ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ


Για τους λάτρεις των ζυμαρικών έχω σήμερα ένα πιάτο τρομερό! Κανελόνια γεμιστά με σπανάκι και τυριά με πλούσια κρεμώδη μπεσαμέλ και κρέμα γάλακτος! Δεν ξέρω τι να πρωτοπώ για το φαγητό αυτό! Σίγουρα αποτελεί μια σπουδαία εναλλακτική για την κλασική γέμιση κιμά που οι περισσότεροι αγαπάμε, επίσης ναι ωραία ιδέα για να πείσουμε τα δύσκολα παιδιά να φάνε αλλιώς το σπανάκι! Φαγητό που θα αγαπάτε να φτιάχνετε και θα...σας αγαπάνε ακόμα περισσότερο όταν το προσφέρετε στην οικογένεια σας!
Μπορεί να φαντάζει μπελαλίδικη η
όλη διαδικασία  στην πραγματικότητα όμως έχω προσαρμόσει τη συνταγή έτσι ώστε να μην παιδεύεστε ώρες μες στην κουζίνα.

Να είστε έτοιμοι για το θερμό χειροκρότημα που θα ακουστεί από τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν γευθούν αυτό το πιάτο!!!



Η δοσολογία των υλικών βγάζει 4 χορταστικές μερίδες, για περισσότερες μερίδες πολλαπλασιάστε τη δόση.
Το πυρέξ που χρησιμοποίησα είναι σε διάσταση 18Χ27εκ. οπότε χρειαζόμαστε:

  • 12 κανελόνια
  • 350 γρ. σπανανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 κουτ.σ. κέτσαπ
  • 220γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
  • 1 κουτ.σ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 2/3 φλιτζ.τσ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών

Για την κρεμώδη μπεσαμέλ:
  • 400 ml φρέσκο γάλα πλήρες ή light
  • 3 1/2 κουτ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 μικρό αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1/2 φλιτζ.τσ. gouda τριμμένο
  • 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο ή το ξύσμα από 1/2 κεφάλι μοσχοκάρυδου
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
  • Ξεκινάμε με τη γέμιση: Σε λίγο ζεστό λάδι σωτάρουμε το σπανάκι να μαραθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστούν μαζί κι ανακατεύουμε ως ότου σωθούν τα περίσσια υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κέτσαπ, το τυρί κρέμα, το ανθότυρο, το κεφαλοτύρι και το αλατοπίπερο. Γεμίζουμε με ένα κουταλάκι ένα ένα τα κανελόνια (σ'αυτή τη διαδικασία το  του κάτω μέρος-λαβή του κουταλιού θα βοηθήσει να στρώσει η γέμιση ομοιόμορφα μέσα στα κανελόνια σπρώχνοντας την σε όλο το μήκος του ζυμαρικού. Εάν στο τέλος περισσέψει γέμιση τη στρώνουμε σκόρπια πάνω από τα κανελόνια (αν και είναι μετρημένη η δόση για ακριβώς 12 κανελόνια). Βουτυρώνουμε καλά το πυρέξ και τοποθετούμε τα γεμισμένα κανελόνια το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύνουμε την κρέμα γάλακτος να φτάσει παντού πάνω κι ενδιάμεσα στα ζυμαρικά κι ελαφρώς αλατίζουμε.
  • Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρόλι μαζί με το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε καλά πάνω σε αναμμένο μάτι (μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία). Αφού ζεσταθεί το μείγμα παίρνουμε 2 κουταλιές και το ενώνουμε με το αυγό σε μπολ να πάρουν ίδια θερμοκρασία. Αμέσως μεταφέρουμε το μείγμα αυγού πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τη βοήθεια σύρματος μέχρι να δέσει εντελώς η κρέμα και να κάνει φουσκάλες που σκάνε στην επιφάνεια. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει μέσα στη ζέστη μπεσαμέλ, το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και το τυρί gouda.  Απλώνουμε με κουτάλα τη ζέστη μπεσαμέλ πάνω από το φαγητό. Σ'αυτό το σημείο βλέπουμε ότι η κρέμα γάλακτος που προηγουμένως βάλαμε θα ξεχωρίζει από την μπεσαμέλ, γι'αυτό και με ένα κουτάλι στρώνουμε προσεχτικά τα υλικά στις άκρες να ενωθούν το ένα με το άλλο.
  • Ψήνουμε στους 175' βαθμούς με προθέρμανση στις αντιστάσεις το φαγητό αφού πρώτα το καλύψουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Μετά τα 30' λεπτά μαγειρέματος ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε μέχρι να πάρει όμορφο χρυσάφι χρώμα η επιφάνεια του φαγητού (συνολικός χρόνος ψησίματος σχεδόν 50' λεπτά ανάλογα το φούρνο).
  • Περιμένουμε λίγο να σταθεί το φαγητό και το σερβίρουμε σε χορταστικά κομμάτια.



Καλή σας όρεξη
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις