Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στην κατσαρόλα

Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στην κατσαρόλα

Νόστιμο μαμαδίστικο κι ελαφρύ φαγάκι που γίνεται εύκολα μέσα στην κατσαρόλα, δίνοντας τη λύση σε μέρες που δεν θέλουμε να ανάψουμε φούρνο για μια μικρή ποσότητα υλικών.

Ζουμερό, αρωματικό με δεμένη πεντανόστιμη σάλτσα!

 


Υλικά για 2 μερίδες:

  • 2 μεγάλα μπούτια κοτόπουλου ή 1 μπούτι κι ένα κομμάτι στήθος
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • χυμός από 1 ζουμερό λεμόνι
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/3 κρασοπότηρου ελαιόλαδο
  • 1/2 κύβος νοστιμιάς με γεύση κοτόπουλο θρυμματισμένο
  • 2 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κουτ.γλ. ρίγανη
  • αλάτι 
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Στην πράξη:

Πλένουμε καλά τα κοτόπουλα κι αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τις πατάτες κι αφού τις ξεβγάλουμε τις κόβουμε σε όμοιου μεγέθους κομμάτια όχι πολύ μικρά ούτε και πολύ μεγάλα. Σε κατσαρόλα άνετη βάζουμε τα κοτόπουλα το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο και από σκορπάμε τις πατάτες. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το μπαχάρι, τη ρίγανη, τον κύβο, το αλατοπίπερο (προσοχή γιατί ο κύβος έχει κι αυτός αλάτι), το ελαιόλαδο και τέλος ζεστό νερό τόσο που ίσα να φθάνει στο ύψος του περιεχομένου της κατσαρόλας. Σ' αυτό το σημείο βάζουμε και το φύλλο δάφνης.Καλύπτουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και σε μεσαία θερμοκρασία ξεκινάμε να μαγειρεύουμε το φαγητό. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί με κλειστό καπάκι μέχρι τα υγρά να πέσουν στο μισό (υπόψιν ότι θα αποβληθούν επιπλέον υγρά από τις πατάτες).-δεν αμελούμε ενδιάμεσα το απαλό ανακάτεμα. Τότε προσθέτουμε και τους χυμούς, στερεώνουμε με μια κουτάλα το καπάκι και με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα αυτή τη φορά συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του -τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή αν διορθώσουμε εάν θέλουμε το αλάτι και το πιπέρι). Όταν οι πατάτες "τσιμπιούνται" και είναι μαλακές όπως επίσης το κοτόπουλο είναι ζουμερό και "ξεκολλάει" από το κόκαλο τότε το φαγητό είναι έτοιμο! Σβήνουμε το μάτι κι αφήνουμε για 20 λεπτά πάνω στη ζεστή εστία να μελώσουν με κλειστό το καπάκι ξανά.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις πατάτες ζεστά ραντίζοντας με τη σάλτσα από την κατσαρόλα.


Καλή σας όρεξη!

Φιλικά,

Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις