ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Φαγητό που μοσχοβολάει
καλοκαίρι..Καλομαγειρεμένο που σου αρέσει να το απολαμβάνεις έξω στη βεράντα με την κρύα μπύρα σου, φρέσκο ψωμάκι και καλή παρέα.... Μα τι ωραίες μυρωδιές και χρώματα έχει το ελληνικό καλοκαίρι....!!!!





Για ενα μικρό πυρέξ (3 μεγάλες μερίδες):
  • 4 μελιτζάνες μεγάλες κομμένες σε 4 φέτες η κάθε μία 
  • 230γρ. φέτα θρυμματισμένη 
  • 7-8 κλαδάκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για τα καρκαραμελωμένα κρεμμύδια:
  • 2 μεγαλούτσικα κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας κρέμα βαλσάμικου
  • 1 κουταλιά της σούπας απλό ξύδι βαλσάμικο
  • λίγο αλάτι
Για την κόκκινη σάλτσα:
  • 2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες στον χόνδρο τρίφτη
  • 250gr ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κόκκινη πιπεριά κέρατο γλυκιά κομμένη σε λεπτά στικς
  • 2 κουτ.γλ. μέλι
  • 1/3 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 3 κουτ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Χαράζουμε τις φέτες μελιτζάνας με μαχαίρι, αλείφουμε με ελαιόλαδο κι ελαφρώς αλατίζουμε. Βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 30'λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα και ζαρώσουν. 
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας μαζί με 150ml νερό να σιγοβράσει. Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με το γούστο μας. Αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί μέχρι να φτάσει στο μισό από τον αρχικό της όγκο σε υγρά. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
  • Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο να μαραθούν λιγάκι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα βαλσάμικου κι ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 4-5 λεπτά. Έπειτα σβήνουμε με το απλό ξύδι βαλσάμικου και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Περιμένουμε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να καραμελώσουν και σωθούν τελείως τα υγρά. Στο τέλος αλατίζουμε ελαφρώς.
  • Συναρμολόγηση:
  • Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο το πυρέξ και στρώνουμε μια δόση από φέτες μελιτζάνας. Σκορπάμε το 1/3 σάλτσας να πάει παντού πάνω στις μελιτζάνες, σκορπάμε το 1/3 από τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το 1/3 από τη θρυμματισμένη φέτα. Έπειτα από πάνω στρώνουμε άλλη μια δόση μελιτζάνες, άλλη μια δόση σάλτσα-κρεμμύδια-φέτα και τέλος με όσες φέτες περισσεύουν κάνουμε μια ακόμη στρώση βάζοντας όμως πρώτα τα κρεμμύδια, ύστερα τη φέτα, το μαϊντανό και τέλος όση σάλτσα απέμεινε τη ρίχνουμε κι αυτή πάνω από το φαγητό κουνώντας το ταψί να πάει παντού.
  • Επιφανειακά αλατοπιπερώνουμε  και ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις ξεσκέπαστο για 1 ώρα να δέσουν όλα μαζί τα υλικά. Αφού το φαγητό τραβήξει τα υγρά του σβήνουμε το φούρνο κι αφήνουμε μισάνοιχτη τη πόρτα με το πυρέξ εντός. Μ'αυτόν τον τρόπο το φαγητό μελώνει καλύτερα και τραβάει τα όποια υγρά έχουν απομείνει.
  • Αυτό το φαγητό τρώγεται είτε χλιαρό είτε κρύο!

Καλή σας όρεξη ❣️
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις