ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ

ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ 

Αγαπητοί μου αναγνώστες Καλή Χρονιά! Ευτυχισμένο και τυχερό το νέος έτος με Υγεία...!

Η πρώτη συνταγή για φέτος σκέφθηκα να είναι για κάτι γλυκό και φίνο, διαφορετικό και ξεχωριστό! Συνταγή για μια υπέροχη καραμέλα γάλακτος αλλά χωρίς λευκή ζάχαρη τύπου "butterscotch" ! Μια παρασκευή "πατέντα" που όταν την πρωτοέφτιαξα ένιωσα πραγματικά υπερήφανη... Δεν είναι καινούρια,  αποτελεί μέρος άλλων συνταγών μου. Μιας λοιπόν που πρόσφατα έφτιαξα ξανά αυτήν την υπέροχη καραμέλα για να ετοιμάσω  σοκολατένιες μπάρες αποφάσισα να της δώσω μια θέση ολόδική της για να μη "χάνεται" στο χάος...

Καραμελωμένο ζαχαρούχο...χωρίς (κοινή) ζάχαρη 

Απολαύστε το! 



Υλικά για μία δόση: 

  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 80 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 2 τσιμπιές αλάτι




Στην πράξη
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο σε μεσαία θερμοκρασία να λιώσει και ρίχνουμε την ζάχαρη καρύδας να μουσκέψει μέσα στο υγρό βούτυρο. Στην όψη θα μοιάζει με βρεγμένη άμμο.  Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Με ξύλινη κουτάλα ή μαρίζ γυρίζουμε το μείγμα συνεχώς μέσα στο τηγάνι μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη καρύδας και να ενωθεί μέσα στα υπόλοιπα υλικά. Τα μαγειρεύουμε όλα μαζί έως ότου δέσουν και προκύψει μια  λεία μαστιχωτή σκούρα καφέ κρέμα στο χρώμα της καραμέλας, περίπου στο μισό όγκο του αρχικού μείγματος. Όσο πιο πολύ μαγειρευτεί το μείγμα τόσο πιο σκούρο και αρωματικό  θα βγει στο τέλος. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και το αλάτι. Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος μπορεί να φτάσει στα 10' λεπτά ανάλογα την εστία και το μέγεθος του σκεύους- το οποίο πρέπει να είναι αυστηρά αντικολλητικό. Δεν δοκιμάζουμε σε καμία περίπτωση το καυτό μείγμα καθώς ζεματάει και γενικότερα έχει συμπεριφορά ανάλογη με αυτή μιας σπιτικής καραμέλας με την κανονική ζάχαρη. Μεταφέρουμε το μείγμα σε γυάλινο μπολ και το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ στο μείγμα. Αφήνουμε την "καραμέλα" να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα τη βάζουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ αντικαθιστώντας το χαρτί κουζίνας με ένα κομμάτι μεμβράνης.


Η συγκεκριμένη "καραμέλα" είναι πολύ αρωματική και βγάζει "νότες" μόκας.
Την απολαμβάνουμε σκέτη πάνω στο ψωμί σαν άλειμμα ή τη χρησιμοποιούμε αντί του κλασικού καραμελωμένου ζαχαρούχο σε όποια συνταγή απαιτείται η χρήση του!  Η καραμέλα αυτή πρόκειται πραγματικά για μια ξεχωριστή και εξαιρετικά φίνα "πρώτη ύλη" για τις γλυκές παρασκευές μας και θυμίζει "butterscotch ".
Επισημαίνω ότι η ζάχαρη καρύδας που χρησιμοποιούμε δεν έχει καμία σχέση με τη γεύση του αποξηραμένου ινδοκάρυδου που χρησιμοποιούμε σε άλλα γλυκά.

Καλή επιτυχία!
Φιλικά,
Μαριφάνη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις