Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

 Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

"Παντρεμένη" ή "ανύπαντρη" η φάβα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής/ μεσογειακής κουζίνας. 

Συνηθίζεται τις περιόδους νηστείας αλλά και γενικά όλο το χρόνο ως μεζέ μαζί με κάποιο ηδύποτο. 

Σήμερα θα σας δείξω πως την φτιάχνω εγώ εύκολα και απλά..


Υλικά:

  • 250γρ. φάβα  (στη συσκευασία προσδιορίζεται ως "κομμένη" )
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε τέταρτα
  • 750ml νερό
  • 8 φύλλα ολόκληρα μαϊντανός 
  • 1 φύλλο δάφνης αποξηραμένης
  • 1/3 φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 ζουμερό λεμόνι
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για γαρνιτούρα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ.σ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας κρέμα βαλσάμικου 
  • 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Στην πράξη:

  • Προετοιμάζουμε τη φάβα: Σε μπολ βάζουμε τη φάβα μαζί με 1 λίτρο ζεστό νερό. Αφήνουμε να μαλακώσει για 1 ώρα και τη στραγγίζουμε.
  • Σε κατσαρόλα κατά προτίμηση με βαρύ πάτο, βάζουμε τη στραγγισμένη φάβα μαζί με το κρεμμύδι, τα φύλλα μαϊντανού (όλα μαζί σαν μπουκέτο), τη δάφνη, το ελαιόλαδο και 800ml νερό. Βάζουμε να σιγοβράσει η φάβα σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία μαζεύοντας τον αφρό από την επιφάνεια και ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το όσπριο. Για καλύτερα αποτελέσματα και ομοιόμορφο βρασμό στερεώνουμε το καπάκι μισοσκεπάζοντας την κατσαρόλα. Αφού η φάβα απορροφήσει τα νερά της (περίπου μετά από 35 λεπτά) την αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα φύλλα μαϊντανού και τη δάφνη, και μετά από 15 λεπτά την αλέθουμε μέσα σε μπλέντερ μαζί με το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το αλάτι και όσο φρεσκοτριμμένο πιπέρι μας αρέσει. Η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο εύκολη εάν χρησιμοποιηθεί ραβδομπλέντερ απευθείας μέσα στην κατσαρόλα. 
  • Για τη γαρνιτούρα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι όλα τα υλικά ανακατεύοντας με μαρίζ ή κουτάλα σε χαμηλή θερμοκρασία ως ώτου καραμελώσουν.
  • Σερβίρουμε τη φάβα με τη γαρνιτούρα. Η φάβα είναι απολαυστική είτε ζεστή είτε και κρύα. Εάν δεν την απολαύσουμε αμέσως, την αφήνουμε να κρυώσει καλά και την αποθηκεύουμε στον ψυγείο έως και 3 μέρες. Στην περίπτωση που δεν επιθυμούμε να τη συνοδεύσουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, μπορούμε να την απολαύσουμε απλά με λίγο επιπλέον λεμόνι, λάδι ή κάππαρη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Καλή σας όρεξη

Φιλικά, 

Μαριφάνη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις