Γρανίτα πορτοκάλι

 Γρανίτα πορτοκάλι


Δροσιστική, νόστιμη και 100% αυθεντική γρανίτα πορτοκάλι για όλη την οικογένεια. Εύκολη για τους αρχάριους, διαιτητική για τους "προσέχοντες" τη σιλουέτα τους υγιεινή για τα παιδιά. Σ' αυτή τη γρανίτα γευόμαστε αληθινή γεύση και χρώμα πορτοκαλιού χωρίς συντηρητικά και βέβαια ενισχυτικά γεύσης και χρωστικές! 

Δείτε πως θα φτιάξετε αυτήν την υπέροχη γρανίτα ακολουθώντας τις οδηγίες μου!




Υλικά για 1 δόση (4 μεγάλες μερίδες)

*1/2 λίτρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού 

120γρ ζάχαρη κρυσταλλική

150ml νερό

φλούδα από 1 πορτοκάλι

1 κουταλάκι χυμός λεμονιού

* Η ποσότητα αφορά 1/2 λίτρο καθαρού χυμού (σουρωμένο).


Προετοιμασία:

  • Βάζουμε κατά προτίμηση ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι στην κατάψυξη για 2 ώρες, εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ένα τάπερ ρηχό και φαρδύ. 
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα να βράσουν για 3 λεπτά.  Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη φλούδα και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. 
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό και τον ανακατεύουμε με το σιρόπι. Αδειάζουμε το υγρό μέσα στο παγωμένο μπολ της κατάψυξης, κολλάμε όσο είναι εφικτό ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης (να ακουμπάει) στην επιφάνεια του υγρού και ξανά βάζουμε στην κατάψυξη. Δύο ώρες μετά η γρανίτα θα αρχίσει να "στέκεται" στα τοιχώματα του σκεύους, γι' αυτό την ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή σύρμα για να μην γίνει πάγος. Επιστρέφουμε το σκεύος στην κατάψυξη και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για 3 φορές ακόμα ανά 2 ώρες. 
  • Στο τελευταίο ανακάτεμα η γρανίτα πλέον θα έχει παγώσει αλλά δεν θα μοιάζει συμπαγής. Τότε με το πιρούνι προσπαθούμε όσο μπορούμε να τη "σπάσουμε" περισσότερο, σαν να θέλουμε να τη χαλάσουμε. Η υφή θα πρέπει να μοιάζει με χοντρό χιόνι, που θα θυμίζει  με "χαλάζι" -μικρά-μικρά κρυσταλλάκια,  οπότε είναι ήδη έτοιμη για σερβίρισμα. Εναλλακτικά κλείνουμε με το καπάκι το σκεύος και διατηρούμε τη γρανίτα στην κατάψυξη για πολύ καιρό (δεν γίνεται πάγος, παραμένει σαν χιόνι).



Προτάσεις σερβιρίσματος:

α) Με κουτάλι γεμίζουμε ένα φαρδύ ψηλό ποτήρι με τη θρυμματισμένη γρανίτα και απολαμβάνουμε με φαρδύ καλαμάκι αφήνοντάς την να λιώσει σιγά-σιγά. 

β) Για γρανίτα που θα μοιάζει με "μηχανής που αλέθει" κι αγαπούν τα παιδιά. όπως εκείνες τις γρανίτες των λούνα-παρκ και των beach-bar τότε απλά βάζουμε όση ποσότητα θέλουμε μέσα σε μπλέντερ-μούλτι κι αλέθουμε με 2-3 κουταλιές  παγωμένο νερό ή χυμό. Η γρανίτα έτσι θα αποκτήσει πιο λεία και πηχτή υφή.

γ) Αυτή η γρανίτα πορτοκάλι αποτελεί τέλεια βάση για καταπληκτικά παγωμένα κοκτέιλ των...μεγάλων. Ενδεικτικά βάζουμε 1 μέρος γρανίτας με 1 μέρος βότκα, μερικά θρυμματισμένα παγάκια και φέτες πορτοκαλιού...κι έτσι έχουμε μια τέλεια παγωμένη βότκα πορτοκάλι. Αυτό μπορεί να γίνει και στο μπλέντερ για να κεράσουμε παγωμένα γρανιτο-σφηνάκια!


Σημειώσεις: 

Όσο πιο γλυκά τα πορτοκάλια που θα χρησιμοποιήσουμε τόσο το καλύτερο. Για γλυκόξινη γεύση προσθέτουμε χυμό από 1/2 ζουμερό λεμόνι (σε αντικατάσταση του 1 κουτ. που αναφέρεται πιο πάνω).




Καλή σας απόλαυση

Φιλικά,

Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις