακάτω θα βρείτε όλα τα μυστικά μου για το πιο πετυχημένο κέικ!


Υλικά για στρογγυλή φόρμα με τρύπα 24 εκ.
 (όλα σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 3 μεσαία αυγά χωρισμένα κρόκοι-ασπράδια
  • 125γρ. μαργαρίνη κλασική ή μαργαρίνη με περιεκτικότητα σε βούτυρο 
  • 150ml ηλιέλαιο
  • 250ml γάλα 
  • 250γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 3 βανιλίνες
  • 430-480γρ. φαρίνα που φουσκώνει με γεύση βανίλια ή κλασική 


Διαδικασία:
  • Μέσα σε μπολ ρίχνουμε τη μαργαρίνη μαζί με τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο και χτυπάμε με το μίξερ για 5 λεπτά έτσι ώστε να αφρατέψουν τα υλικά μας και να μοιάζουν με απαλή ασπριδερή κρέμα. 
  • Προσθέτουμε έναν-έναν τον κρόκο τον αυγών, προσέχοντας να απορροφάται από το μείγμα ο ένας πριν προσθέτουμε τον επόμενο. 
  • Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το γάλα, το αλάτι και τις βανιλίνες και συνεχίζουμε το χτύπημα. 
  • Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το υπόλοιπο γάλα μέχρι να αποκτήσουμε έναν αρκετά πυκνό χυλό. Δεν χτυπάμε πολλή ώρα το μείγμα γιατί διαφορετικά δεν θα βγει το κέικ αφράτο όπως το θέλουμε.
  • Πλένουμε τα σύρματα του μίξερ, τα στεγνώνουμε καλά και σε ένα δεύτερο καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια να διπλασιαστούν και να γίνουν απαλή μαρέγκα.
  • Με μια σπάτουλα-μαρίζ βάζουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα και κάνουμε απαλά διπλώματα να ενωθεί στο μείγμα. Μόλις αυτή ενωθεί προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και κάνουμε ξανά απαλά διπλώματα με τη μαρίζ να ενσωματωθεί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170' με τη ρύθμιση ,"κάτω αντίσταση-αέρας".
  • Βουτυρώνουμε την φόρμα πολύ καλά και πασπαλίζουμε με αλεύρι να φθάσει παντού. Τινάζουμε την περίσσια ποσότητα.
  • Ψήνουμε το κέικ για 1' ώρα  στην προτελευταία σχάρα χωρίς να ανοίξουμε ενδιάμεσα το φούρνο. Μόλις συμπληρωθεί η 1' ώρα τρυπάμε σε ένα σημείο το κέικ με ένα μικρό μαχαίρι, αν βγαίνει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμα. Σε κάθε περίπτωση το κέικ μας πρέπει να έχει αποκτήσει ένα ομοιόμορφο ροδαλό χρώμα.
  • Βάζουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς κι έπειτα το ξεφορμάρουμε πάνω σε πιατέλα (διαχωρίζουμε περιμετρικά το κέικ από τη φόρμα με ένα ίσιο μαχαιράκι για να ξεκολλήσει πιο εύκολα).
  • Πασπαλίζουμε με άχνη ή αφήνουμε το κέικ όπως είναι. 
  • Διατηρούμε το κέικ μέσα σε σκεύος που σφραγίζει αεροστεγώς!

Τα σημαντικά σημεία αυτής της συνταγής👇
✅ Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
✅ Το βούτυρο με το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη πρέπει να χτυπηθούν καλά.
✅ Οι κρόκοι πρέπει να προστίθενται τμηματικά.
✅ Το ηλιέλαιο χαρίζει έξτρα αφράτη ψίχα στο κέικ.
✅ Η φαρίνα μας πρέπει να είναι καλής ποιότητας.
✅ Το μείγμα μετά την προσθήκη του αλεύρου δεν πρέπει να χτυπηθεί για πολλή ώρα με το μίξερ διότι αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης και σκληραίνει τελικά το κέικ ή το κάνει λαστιχωτό.
✅ Η ρύθμιση με κάτω αντίσταση-αέρα με 170' είναι η ιδανική για ομοιόμορφο ψήσιμο.
✅ Η μαρέγκα πρέπει να ενωθεί με  σπάτουλα και όχι με μίξερ.
✅ Το κέικ μας για να παραμείνει αφράτο για μέρες πρέπει να αποθηκεύεται σε κατάλληλο σκεύος που κλείνει καλά πχ. τουρτιέρα.


Εύχομαι να σας αρέσει αυτή η συνταγή!

Καλή επιτυχία ❤️ 
Φιλικά,
Μαριφάνη 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις