Μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα

 Μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα


Μια συνταγή "πίσω στα βασικά".. διότι καλές οι μόδες με τις παράξενες σάλτσες αλλά σαν την κλασική και καλή μακαρονάδα με την πεντανόστιμη κόκκινη σάλτσα της και το τριμμένο της τυράκι δεν έχει! Ποιος πεινασμένος εργαζόμενος δεν έχει χορτάσει με ένα πιάτο μακαρονάδα; Ποια παιδικά ματάκια δεν έχουν λάμψει όταν τους παρουσιάζεται ένα πιάτο αφράτα μακαρόνια; Αλήθεια θυμάστε στους γάμους πριν μερικά χρόνια που μετά το γλέντι φθάναμε τα ξημερώματα στα τραπέζια των καλεσμένων πιατέλες ολόκληρες γεμάτες ως πάνω αχνιστές μακαρονάδες...; Και πες τε μου, υπάρχει μαμά που δεν έχει ρωτήσει το παιδί της μετά από μια δύσκολη μέρα ή ένα ταξίδι αν θέλει να του φτιάξει μια μακαρονάδα...; Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να λέει "αχ να'χα μια μακαρονάδα τωρα..."Πολύ απλά η μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα ανήκει σίγουρα στα "comfort food" της ελληνικής μας κουζίνας. 

Κόκκινες σάλτσες έχω φτιάξει με διάφορες μεθόδους ανάλογα με τα υλικά που έχω κάθε φορά διαθέσιμα, διάλεξα όμως για σήμερα να σας δείξω ποια είναι η πιο αγαπημένη μου...


Τα υλικά μας: 

  • 2 μεγάλες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
  • 1/3 κρασοπότηρου ελαιόλαδο 
  • 2 τσιμπιές γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 κουτ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κουτ.γλ. μέλι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • σπαγγέτι Νο6 (τα προτιμώ αλλά γενικότερα η επιλογή του είδους είναι ελεύθερο)
  • τριμμένο κεφαλοτύρι ή πεκορίνο για το σερβίρισμα 


Στην πράξη:

  • Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και σωτάρουμε ελαφρώς το σκόρδο με τον πελτέ και την ντομάτα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το γαρίφαλο και το ξύλο κανέλας. Ανακατεύουμε και αφού πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν ανακατεύοντας που και που ως ότου δέσει η σάλτσα. Γύρω στα μισά του μαγειρέματος αλατοπιπερώνουμε κατά τα γούστα. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη αποσύρουμε το ξύλο κανέλας και το σκόρδο.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε κι επαναφέρουμε μέσα στην κατσαρόλα. Τα ανακατεύουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
  • Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και μπόλικο τριμμένο τυράκι.


Καλή σας όρεξη!

Φιλικά,

Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις