Νηστίσιμοι λουκουμάδες παραλίας

 Νηστίσιμοι λουκουμάδες παραλίας


Το αγαπημένο μας σνακ σε "version" προσαρμοσμένη κατάλληλα για όσους νηστεύουν!

Πεντανόστιμοι, αφράτοι και εύκολοι για το πρωινό ή το κολατσιό.




Υλικά: 

  • 1 φλιτζ.τσ. νερό ή φυτικό ρόφημα αμυγδάλου (200ml)
  • 125 γρ. μαργαρίνη (1/2πλάκα)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά δυνατή (9gr)
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι 
  • 2 κουτ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 2 τσιμπιές αλάτι
  • 1 1/2 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο 
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • ζάχαρη κρυσταλλική για το γαρνίρισμα


Στην πράξη:

  • Σε κατσαρόλι ζεσταίνουμε το νερό ή το φυτικό γάλα και μαζί λιώνουμε τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε να ενωθούν. Το μείγμα δεν πρέπει να κάψει αλλά να είναι είναι χλιαρό γι'αυτό εάν κρίνουμε απαραίτητο αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με την ξηρή μαγιά, τη βανίλια, το ξύσμα, το αλάτι και στο κέντρο κάνουμε μια λακκούβα όπου εκεί θα ρίχνουμε τα υγρά υλικά της κατσαρόλας. Ζυμώνουμε απαλά με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή κι ελαστική που θα ξεκολλάει από τα χέρια κι από τα τοιχώματα του μπολ. Εάν το μείγμα κολλάει ακόμη τότε προσθέτουμε ακόμη λίγο αλεύρι. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την επανατοποθετούμε στο μπολ το οποίο θα είναι τώρα περασμένο εσωτερικά με λίγο σπορέλαιο ή φυτικό βούτυρο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί.
  • Μόλις η ζύμη φουσκώσει την βάζουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο και την ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό φύλλο. Κόβουμε κύκλους με ένα ποτήρι ή κουπ-πατ και με ένα στρογγυλό εργαλείο μικρότερης διαμέτρου κόβουμε στο κέντρο για να πάρουν τα ζυμαράκια το χαρακτηριστικό στρογγυλό-τρυπητό σχήμα. Με όση ζύμη έχει μείνει επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. 
  • Τοποθετούμε τα ζυμαράκια πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
  • Ζεσταίνουμε αρκετό σπορέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες βάζοντας λίγους κάθε φορά (ανάλογα το μέγεθος του σκεύους). Το λάδι θα πρέπει να είναι ζεστό κι όχι ζεματιστό γιατί οι λουκουμάδες καίγονται απέξω έξω από μέσα μένουν ώμοι! Σε 1 λεπτό συνήθως ροδίζουν οπότε τους γυρίζουμε από την άλλη πλευρά να πάρουν χρώμα. 
  • Στραγγίζουμε τους λουκουμάδες πάνω σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κι αμέσως τους κυλάμε μέσα στο πιάτο με τη ζάχαρη να κολλήσουν. 


Απολαμβάνουμε τους λουκουμάδες εντός 2 ημερών με την προϋπόθεση να αποθηκευτούν σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.


Καλή σας επιτυχία

Φιλικά,

Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις