Μπαμπαδάκια εύκολα με παντεσπάνι

Μπαμπαδάκια εύκολα με παντεσπάνι | Μπαμπάδες ΧΩΡΙΣ μαγιά

Στην κλασική ζαχαροπλαστική οι μπαμπάδες ή αλλιώς "σαβαρέν" παρουσιάζονται ως ένα επιδόρπιο πολύ αριστοκρατικό. Σερβίρεται κατά κύριο λόγο τις εορταστικές περιόδους, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που το απολαμβάνουμε και άλλες εποχές του χρόνου. Τι διαφορετικό έχει όμως η συνταγή που θα σας δείξω σήμερα απ' όσα ξέρουμε για το γλυκό αυτό; Η έλλειψη μαγιάς! Οι επαγγελματίες θα με παρεξηγήσουν και με το δίκιο τους, καθώς ο παραδοσιακός "μπαμπάς" προέρχεται από ζυμάρι που διαμορφώνεται και φουσκώνει με τη βοήθεια της μαγιάς. Στη δική μας όμως περίπτωση η συνταγή αυτή φτιάχθηκε από εμένα για όλους εκείνους τους οικιακούς μάγειρες που θέλουν να γλιτώσουν χρόνο και όσο το δυνατόν μπελά. Είναι επίσης μια εξαιρετική πατέντα για όλους τους αρχάριους μάγειρες ή για όσους..το γλυκό δε θέλουν να τους βγει "ξινό" από μια ενδεχόμενη αποτυχία λόγω της απειρίας τους πάνω στο θέμα "μαγιά". 

Θα σας περιγράψω τώρα πως είναι τούτοι εδώ οι "μπαμπάδες"...

Η βάση τους είναι κατά κύριο λόγο- από παντεσπάνι το οποίο γίνεται εξαιρετικά αφράτο κι εύκολο. Η σύστασή του είναι τέτοια που απορροφά το σιρόπι ομοιόμορφα διατηρώντας τους ζουμερούς κι ανάλαφρους. Μερικές πινελιές από μαρμελάδα τους δίνει έξτρα γεύση κι εμφάνιση. Η γέμιση ανάλαφρη -όσο πρέπει γλυκιά, ώστε να ισορροπεί συνολικά το γλυκό μας και να μην το κάνει "λιγωτικό". 

Όσοι δεν μπορούν να φανταστούν ποσό πετυχημένοι είναι αυτοί οι "μπαμπάδες" δεν έχουν παρά να τους δοκιμάσουν!!!!


Ας περάσουμε τώρα στο κυρίως θέμα...

Ξεκινάμε! 

Τα υλικά μας για 20 μίνι μπαμπαδάκια:

Για τη ζύμη

  • 4 αυγά μεσαία 
  • 110γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κουτ.γλ. baking powder
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας
  • 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο ( 7 γεμάτες κουταλιές της σούπας)

Για το σιρόπι

  • 1 κούπα του νες (όχι ξέχειλα)  ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1  κούπα του νες (όχι ξέχειλα) νερό
  • 1 σφηνάκι ρούμι (προαιρετικά)
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι

Για τη γέμιση

  • 1 φάκελος garni με γεύση βανίλια (για σαντιγί) + γάλα φρέσκο όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας 

Για τη γαρνιτούρα:

  • 2 κουταλιές μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς κομμάτια φρούτου 
  • ζαχαρόπηκτα κερασάκια μαρασκίνο
  • ξηροί καρποί θρυματισμένοι (προαιρετικά, εγώ προτίμησα φουντούκια)


Στην πράξη:

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τα παντεσπάνι.. 

  • Χτυπάμε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι κοσκινισμένο, το baking powder και τη βανίλια. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τις σκόνες με σπάτουλα κάνοντας απαλές κινήσεις μέχρι να ενωθούν. Όταν προκύψει ένα μείγμα που θα μοιάζει με κουρκούτι (λίγο πυκνότερο από τη ζύμη του κέικ) είναι έτοιμο. Εάν είναι ακόμη νερουλό τότε προσθέτουμε ακόμη λίγο κοσκινισμένο αλεύρι μέχρι να πάρουμε τη σύσταση που θέλουμε. Σε χάρτινες θήκες για μάφιν 5εκ. μοιράζουμε το μείγμα μέχρι τη μέση. Τοποθετούμε μέσα σε ταψί ή λαμαρίνα φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις για 10-12 λεπτά (μέχρι να φουσκώσουν και χρυσαφίσουν).  Βγάζουμε από το φούρνο και ακουμπάμε τα παντεσπανάκια με τις θήκες τους πάνω σε σχάρα να κρυώσουν καλά. Εναλλακτικά τα μεταφέρουμε μέσα σε ένα κρύο ταψί. Όταν κρυώσουν τα ξεφορμάρουμε.

Για το σιρόπι.

  • Βράζουμε τα υλικά για 4 λεπτά. Αφαιρούμε τη φλούδα, προσθέτουμε το ποτό (εάν μας αρέσει) και διατηρούμε το σιρόπι ζεστό. Ρίχνουμε ένα ένα τα κρύα παντεσπανάκια μέσα στο ζεστό σιρόπι για 8 δευτερόλεπτα  να εμποτιστούν καλά απ' όλες τις πλευρές. Τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα να στραγγίξουν και να κρυώσουν ανάποδα. 

Για τη γέμιση: 

  • Χτυπάμε το garni με το γάλα μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί. 

Συναρμολόγηση:

  •  Με μαχαίρι κάνουμε ένα κόψιμο στο πάνω μέρος των παντεσπάνι (γυρίζουμε ανάποδα και ουσιαστικά κόβουμε τη βάση τους) προσέχοντας να μείνουν ενωμένα τα καπάκια. Θερμαίνουμε ελαφρά τη μαρμελάδα μαζί με λίγο από το σιρόπι εάν έχει απομείνει, διαφορετικά της προσθέτουμε 1 κουταλιά νερό ή χυμό φρούτου. Με πινέλο αλείφουμε τις 2 εσωτερικές πλευρές του κάθε παντεσπάνι. Κρατάμε όση μαρμελάδα περίσσεψε για το τέλος.
  • Βάζουμε σε κορνέ τη σαντιγί και γεμίζουμε τα μπαμπαδάκια.  Κλείνουμε με τα καπάκια τους απαλά και με πινέλο αλείφουμε από πάνω την επιφάνεια με την υπόλοιπη αραιωμένη μαρμελάδα (δίνει γεύση και όμορφη γυαλάδα).Κάνουμε ροζέτες στην κορυφή και διακοσμούμε με κερασάκια (εάν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση).

Διατηρούμε τα μπαμπαδάκια στο ψυγείο κλεισμένα μέσα σε βαθύ τάπερ με καπάκι ή σε σκεύος που θα καλύψουμε με αλουμινόχαρτο.


Καλή σας επιτυχία

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη








Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις