ΚΟΥΡΟΥ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΤΑΨΙΟΥ

 ΚΟΥΡΟΥ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΤΑΨΙΟΥ


Αγαπημένη πιτούλα για όλη την οικογένεια! Φύλλο τραγανό και παράλληλα τριφτό για όσους δεν συμπαθούν την κλασική σφολιάτα ή τα λεπτά φύλλα. 

Η συνταγή βασίζεται στην αντίστοιχη για τυροπιτάκια κουρού που είχα αναρτήσει πριν πολλά χρόνια και βρίσκεται ΕΔΩ με μια μικρή αλλαγή σε ό,τι αφορά το είδος του αλευριού.

Πανεύκολη η διαδικασία ακόμα και για τους αρχάριους μάγειρες. 




Υλικά:

Για το φύλλο

  • 1 φλιτζ. τσαγιού ηλιέλαιο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κουτ.γλ. αλάτι
  • 1/3 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • αυγό χτυπημένο με γάλα ή νερό για την επάλειψη

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. φέτα μαλακή θρυμματισμένη
  • 1/3 φλιτζ.τσ. κίτρινο τυρί τριμμένο 
  • 2 κουταλιές σούπες τυρί κρέμα 
  • 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/3 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
  • αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα για την επάλειψη 



Στην πράξη:

  • Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά για τη ζύμη μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό ζυμαράκι που δεν θα κολλάει στα χέρια. Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  • Στο μεταξύ ενώνουμε τα υλικά της γέμισης. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη (ακόμα καλύτερα θα ήταν το ένα από τα 2 ζυμαράκια να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο ώστε να φτιάξουμε με το κάτω φύλλο στεφάνι γύρω από την πίτα).
  • Περνάμε με λίγη μαργαρίνη ένα μεσαίο ταψί (εάν είναι αντικολλητικό το αφήνουμε ως έχει) και στρώνουμε με τα χέρια το μεγαλύτερο ζυμαράκι έτσι ώστε να ανεβαίνει και λίγο στα πλαϊνά . Με την ανάποδη πλευρά ενός ποτηριού πιέζουμε το φύλλο για να  αποκτήσει όμοιο πάχος παντού. Αδειάζουμε τη γέμιση και την ισιώνουμε με κουτάλι. 
  • Για το φύλλο που θα μπει από πάνω, ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί είτε με τα χέρια είτε με πλαστή και μαζί με το χαρτί αναποδογυρίζουμε το φύλλο πάνω από την πίτα για να την καλύψουμε. Ενώνουμε περιμετρικά το κάτω φύλλο που περισσεύει με το πάνω.
  • Αλείφουμε την πίτα με το αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα μας. 
  • Βγάζουμε από το φούρνο και μετά από 10 λεπτά κόβουμε σε κομμάτια!



Καλή σας επιτυχία!

Φιλικά,

Μαριφάνη 








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις