ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΈΔΕΣ ΠΟΥ ΛΙΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΈΔΕΣ ΠΟΥ ΛΙΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ!





Πλούσια γεύση βουτύρου, τραγανό καβουρδισμένο αμυγδαλάκι,  λεπτό άρωμα από βανίλια και μια πινελιά από ανθόνερο... Αυτός είναι ο παραδοσιακός κουραμπιές. 

Τριφτός στην μπουκιά, ισορροπημένος σε γλυκύτητα, απλός μα τόσο πλούσιος ταυτόχρονα! 

Η συνταγή που έφτιαξα φέτος και δεν θα αλλάξω, το ίδιο κι εσείς που θα την εμπιστευτείτε! 

Παρακάτω μοιράζομαι τα πολύτιμα μυστικά για να πετύχετε τον τελειότερο κουραμπιέ που έχετε δοκιμάσει! Προσοχή! Διαφέρει!


Υλικά: 

  • 500γρ αγελαδινό βούτυρο σε πλάκα 
  • 140γρ. άχνη ζάχαρη 
  • 1/4 κρασοπότηρου κονιάκ
  • 1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο
  • 1/4 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 1 κοφτό κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ 
  • 2 καψουλάκια βανίλιας 
  • 220γρ. αμυγδαλόψιχα 
  • 800γρ. +/- αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΕΝΟ
  • 500γρ. άχνη ζάχαρη ανακατεμένη με 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας για το πασπάλισμα

Προετοιμασία

1) Σε κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και το λιώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (δεν πρέπει να κάψει, απλά να είναι ζεστό και να υγροποιηθεί). Εάν τυχόν αφρίσει τότε αφαιρούμε τον αφρο. Μεταφέρουμε σε μπολ. Αφήνουμε το λιωμένο βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να γίνει στερεό. Εάν βιαζόμαστε βάζουμε το μπολ στην κατάψυξη για 20 λεπτά ή έως ότου δούμε ότι το βούτυρο έχει πήξει και έχει στερεοποιηθεί χωρίς όμως να πετρώσει (το κάνουμε για συντομία). Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία από το προηγούμενο βράδυ και να αφήσουμε το μπολ μέσα στο ψυγείο αντί στην κατάψυξη. Επειδή το πηγμένο βούτυρο δεν θέλουμε να είναι πολύ παγωμένο, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο 30'λεπτά πριν το χρησιμοποιήσουμε για να έχει μαλακώσει.


2) Στρώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί μέσα σε ένα ρηχό ταψάκι και απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς ανακατεύοντας ενδιάμεσα, έως ότου ροδίσουν τα αμύγδαλα ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα σπάμε σε μικρά κομματάκια ( εγώ τα βάζω μέσα σε καθαρή σακούλα τροφίμων κι αφού την κλείσω καλά χτυπάω με τον πλάστη). 

Φτιάχνουμε τη ζύμη: 

  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το στερεοποιημένο βούτυρο και την άχνη. Τα βάζουμε στη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και με το εργαλείο "φούσκα"/σύρμα που κάνουμε τη μαρέγκα, τα αφήνουμε να χτυπηθούν για 15-20 λεπτά μέχρι να γίνουν μια αφράτη λευκή κρέμα σαν σαντιγί. Καθαρίζουμε προς το κέντρο τα υπολείμματα που μένουν στα τοιχώματα για να χτυπηθούν καλά. 
  • Στο κονιάκ διαλύουμε τη σόδα και τα ρίχνουμε στο αφρατεμένο βούτυρο, προσθέτουμε το ανθόνερο, τις βανίλιες, 2 κουταλιές από το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Αλλάζουμε το σύρμα και βάζουμε το εξάρτημα "Κ". Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια μαλακή βουτυρένια ζύμη που θα πλάθετε σαν πλαστελίνη χωρίς να τρίβεται, ανάλογα με την ποιότητα του βουτύρου πιθανά να θέλει το μείγμα 100 γρ. περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι . Εάν δεν διαθέτουμε εξάρτημα "Κ" ζυμώνουμε απλά με τα χέρια μας. Στο τέλος βάζουμε και τα αμυγδαλάκια. Σε καμία περίπτωση η ζύμη δεν πρέπει να κομματιάζεται όταν την πλάθουμε, γι' αυτό είναι σημαντικό να προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και όχι όλο μαζί. 
  • Πλάθουμε μπαλάκια 35γρ. τη ζύμη και αραδιάζουμε αραιά μεταξύ τους σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί. Στο κέντρο τους κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλο μας. 
  • Ψήνουμε κάθε ταψί χωριστά σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις για 20 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Οι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι όταν έχουν πάρει όμορφο σχήμα χωρίς να έχουν απλώσει, έχουν σχετικά ανοιχτό χρώμα από πάνω και φαίνονται μπεζ από κάτω. Επιπλέον η επιφάνεια πιθανά να έχει σχηματίσει μικροσκοπικές λεπτές ρωγμούλες. Τότε βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν εντελώς (επειδή οι κουραμπιέδες συνεχίζουν να ψήνονται εκτός φούρνου μέσα στο ταψί τους όσο αυτό είναι ζεστό γι'αυτό δεν διαφεύγουν της προσοχής μας όταν ψήνονται). Προσέχουμε πολύ τους χρόνους μα κυρίως το χρώμα τους διαφορετικά εάν τους ξεχάσουμε στο φούρνο παραπάνω τότε σκουραίνουν, πικρίζουν και σκληραίνουν. 
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη με τη βανίλια και τυλίγουμε τους κρύους κουραμπιέδες με την άχνη. Μεταφέρουμε στην πιατέλα μας και πασπαλίζουμε από πάνω επιπλέον άχνη. 
  • Αποθηκεύουμε τους υπόλοιπους σε  αεροστεγή κουτιά που κλείνουν ερμητικά ώστε να μείνουν φρέσκοι χωρίς να πανιάσουν!


Σας εύχομαι καλή επιτυχία, να απολαύσετε τους κουραμπιέδες αυτούς και...

ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!


Πολλές ευχές, 

Μαριφάνη 









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις