Λαχανοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονο

Λαχανοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονο

Φαγητό τρυφερό, μαμαδίστικο και χορταστικό. Παίρνει το ρόλο κυρίως πιάτου αλλά και συμπληρωματικού σε μενού που περιλαμβάνει κρεατικά και πίτες. 

Τα Χριστούγεννα οι λαχανοντολμάδες αποτελούν μέρος της παράδοσης καθώς το συγκεκριμένο φαγητό συναντάται σε πολλά μέρη της Ελλάδας στα γιορτινά τραπέζια.

Εάν θέλετε να μάθετε πώς τους φτιάχνω και πάντα πετυχαίνουν, ακολουθήστε την ανάγνωση.. 



Υλικά:

  • 1 λάχανο περίπου 1 κιλού
  • 1/2 κιλό ανάμεικτος κιμάς (μοσχαρίσιο+χοιρινό)
  • 4 κουταλιές της σούπας ρύζι για γεμιστά
  • 1 μέτριο καρότο τριμμένο
  • 4 μικρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/3 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι λευκό
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 1/2 λίτρο νερό 

Για την κρέμα αυγολέμονο

  • 2 φρέσκα αυγά μεσαία χωρισμένα κρόκοι-ασπράδια
  • χυμός από 2 ζουμερά λεμόνια
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζωμός της κατσαρόλας 
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι γ.ο.χ. ή κορνφλάουρ (προαιρετικά, εάν θέλουμε πιο κρεμώδη σάλτσα)
  • 1-2 κουταλάκια αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι για το σερβίρισμα
  • μερικά κλαδάκια μαϊντανός και άνηθος


Στην πράξη:

  • Ξεκινάμε με την προετοιμασία του λάχανου: βάζουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει. Πλένουμε καλά εξωτερικά το λάχανο και αφαιρούμε με μεγάλο μαχαίρι το μεγάλο κοτσάνι στη βάση. Εάν αυτό δεν προεξέχει πολύ και δεν μπορεί να κοπεί τότε το αφήνουμε ακέραιο. Βάζουμε το λάχανο ανάποδα μέσα στην κατσαρόλα (το κοτσάνι από πάνω) και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20 λεπτά ή ως ότου μαλακώσουν τα φύλλα. Το νερό πρέπει να καλύπτει όλο το λάχανο εάν είδαν δυνατόν...αν πάλι προεξέχει λίγο δεν πειράζει. Γι'αυτό επιλέγουμε μια μεγάλη βαθειά κατσαρόλα ώστε να γίνει σωστά ο βρασμός. Όταν βεβαιωθούμε ότι αφράτεψε το λάχανο το αφαιρούμε και το τοποθετούμε σε ένα ταψί ή μεγάλη πιατέλα με την ίσια πλευρά του δηλαδή το κοτσάνι προς τα κάτω. Τα φύλλα θα ανοίξουν και θα διαχωριστούν. Αφήνουμε λίγο να χλιάνει και αφαιρούμε ένα-ένα τα φύλλα. Το τελευταίο βήμα είναι τα αφαιρέσουμε με μαχαίρι το κεντρικό νεύρο των φύλλων που είναι σκληρό, αφαιρείται καλύτερα όταν τα φύλλα κρυώσουν. Αφήνουμε τα φύλλα απλωτά στην πιατέλα μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Για τη γέμιση ανακατεύουμε όλα τα υλικά ίσα ίσα να ενωθούν. Δεν την παρακουράζουμε τη ζύμη για να μη σφίξει. 
  • Καλύπτουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με μερικά ολόκληρα φύλλα από το λάχανο.
  • Παίρνουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα φύλλα και βάζουμε στην βάση τους από 1 1/2 κουταλάκι γέμισης. Αρχίζουμε να τα τυλίγουμε και διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα. Συνεχίζουμε να τα ρολλάρουμε προσεχτικά σχηματίζοντας έτσι τον πρώτο ντολμά. Βάζουμε έναν-έναν τυλιγμένο ντολμά μέσα στην κατσαρόλα τον έναν δίπλα στον άλλον και αν χρειασθεί βάζουμε και δεύτερη στρώση πάνω από την πρώτη. Αφού τελειώσουμε ρίχνουμε από μια άκρη βραστό νερό να καλύπτει τους ντολμάδες και λίγο επιπλέον. Ραντίζουμε από πάνω με 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε κατά τα γούστα. Προσθέτουμε τα κλαδάκια την μυρωδικών. Καλύπτουμε με ένα πιάτο να πατάει πάνω στους ντολμάδες για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα, ακόμη καλύτερα καλύπτουμε από πάνω τους με ένα μεγάλο φύλλο από το λάχανο εάν περισσεύει. Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά. Έχουμε κατά νου να προσθέτουμε λίγο λίγο βραστό νερό εάν καταλάβουμε ότι ο ζωμός σώνεται.
  • Όταν ολοκληρωθεί ο βρασμός κρατάμε 1 φλιτζάνι τσαγιού ζωμό από την κατσαρόλα. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με το χυμό λεμονιού κι έπειτα τα ενώνουμε με τους κρόκους που πρώτα τους έχουμε χτυπήσει. Στο νέο μείγμα προσθέτουμε το αλεύρι ή το κορν φλάουρ (προαιρετικά)και το διαλύουμε καλά με σύρμα. Έπειτα ρίχνουμε με χαμηλή ροή το ζεστό ζωμό στο μείγμα χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τελευταίο το αλάτι. Περιχύνουμε την κρέμα αυγολέμονου πάνω από το φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα να φτάσει παντού. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά για 2-3 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε να πήξει ελαφρώς η κρέμα.
  • Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με μερικές κουταλιές κρέμας αυγολέμονου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Καλή σας όρεξη ❣️

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη



Σχόλια

  1. Αγιογραφος Μαρία Τζαβαρα26 Οκτωβρίου 2022 στις 3:04 π.μ.

    Μαριφανη είσαι τέλεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ αν και κάνεις δεν είναι τέλειος χαχαχχαχαχα Να'στε καλά :)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις