ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ | ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ | ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ | ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ | ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ
Η δοσολογία των υλικών βγάζει 22 κουλουράκια και είναι η ιδανική για να κάνετε μια πρώτη δοκιμή.
Αυτά που θα χρειαστούμε είναι:
Για την επάλειψη
1 μικρό αυγό χτυπημένο αραιωμένο με λίγο νερό
Εκτέλεση:
Η φετινή μου πρόταση για κουλουράκια πασχαλινά είναι το κάτι άλλο! Η συμβατική ζάχαρη αντικαθιστάται από φυσική ζάχαρη καρύδας η οποία έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ παράλληλα περιέχει ορισμένα ωφέλιμα μεταλλικά στοιχεία ευεργετικά για τον οργανισμό. Είναι ολόγλυκα, τραγανά, θριφτά στο δάγκωμα και λιώνουν στο στόμα!
Η γεύση τους θυμίζει λίγο καραμέλα η οποία προσδίδεται στη ζάχαρη καρύδας. Τα αρώματα του βουτύρου με τη βανίλια και του ξύσματος πορτοκαλιού δίνουν έναν εξαιρετικά απολαυστικό γευστικό χαρακτήρα!!!
Η ζύμη είναι κατάλληλη και για παιδικά μπισκότα, περιέχει ελάχιστα υλικά και είναι εύπλαστη. Το χρώμα γίνεται καραμελί -κοινώς ομολογουμένως βαθύτερο από την γνωστή ζύμη για κουλουράκια- κι αυτό βέβαια είναι αποτέλεσμα του φυσικού χρώματος της ζάχαρης καρύδας...όχι όμως κάτι το... περίεργο!
Η δοσολογία των υλικών βγάζει 22 κουλουράκια και είναι η ιδανική για να κάνετε μια πρώτη δοκιμή.
Αυτά που θα χρειαστούμε είναι:
- 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό καλής ποιότητας από το ψυγείο
- 125 γρ. ζάχαρη καρύδας (κατά προτίμηση βιολογική εάν είναι εφικτό)
- 1 μεσαίο αυγό ελαφρά χτυπημένο
- 1 ή 2 κάψουλες άρωμα βανίλιας
- 1 1/2 κουτ.γλ. baking powder
- 1 τσιμπιά αλάτι
- ξύσμα από 1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι
- 400-450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την επάλειψη
1 μικρό αυγό χτυπημένο αραιωμένο με λίγο νερό
Εκτέλεση:
- Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Βάζουμε το φτερό και χτυπάμε το βούτυρο για 5 λεπτά μόνο του να μαλακώσει.
- Στο μπλέντερ αλέθουμε τη ζάχαρη καρύδας να γίνει λεπτότερη σε κόκκους, όσο πιο κοντά σε μορφή σκόνης και τη ρίχνουμε να χτυπηθεί με το βούτυρο ώσπου να γίνουν κομματάκια όλα μαζί. Κατά διαστήματα καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ και του φτερού για να χτυπηθούν καλά τα όποια υπολείμματα προκύπτουν. Έπειτα ρίχνουμε και το αυγό και χτυπάμε να γίνουν όλα μαζί κρέμα. Σειρά έχουν το baking powder, το αλάτι και τα αρωματικά.
- Αλλάζουμε τον αναδευτήρα και στη θέση του βάζουμε το γάντζο για τις ζύμες. Εάν δεν διαθέτουμε τέτοιο εξαρτήματα συνεχίζουμε τη διαδικασία με ζύμωμα στο χέρι. Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟ ΜΑΖΙ το αλεύρι ζυμώνοντας ή χτυπώντας με το γάντζο τη ζύμη μέχρι να μαζεύεται γύρω από το γάντζο. Εάν κάνουμε τη διαδικασία στο χέρι θα πρέπει να γίνει η ζύμη μαλακιά σαν πλαστελίνη.
- Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι τον πάγκο μας και δουλεύουμε τη ζύμη 1 λεπτό.
- Παίρνουμε ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε ο.τι σχήματα θέλουμε.
- Αραδιάζουμε τα κουλουράκια μας σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αραιά μεταξύ τους. Αλείφουμε με το μείγμα αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Όταν κάνουν λεπτές ρωγμές στην επιφάνεια και ωραία γυαλάδα είναι έτοιμα.
- Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν καλά πάνω στο χαρτί τους κι έπειτα τα διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί που κλείνει καλά ή πιατέλα με αρκετή μεμβράνη.
Σημ. Εάν χρησιμοποιήσουμε σκούρα ταψιά τότε βάζουμε διπλό χαρτί για να μην αρπάξει η κάτω πλευρά των κουλουριών. Επίσης μπορεί να παραληφθεί το ξύσμα πορτοκαλιού για απλά κουλουράκια βουτύρου-βανίλιας.
Καλή σας επιτυχία 💓
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη
Τα πλάθουμε χοντρά?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως σας αρέσουν! Εάν τα κάνετε λεπτά θα προσέξετε το χρόνο ψησίματος για να μην καούν !
ΔιαγραφήΜπορούμε να βάλουμε και μυρωδικά; Πχ μαστίχα για να μοιάζουν με σμυρνέικα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας!
ΔιαγραφήΑυτά τα κουλουράκια ταιριάζουν καλύτερα με βανίλια γιατί από μόνα τους λόγω της καρυδοζάχαρης η γεύση τους θυμίζει ελαφρώς καραμέλα. Τα εχω δοκιμάσει με μαστίχα αλλά δεν με ενθουσίασε ιδαίτερα ο συνδιασμός, αυτά βέβαια είναι γούστα :)