Τυρόπιτα στο τηγάνι

Τυρόπιτα στο τηγάνι

Πόσες φορές μας έχουν περισσέψει φύλλα κρούστας από κάποια λιχουδιά που ετοιμάσαμε και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε τα κομματάκια που έμειναν; Σε μένα πάντως τυχαίνει πάντα!

Πρόσφατα, κι ενώ έφτιαχνα τον αγαπημένο μου μπακλαβά (συνταγή εδώ ) μου περίσσεψαν πολλά κομματάκια από τα γύρω-γύρω του ταψιού και μερικά ακόμη φύλλα που είχαν σπάσει μέσα στη συσκευασία τους... Ευτυχώς δηλαδή, αλλιώς δε θα υπήρχε το νέο σνακ που σας προτείνω: Τυρόπιτα στο τηγάνι με περισσεύματα από φύλλα! Καταπληκτικό έδεσμα από την αξιοποίηση τους...ό,τι πρέπει για τις λιγούρες χωρίς μάλιστα μπελάδες....Στο τσακ μπαμ έχετε υπέροχη τυροπιτούλα, αφράτη μέσα και τραγανή απέξω...που είμαι σίγουρη ότι κάθε φορά θα επιδιώετε να σας μείνουν φύλλα για να την φτιάξετε! 

Η ποσότητα είναι για 1 ατομική πίτα, όμως εάν θέλετε να φτιάξετε περισσότερες τότε θα πρέπει να εξασφαλίσετε παραπάνω φύλλα τα οποία θα πρέπει να τα ψιλοκόψετε σε κομματάκια σαν χαρτοπόλεμος...

Η διαδικασία και τα υλικά μας απλούστατα...





Υλικά για 1 ατομική πίτα και τηγάνι διαμέτρου 22cm

  • φύλλα κρούστας από περισσεύματα κομμένα σε πολύ λεπτές λωρίδες ή μικρά κομματάκια (σχεδόν 150 γρ.)
  • 1/2 φλιτζ.τσ. θρυμματισμένη φέτα
  • 2 κουτ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 κουτ.σ. μαγιονέζα 
  •  3 κουτ.σ. γάλα
  • 20 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Πως τη φτιάχνουμε:

  • Σε αντικολλητικό τηγάνι αλείφουμε λίγο βούτυρο. Βάζουμε τα μισά θρυμματισμένα φύλλα σε ίσο πάχος χωρίς να μείνουν κενά, σκορπάμε τα τυριά, αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα θρυμματισμένα φύλλα χωρίς κενά.
  • Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη μαγιονέζα και το γάλα. Περιχύνουμε πάνω από την πίτα να απορροφηθεί και ψήνουμε χωρίς καπάκι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι η κάτω πλευρά να πάρει χρώμα. Με τη βοήθεια μιας μαρίζ ή ξύλινης σπάτουλας ισιώνουμε περιμετρικά τα φύλλα όπως ακριβώς κάνουμε με την ομελέτα για να βγει ομοιόμορφο το σχήμα. 
  • Αφού η κάτω πλευρά ψηθεί, αναποδογυρίζουμε σε πιάτο και επαναφέρουμε στο τηγάνι για να ψηθεί και η πάνω πλευρά. Ισιώνουμε ξανά περιμετρικά ό,τι περισσεύει προς τα μέσα κι αφού χρυσαφίσει η πίτα μας κατεβάζουμε από το μάτι.
  • Σερβίρουμε είτε μόνη της είναι με λίγο μέλι και σουσάμι!

Όνειρο!

Καλή σας όρεξη!

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις