ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ 

Καλοί μου αναγνώστες-μάγειρες, για σήμερα σας έχω μια πολύ ωραία πρόταση για μεζεδάκι ή κυρίως πιάτο. Μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς ως ορεκτικό "για τη μέση" του τραπεζιού ανάμεσα σε άλλα εδέσματα, όπως επίσης και ως υπέροχος μεζές για "ζεστό μπουφέ". Είναι ταιριαστό όλες τις εποχές του χρόνου και συνοδεύει υπέροχα το κρασί μας. 

Παραθέτω μια ολοκληρωμένη πρόταση σερβιρίσματος που είμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσει γευστικά! 







Υλικά για 4 άτομα

Για τα ρολά:

  • 4 μεγαλούτσικες μελιτζάνες μακρόστενες 
  • λίγο ελαιόλαδο 

Για τη γέμιση κιμά: 

  • 500γρ. κιμάς ανάμεικτος
  • 1 μεγάλο καρότο 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό 
  • 6 κλαδάκια μαϊντανός
  • 2 κουταλάκια σκόρδο αποξηραμένο ή 1 μεγάλη σκελίδα φρέσκο λιωμένο
  • 3 φέτες ψωμί για τοστ βρεγμένο και καλά στραγγισμένο
  • 1 μικρή ντομάτα 
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1/3 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη 
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Για την κόκκινη σάλτσα:

  • 300γρ. χυμός ντομάτας κουτιού
  • 1 κουταλάκι γλ. ζάχαρη 
  • 1/3 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη 
  • 1/4 κουτ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη 
  • 1 κουταλάκι γλ. βασιλικός αποξηραμένος

Για τη συνοδευτική σως γιαουρτιού:

  • γιαούρτι στραγγιστό ανακατεμένο με ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι, ελαιόλαδο, πάπρικα γλυκιά

Επιπλέον: 

  • σουβλακοπιτάκια ραντισμένα με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη
  • πάπρικα γλυκιά
  • φρεσκοκομμένος άνηθος ή μαϊντανός ή δυόσμος για το γαρνίρισμα 


Διαδικασία: 

  • Για τις μελιτζάνες: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε όσο το δυνατόν πιο λεπτές μακρόστενες φέτες. Τις στρώνουμε τη μία δίπλα στην άλλη μέσα σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις μέχρι να πάρει χρώμα η πάνω πλευρά. Έπειτα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε ακόμη λίγο να πάρουν ομοιόμορφα χρώμα. Αφού ετοιμαστούν βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Γέμιση κιμά: Σε μπολ βάζουμε τον κιμά. Πολτοποιούμε στο μούλτι όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα μεταφέρουμε στο μπολ με τον κιμά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο σύμφωνα με τα γούστα και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά. 
  • Για τη σάλτσα: Ανακατεύουμε μέσα σε σέικερ ή μπολ τα υλικά ρυθμίζοντας το αλατοπίπερο σύμφωνα με τα γούστα. 

Συναρμολόγηση:

  • Παίρνουμε μικρές ποσότητες από τον κιμά -σε μέγεθος κεφτέ- και το πλάθουμε σαν σουτζουκάκι. Βάζουμε το κεφτεδάκι στην άκρη μιας φέτας μελιτζάνας και τυλίγουμε σε ρολάκι. Τοποθετούμε μέσα σε ταψί ή πυρέξ που έχουμε πρώτα ραντίσει με λίγο ελαιόλαδο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία προσέχοντας τα ρολάκια να ακουμπούν το ένα δίπλα στο άλλο για να μην ανοίξουν. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και τέλος -εάν θέλουμε- τρίβουμε σε όλη την επιφάνεια λίγο επιπλέον πιπέρι για να δώσει "σπιρτάδα" στη γεύση.
  • Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στην περίπτωση που δούμε ότι η σάλτσα  είναι πολύ αραιή αλλά οι μελιτζάνες έχουν πάρει πιο γρήγορα χρώμα, τότε σκεπάζουμε το ταψί με ένα κομμάτι χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να γυρίσουμε τα ρολάκια από την άλλη πλευρά για να ψηθούν ομοιόμορφα -σ'αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να σκεπάσουμε το ταψί με χαρτί. Παράλληλα ψήνουμε τα σουβλακοπιτάκια αφού τα ραντίσουμε με λαδορίγανη, ίσα-ίσα να τραγανίσουν.

Σερβίρισμα:

  • Πάνω σε κάθε πιτάκι βάζουμε από τρία ρολάκια μελιτζάνας. Πάνω ή δίπλα από τα ρολά απλώνουμε μια ποσότητα από τη σως γιαουρτιού και τέλος πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το φρεσκοκομμένο μυρωδικό της επιλογής μας. 

Απολαμβάνουμε ζεστά!


Καλή σας όρεξη!

Φιλικά, 

Μαριφάνη 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις