Ζυμαρικά ογκρατέν φούρνου με μασκαρπόνε

 Ζυμαρικά ογκρατέν φούρνου με μασκαρπόνε 


Όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε ένα δικό μας "στυλ" στο φτιάξιμο ζυμαρικών φούρνου και σουφλέ.. Μέσα σ' αυτούς κι εγώ που από την αρχή αυτού του blog σας έχω δείξει πάνω από 1 συνταγές για υπέροχη pasta φούρνου. Αυτή τη φορά όμως σκέφθηκα ένα ακόμη πολύ πετυχημένο τρόπο για κρεμώδες ογκρατέν που μένει κρεμώδες μέχρι την τελευταία πιρουνιά. Ακόμη και την επόμενη μέρα με ένα απλό ζέσταμα επανέρχεται η υπέροχη υφή του ενώ παρεμπιπτόντως δεν χρησιμοποιούμε σε κανένα στάδιο αυγά και κρέμα γάλακτος. 

Η πρωτοτυπία αυτής της συνταγής αφορά τη χρήση τυριού μασκαρπόνε που ενώνεται με μια απλή πλην λαχταριστή μπεσαμέλ και μας δίνουν το "υπέρτατο" αυτό ογκρατέν φούρνου. 

Είναι αρκετό λιπαρό, όχι για "κάθε μέρα" όμως αξίζει μια στο τόσο να το απολαύσουμε στο οικογενειακό τραπέζι. Τα παιδιά θα το λατρέψουν!


Υλικά για ένα μεγάλο ταψί (8 μερίδες)

  • *1 πακέτο σπαγγέτι Νο5  σπασμένα στη μέση 
  • 500γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 800 ml γάλα φρέσκο
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι 
  • 100γρ. μαργαρίνη
  • 20 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες ή άλλο αλλαντικό της επιλογής μας
  • 1 1/2 κουτ.γλ. αποξηραμένο σκόρδο σε σκόνη
  • 350γρ. διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


*Προτιμήστε τα σπαγγέτι Νο5 και θα με θυμηθείτε!

Στην πράξη:

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά στα 2/3 του χρόνου που αναγράφεται στη συσκευασία, σουρώνουμε και τα διατηρούμε ζεστά.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με το αλεύρι και ανακατεύουμε σε μεσαία θερμοκρασία με σύρμα μέχρι να πήξει όπως η κλασική μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μασκαρπόνε τη σκόνη σκόρδου, αλάτι-πιπέρι (κατά τα γούστα), τη μαργαρίνη, το αλλαντικό και τα τριμμένα τυριά να ενωθούν. Έπειτα ενώνουμε μέσα στην κρέμα τα βρασμένα ζυμαρικά και όλα μαζί τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή πυρέξ και αδειάζουμε μέσα το υλικό παίρνοντας και όλα τα κατάλοιπα κρέμας που μένουν στην κατσαρόλα. Τακτοποιούμε μέσα στο ταψί τα ζυμαρικά ώστε να μην προεξέχουν πολύ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις για 1 ώρα και 15' λεπτά ανάλογα το φούρνο.  Η επιφάνεια δεν ροδίζει πολύ καθώς δεν έχουμε πασπαλίσει πάνω της επιπλέον τυρί, στην περίπτωση που κάποιος που το επιθυμεί τότε αρχικά σκεπάζει το ταψί για τα πρώτα 45 λεπτά κι έπειτα συνεχίζει το ψήσιμο για τον υπόλοιπο χρόνο. 
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με πιρούνες καθώς δεν κόβεται σε κομμάτια... Η γεύση απογειώνεται με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι!




Καλή σας όρεξη!

Φιλικά, 

Μαριφάνη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις