Παραδοσιακά τσουρέκια

Παραδοσιακά τσουρέκια

Πέρυσι τέτοια εποχή σας δάνεισα με ενθουσιασμό τα καταπληκτικά και γνωστά πλέον "τσουρέκια με μέλι χωρίς ζάχαρη", μια συνταγή που την χάρηκα πολύ και μαζί μου όλου εσείς που τη μοιράστηκα! Εάν είστε καινούριοι στην μαγειρική γωνιά μου σας παραπέμπω στο link ώστε να τη μελετήσετε (κλικ ΕΔΩ ).

Φέτος διαμόρφωσα και την κλασική συνταγή για παραδοσιακά τσουρέκια με κανονική ζάχαρη έχοντας ως πρότυπο εκείνο το φανταστικό μελένιο τσουρέκι που έκανε πάταγο!

Δείτε λοιπόν πως θα φτιάξετε αυτά τα φανταστικά παραδοσιακά τσουρέκια μέ ή χωρίς χρήση μίξερ αναλυτικά παρακάτω 👇🏼


Υλικά για 3 μεσαία τσουρέκια:

Για την προζύμη

  • 120ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ.σ. κοφτή ζάχαρη
  • 50γρ. νωπή μαγιά ή 18γρ. ξηρή 
  • 4 κουτ.σ.αλεύρι (απλό ή για τσουρέκι)

Για τη βασική ζύμη:

  • 750γρ-800γρ. αλεύρι για τσουρέκι με πρωτεΐνες 13gr έως 14gr (βλ. διατροφικό πίνακα στη συσκευασία του αλευριού, όσο πιο υψηλό το νούμερο των πρωτεϊνών σε γραμμάρια τόσο πιο δυνατό το αλεύρι). Η τελική ποσότητα αλευριού που θα σηκώσει η ζύμη εξαρτάται από το πόσο δυνατό είναι το αλεύρι που θα επιλέξουμε
  • 240ml γάλα
  • 100γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά μεσαία σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100γρ. μέλι
  • 2 κάψουλες εσάνς βανίλιας
  • 4 δάκρυα. μαστίχας Χίου τριμμένη με λίγη ζάχαρη
  • 1 κουτ.γλ. κοφτό μαχλέπι τριμμένο
  • ξύσμα από 1πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/4 κουτ.γλ. αλάτι 
  • αυγό χτυπημένο με ελάχιστο νερό για την επάλειψη
  • φίλε αμυγδάλου για διακόσμηση (προαιρετικά)


Στην πράξη:

  • Ξεκινάμε φτιάχνοντας το προζύμι: Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μαζί τη ζάχαρη και το αλεύρι ώστε να πάρουμε ένα πυκνό κουρκούτι. Σκεπάζουμε καλά το μπολ με μεμβράνη κι αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει και να βγάλει φουσκίτσες. 
  • Για το βασικό μείγμα: Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι να λιώσει το ένα λίγο μέσα στο άλλο σε σιγανή θερμοκρασία. Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και το αλάτι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπάμε το αυγό και το ενώνουμε λίγο-λίγο μέσα στο μείγμα της κατσαρόλας το οποίο πρέπει να είναι ΧΛΙΑΡΟ ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
  • Σε άνετο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση κι εκεί ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας και το φουσκωμένο προζύμι. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε σιγά σιγά με το χέρι μέχρι να μουσκέψει το αλεύρι από τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε μέσα στο μπολ για 5 λεπτά μέχρι η ζύμη να στέκεται.
  • Μεταφέρουμε με χέρια βουτυρωνένα ή λαδωμένα τη ζύμη πάνω σε πάγκο και τη δουλεύουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Εάν ζυμώσουμε με τα χέρια η ζύμη θα είναι κολλώδης αλλά όχι νωπή όπως προηγουμένως. ΔΕΝ προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι όσο κι αν η ζύμη κολλάει στον πάγκο παρά βρέχουμε με λάδι ή βούτυρο τα δάχτυλα μας. Η ζύμη όσο πιο πολύ ζυμωθεί και τραβηχθεί με τα χέρια τόσο πιο μαλακό και γεμάτο ίνες θα προκύψει στο τέλος το τσουρέκι μας. Εάν η διαδικασία γίνει στο ζυμωτήριο χρησιμοποιώντας γάντζο τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί η τελική ζύμη (στην περίπτωση αυτή η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ και συγκεντρώνεται πάνω στο γάντζο. Η ζύμη και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να μοιάζει με τσίχλα. 
  • Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο ένα καθαρό μπολ μέχρι πάνω και βάζουμε τη ζύμη μέσα σε μορφή μπάλας. Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και πετσέτα ώστε να μην περνάει αέρας από πουθενά. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο ιδανικά κοντά σε εστία θερμότητας (πχ. πάνω σε ηλεκτρικό υπόστρωμα που ανάβει στη χαμηλή σκάλα) όμως η θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 40 βαθμούς για να μην καεί η μαγιά.
  • Αφού η ζύμη ανέβει την ξεφουσκώνουμε και τη μεταφέρουμε πάνω σε ελαφρά πασπαλισμένο με αλεύρι πάγκο. Κόβουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη και πλέκουμε με όποιο τρόπο μας αρέσει. Η ζύμη βγάζει 3  μεσαία τσουρέκια, 200γρ. περίπου ωμής ζύμης το καθένα
  • Μεταφέρουμε τα πλεγμένα τσουρέκια αραιά μεταξύ τους σε ταψιά στρωμένα με διπλή κόλλα με αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε με μια λεπτή καθαρή πετσέτα κι αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Έπειτα αλείφουμε προσεχτικά με το διάλυμα αυγού και διακοσμούμε τα αμύγδαλα εάν μας αρέσουν. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις  στην δεύτερη θέση από το τέλος μέχρι να ροδίσουν (γύρω στα 25 λεπτά ανάλογα πάντα το φούρνο). Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα ως ότου κρυώσουν καλά. Τέλος τα συσκευάζουμε μέσα σε σακούλες τροφίμων ή τα τυλίγουμε με διαφανές σελοφάν.
  • Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες και κόλπα ώστε να πετύχετε τα τελειότερα τσουρέκια ανατρέξτε ΕΔΩ.


Σημ. Για κάθε επιπλέον δόση πολλαπλασιάζουμε όλα τα υλικά αναλόγως.


Καλή επιτυχία και πολλές ευχές για χαρούμενο Πάσχα!


Φιλικά,

Μαριφάνη ❣️


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις