Τραγανές μελιτζάνες τηγανιτές

Τραγανές μελιτζάνες τηγανιτές 


Η σημερινή ανάρτηση μοιάζει περισσότερο με "συμβουλή" παρά με συνταγή..

Αφορά το τηγάνισμα  της μελιτζάνας με τρόπο που να μένει τραγανή η κρούστα της απέξω και συνάμα καλοψημένη από μέσα. 

Τη μέθοδο αυτή την ακολουθεί η μητέρα μου από τότε που ήμασταν παιδιά και είναι αλήθεια πως εκείνο το "κριτς-κριτς" έχει μείνει στην μνήμη μου..Οι "μελιτζάνες κριτς-κριτς" αποτελούν πιάτο  συνιφασμένο με τα παιδικά μου χρόνια. 

Τα βήματα είναι πολύ απλά, δοσολογίες δε σας δίνω παρά θα μοιραστώ μαζί σας αυτή την πετυχημένη μέθοδο με πολλή αγάπη!



Βήμα 1) Το "Α και το Ω" είναι το ξεπίκρισμα εξπρές: Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες μας και τις κόβουμε λεπτές ροδέλες. Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ αρκετό νερό μέχρι πάνω και διαλύουμε σ'αυτό αλάτι. Για κάθε 700ml νερό 1 κοφτό κουταλάκι είναι αρκετό. Βυθίζουμε τις ροδέλες μέσα στο αλατόνερο, ανακατεύουμε και τις αφήνουμε εκεί για 15' λεπτά. Το αλατόνερο πλέον θα έχει γίνει κιτρινωπό, γι' αυτό το στραγγίζουμε και το ξαναγεμίζουμε πάλι με νέο αλατόνερο. Επαναφέρουμε τις μελιτζάνες μέσα στο μπολ. 

Βήμα 2) Σε χωριστό βαθύ πιάτο ή μπολ βάζουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ρίχνουμε μέσα τις ροδέλες μελιτζάνας. Τις ανακατεύουμε μέσα στο αλεύρι να καλυφθούν καλά. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι αρκετό λάδι να ζεσταθεί καλά. 

Βήμα 3) Παίρνουμε μία-μία αλευρωμένη ροδέλα και τη βουτάμε στιγμιαία στο μπολ με το αλατόνερο. Ρίχνουμε αμέσως στο καυτό λάδι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε το τηγάνι με μια δόση (καλό είναι να υπάρχει λίγος κενός χώρος μεταξύ των λαχανικών ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία το λαδιού). Τηγανίζουμε από τη μια πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα κι έπειτα γυρίζουμε λίγο κι από την άλλη τους πλευρά. Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κι αν θέλουμε πασπαλίζουμε επιπλέον αλατάκι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες μελιτζάνες δλδ. μελιτζάνες στο αλατόνερο μετά στο αλεύρι μετά ξανά στο αλατόνερο και κατευθείαν στο ζεστό λάδι.

Εάν θέλουμε κατά το σερβίρισμα μπορούμε να ραντίσουμε λίγο λεμόνι όπως επίσης να φτιάξουμε ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού για να συνοδεύσουμε τα λαχανικά μας.

Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε και κολοκυθάκια.


Καλή σας όρεξη!

Φιλικά,

Μαριφάνη

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις