ΠΤΙ ΦΟΥΡ ΑΦΡΑΤΑ

ΠΤΙ ΦΟΥΡ ΑΦΡΑΤΑ


Χαίρεται αγαπημένοι φίλοι! Όσοι με παρακολουθείτε θα ξέρετε ότι λατρεύω τα πτι-φουρ, τα κλασικά εκείνα βουτήματα με την μαρμελάδα ενδιάμεσα! Η αγαπημένη μου στιγμή, όταν βουτάω στο ζεστό καφέ μου τη σοκολατένια τους πλευρά κι αυτή λιώνει! Παλαιότερα σας είχα δείξει πως μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι πτιφουράκια νηστίσιμα κι ελαφριά (για όσους ενδιαφέρονται να πατήσουν εδώ) και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Παρ' όλο που σας έχω δείξει διάφορες παραλλαγές για πτι-φουρ -ακόμα και στιγμής χωρίς ψήσιμο (δείτε εδώ) δεν ξέρω πως μου ξέφυγε και δεν σας έχω δείξει την κλασική τους εκδοχή. Με την καλή διάθεση για σύμμαχό μου έφτιαξα τα μπισκοτάκια αυτά θέλοντας να τα αφιερώσω σε όλους εσάς που καθημερινά κάνετε τον κόπο και διαβάζετε τις συνταγές μου :) 
Η συγκεκριμένη ζύμη δεν χρειάζεται κορνέ για να διαμορφωθεί, παρά μόνο μίξερ, ποιοτικά υλικά και τα χέρια σας! Τα πτι-φουρ γίνονται χορταστικά, αφράτα και πολύ αρωματικά!



Για μια δόση 25 κομματιών θα χρειαστούμε:
  • 250 γρ. μαργαρίνη με περιεκτικότητα σε βούτυρο 25% σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 κουτ.σ. γεμάτες άχνη ζάχαρη
  • 2 κάψουλες άρωμα βανίλιας
  • 3 αυγά μικρά
  • 550 γρ. +/- αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 2 κοφτά κουταλάκια baking powder
  • αλάτι στη μύτη του κουταλιού
  • σφιχτή μαρμελάδα βερίκοκο ελαφρά χτυπημένη με πιρούνι
  • 170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας
  • 1 κουτ.γλ. σπορέλαιο

Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε πολύ καλά στη μεσαία ταχύτητα τη μαργαρίνη μέχρι να γίνει κρέμα και συνεχίζουμε βάζοντας σταδιακά τις κουταλιές με την άχνη.Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να απορροφηθούν από το μείγμα βουτύρου κι έπειτα προσθέτουμε τις βανίλιες, το baking και το αλάτι. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και αρχίζουμε σταδιακά τα ρίχνουμε το αλεύρι στο μείγμα έως ότου αρχίσει η ζύμη να κολλάει στο γάντζο. Σ' αυτό το σημείο διακόπτουμε τη χρήση του μίξερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια προσθέτοντας μικρές ποσότητες από το αλεύρι και δουλεύοντας μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη μαλακή κι εύπλαστη. Μαζεύουμε σε 2 μπάλες το ζυμάρι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 15' λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180' βαθμούς και στρώνουμε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.
Αφού σφίξει η ζύμη, παίρνουμε τη μία μπάλα και κόβουμε μικρότερα μπαλάκια σε μέγεθος όσο ένα κορόμηλο, την άλλη μπάλα την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε. Διαμορφώνουμε τα μπαλάκια σε σχήμα οβάλ πατώντας τα ελαφρά με τα χέρια να λεπτύνουν. Μεταφέρουμε στα ταψιά μας αραιά μεταξύ τους και πατάμε από τη μία πλευρά με πιρούνι να αφήσει σχέδιο με γραμμούλες.  Βάζουμε πρώτα το ένα ταψί για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν τα μπισκότα και πάρουν ελαφρύ χρυσοκίτρινο χρώμα (δεν τα αφήνουμε παραπάνω γιατί καίγονται εύκολα οι άκρες). Αφού τελειώσουμε με την πρώτη φουρνιά, αφαιρούμε από το ταψί με προσοχή τα μπισκότα και τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς (αυτό το κάνουμε γιατί εάν παραμείνουν τα ψημένα μπισκότα στο καυτό ταψί τότε συνεχίζεται κατά κάποιο τρόπο το ψήσιμο τους και ενδέχεται να σκληρύνουν). 
Παίρνουμε τώρα την άλλη μπάλα και εργαζόμαστε κατά τον ίδιο τρόπο.
Αφού κρυώσουν όλα τα μπισκότα παίρνουμε ζεύγη που μοιάζουν σε σχήμα και αλείφουμε το ένα από τα δύο μέρη  με λίγη μαρμελάδα βερίκοκο και ενώνουμε μεταξύ τους. Αφήνουμε 30' λεπτά να στεγνώσει η μαρμελάδα τους και να κολλήσουν καλά μεταξύ τους.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε το σπορέλαιο διατηρώντας τη ρευστή.
Βουτάμε τη μια μεριά των πτι-φουρ σε ρευστή σοκολάτα και μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα εντελώς κι αποθηκεύουμε σε αεροστεγές κουτί!


Καλή σας επιτυχία <3
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

  1. Γειά σας, τα έφτιαξα αλλά δεν έγιναν. Έσκασαν σαν κουραμπιέδες...... Γιατί; έβαλα πολύ αλεύρι; χτύπησα πολύ το βούτυρο;;;; τι να τα κάνω τώρα για να μην πάνε χαμένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας και κρίμα γι'αυτό που σας έτυχε. Φοβάμαι ότι είναι θέμα ψησίματος κι όχι βουτύρου ή αλευριού. Το βούτυρο δε μας νοιάζει αν έχει χτυπηθεί πολύ απεναντίας βοηθάει πολύ στην υφή. Θεωρώ επίσης ότι αν εφταιγε η ποσότητα αλευριού θα σας δυσκόλευαν στο πλάσιμο. Πιθανως να ψήθηκαν περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε. Μην τα πετάξετε! Κάντε ένα μωσαϊκό/κορμό!!!! Ελπίζω την επόμενη φορά να σας πετύχουν!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις