Κολοκυθόπιτα με σπιτικό χωριάτικο φύλλο

Κολοκυθόπιτα με σπιτικό χωριάτικο φύλλο 


Φανατιστική πιτούλα φτιαγμένη από τα χεράκια μας από την αρχή έως το τέλος. 
Το φύλλο αυτό το φτιάχνω πάντα στις χορτόπιτες μου και το θεωρώ εγγύηση καθώς γίνεται τραγανό και σε χωριάτικο στυλ.
Άλλη μια πίτα φτιαγμένη με αγάπη από εμένα για εσάς!!!




Ξεκινάμε..


Τι θα χρειαστούμε.
Για το φύλλο:

  • 200 ml νερό ζεστό (όχι βραστό)
  • 1 κουτ.γλ. γεμάτο σόδα σε σκόνη μαγειρική 
  • 2 κουτ.γλ. ξύδι 
  • 1 κουτ.γλ. αλάτι
  • 3 κουτ.σ. ελαιόλαδο 
  • 500 γρ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 150 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 1 φλιτζάνι τσ. επιπλέον ελαιόλαδο για το πλάσιμο των φύλλων στο τελικό στάδιο
  • 2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό για το πασπάλισμα 
Για τη γέμιση:
  • 7 κολοκυθάκια τριμμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 400 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Στην πράξη:

Ξεκινάμε με τη ζύμη για το φύλλο:

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε τα αλεύρια και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε σε ένα σημείο τη σόδα κι από πάνω της το ξύδι να αφρίσουν χωρίς να τα ανακατέψουμε. Σε άλλο σημείο βάζουμε το αλάτι και στη λακουβίτσα το ελαιόλαδο μαζί με το νερό. Αρχίζουμε και παίρνουμε με το χέρι ποσότητες αλευριού φέρνοντάς το προς το κέντρο και μέχρι να αρχίσει να βρέχεται το αλεύρι.. Βεβαιωνόμαστε ότι το αλεύρι έχει βραχεί όλο κι από τα τοιχώματα της λεκάνης. Εάν η ζύμη φαίνεται λασπώδης τότε προσθέτουμε επιπλέον κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια που θα εργαστούμε και δουλεύουμε τη ζύμη για 10' λεπτά μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια και γίνει μαλακή. Εάν μένουν υπολείμματα και κολλάει το ζυμάρι στον πάγκο ραντίζουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΛΕΥΡΙ!!! Όταν αποκτήσουμε ενιαίο ζυμαράκι το μαζεύουμε σε μπάλα και το επανατοποθετούμε στη λεκάνη. Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30' ΄λεπτά. 
  • Όση ώρα ξεκουράζεται η ζύμη ετοιμάζουμε τη γέμιση η οποία πρέπει να χρησιμοποιηθεί σχεδόν κρύα, πιο αναλυτικά:
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και ζεματάμε τα κολοκυθάκια μαζί με τα κρεμμύδια μέχρι να αποβάλλουν τα υγρά τους και μείνουν στεγνά αλλά με τρυφερό χρώμα. Αποσύρουμε από το μάτι κι αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς. Έπειτα προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα,τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τα γούστα.

Πώς ανοίγουμε το φύλλο: 

  • Πλάθουμε  την μαλακή και εύπλαστη πλέον ζύμη σε μπαστούνι και τη χωρίζουμε σε 10 μικρά μπαλάκια σε μέγεθος μανταρινιού κι έπειτα σε 2 ομάδες των 5 κομματιών. Πασπαλίζουμε ελάχιστο αλεύρι απλό ή καλαμποκάλευρο τον πάγκο μας και παίρνουμε το πρώτο μπαλάκι. Το ανοίγουμε με πλάστη όσο πιο λεπτό μπορούμε σε στρογγυλό σχήμα και το μεταφέρουμε μέσα σε πιάτο. Αλείφουμε από πάνω του ελαιόλαδο με πινέλο. Παίρνουμε το δεύτερο μπαλάκι και το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο όσο λεπτότερο γίνεται. Το τοποθετούμε πάνω από το λαδωμένο φυλλαράκι που ανοίξαμε αρχικά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 μπαλάκια της πρώτης ομάδας πασπαλίζοντας με αλεύρι τον πάγκο όποτε κρίνουμε αναγκαίο και λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Εργαζόμαστε ομοίως με τα μπαλάκια της δεύτερης ομάδας στοιβάζοντας τα σε διαφορετικό πιάτο.
  • Αφού τελειώσουμε με το πλάσιμο και το λάδωμα με όλα τα μπαλάκια είναι η ώρα να ανοίξουμε τα 2 τελικά μας φύλλα:
  • Παίρνουμε όπως είναι τη μία στοίβα και με τον πλάστη αρχίζουμε  να ανοίγουμε όπως είναι όλα μαζί σε μονοκόμματο φύλλο κ' σε πάχος όσο το δυνατόν λεπτότερο. Κόβουμε το φύλλο σε 4 λωρίδες. Κατά μήκος κάθε λωρίδας βάζουμε μια ποσότητα γέμισης. Κλείνουμε τις 2 άκρες διπλώνοντας τες προς τα μέσα και  ενώνουμε την πάνω πλευρά, φτιάχνουμε έτσι ένα μπαστούνι. Το μεταφέρουμε μέσα στο ταψί είτε ίσια εάν χρησιμοποιηθεί λαμαρίνα φούρνου είτε σε σαλιγκάρι για να κάνουμε στριφτόπιτα μέσα σε στρογγυλό ταψί.  Το ταψί θα πρέπει πρώτα να το λαδώσουμε εσωτερικά και στα τοιχώματα του. Ομοίως εργαζόμαστε με την δεύτερη ομάδα ζύμης μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Εναλλακτικά ετοιμάζουμε 2 φύλλα και φτιάχνουμε μια απλή μορφή πίτας με ένα φύλλο πάνω κι ένα κάτω.
  • Όσο λάδι έμεινε το ραντίζουμε επιφανειακά και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι επιμένοντας σε σημεία που πιθανώς έχουν τρυπήσει για να μην βγει έξω η γέμιση. Το σιμιγδάλι επίσης, προσδίδει πιο τραγανή υφή στο φύλλο.
  • Ψήνουμε στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις για 1 ώρα ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η πίτα μας.


Καλή σας επιτυχία ❤️

Σας φιλώ :* 

Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις