Τορτελίνια σουφλέ με κιμά

Τορτελίνια σουφλέ με κιμά

Ένα πρωτότυπο σουφλέ που βασίζεται στα τορτελίνια τυριού και στον κιμά. Θα λέγαμε ότι είναι ένα εκμοντερνισμένο παστίτσιο που όμως είναι πιο χορταστικό και πιο πλούσιο.
Δοκιμάστε το ως κυρίως γεύμα ή συμπληρωματικό στο οικογενειακό τραπέζι μαζί με διάφορες σαλάτες.




Υλικά για 4 μερίδες:
  • 1 πακέτο τορτελίνια με γέμιση τυριού
  • 150γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
Για τον κιμά
  • 600γρ. κιμάς ανάμεικτος
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή πελτές ντομάτας
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 2/3 κρασοπότηρου ελαιόλαδο
  • 50ml κρέμα γάλακτος
Για την μπεσαμέλ:
  • 200 ml γάλα φρέσκο
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές της σούπας φουσκωτές κορν φλάουρ
  • 30 γρ. μαργαρίνη
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο (κατά τα γούστα)
  • 1 κουταλάκι γλ. κοφτό αλάτι


Στην πράξη:
  • Ξεκινάμε με τον κιμά, βάζοντας να ζεσταθεί το λάδι. Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το σκόρδο να γυαλίσουν και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να σπάσουν οι κόμποι και να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το καρότο, τον πελτέ, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να καλύπτεται ο κιμάς. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσουν και σωθούν τα περιττά υγρά. Προς το τέλος προσθέτουμε τα 50ml κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε να πάρουν όλα μαζί μια βράση και δέσουν. Εάν κρίνουμε απαραίτητο διορθώνουμε το αλατοπίπερο.Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε στην άκρη.
  • Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα τορτελίνια 4 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες που δίνονται στη συσκευασία. Στραγγίζουμε καλά από τα νερά και ρίχνουμε μέσα τον κιμά. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά μαζί και το μισό τριμμένο τυρί.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ μεσαίας διάστασης. Αδειάζουμε μέσα τα τορτελίνια με τον κιμά ομοιόμορφα. 
  • Για την μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το κορνφλάουρ και τα καρυκεύματα. Βάζουμε πάνω στο μάτι ανακατεύοντας συνεχώς σε μεσαία θερμοκρασία. Η μπεσαμέλ θα πρέπει να είναι κρεμώδης κι όχι εντελώς πηχτή. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε και το βούτυρο.
  • Πασπαλίζουμε πάνω απ' τα τορτελίνια το υπόλοιπο τυρί και απλώνουμε την κρέμα μπεσαμέλ να φτάσει παντού. Εάν θέλουμε πιο ροδαλή κρούστα στο σουφλέ βάζουμε το τριμμένο τυρί πάνω από την κρέμα.
  • Σκεπάζουμε το πυρέξ με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις για 45' λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό αφού πρώτα περιμένουμε για 10 λεπτά να σταθεί.

Σημ. Δεν το παρακάνουμε με το αλάτι και τα αλμυρά τυριά γιατί η γέμιση στα τορτελίνια έχει κι αυτή μια ποσότητα αλατιού.


Καλή σας όρεξη
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη ❣️




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις