ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Έχει γίνει πλέον γνωστό ότι αποφεύγω τη ζάχαρη για διατροφικούς λόγους. Όμως δεν μπορώ χωρίς γλυκό! Ποιος είπε ότι "γλυκό" είναι μόνο ο.τι περιέχει ζάχαρη? Για μένα είναι πια ξεκάθαρο ότι το ένα δεν καθορίζει το άλλο. Γι'αυτό ψάχνω εναλλακτικές. Το μέλι σ'αυτή την ιστορία είναι σύμμαχός μου. Είναι γλυκό αλλά 100% ανεπεξέργαστο . Θα μου πείτε ότι καλά όλα αυτά  αλλά και το μέλι έχει θερμίδες. Φυσικά κι έχει! Αλλά όχι "κενές". Επίσης θα πουν οι ειδικοί των επιστημών υγείας και διατροφολογίας ότι το μέλι στις υψηλές θερμοκρασίες χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Δε διαφωνώ! Γιατί τουλάχιστον δίνει στα παρασκευάσματα μας τη γλυκιά του γεύση χωρίς όμως να εθίζει στο βαθμό που μας "μαγεύει" η ζάχαρη... Όλα αυτά που σας λέω είναι δικά μου συμπεράσματα. Ο καθένας ακολουθεί αυτό που θεωρεί για τον εαυτό του σωστό. Προσωπικά έχω αναπτύξει τη δική μου θεωρία και ευτυχώς μου ταίριαξε καλά. 
Και κάπως έτσι γεννήθηκε στο μυαλό μου αυτή η "σύνθεση" για ένα ακόμα αγαπημένο μου επιδόρπιο-σνακ που δεν είναι άλλο από το τσουρέκι! Αφράτο-αφράτο, τέλειο για το πρωινό με τον καφέ στο γραφείο τις μέρες που βαριέμαι να ετοιμάσω το κλασικό ταπεράκι ή τις στιγμές βιασύνης που απλά θέλω κάτι στην τσάντα μου να τσιμπολογάω τις ώρες που τραβολογιέμαι στους δρόμους για δουλειά. 
Φανταστικά τσουρεκάκια για το παιδικό κολατσιό, τρυφερό χάρισμα σε δικούς μας ανθρώπους!


















Ας μη χάνουμε άλλο χρόνο με φλυαρίες....ξεκινάμε με...

...το προζύμι:

  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 50 ml νερό χλιαρό
  • 2 κουτ.σ.αλεύρι δυνατό

Για τη ζύμη:

  • 2 αυγά μεσαία 
  • 100 γρ. μαργαρίνη σε κύβους
  • 270 γρ.μέλι ανθέων (η δοσολογία βγάζει 1 κούπα του τσαγιού + 1  κουταλιά  της σούπας επιπλέον)
  • 1 κούπα του τσαγιού γάλα φρέσκο
  • 1/2 κούπα του τσαγιού φρέσκος χυμός πορτοκαλιού για χυμό από ποικιλία με γλυκιά γεύση πχ.Βαλένθια
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 καψουλάκια εσάνς βανίλια
  • 1 κουτ.γλ. κοφτό μαχλέπι τριμμένο
  • 1 κουτ.γλ. κοφτό μαστίχα τριμμένη σε σκόνη 
  • 850 γρ. +/- αλεύρι δυνατό για τσουρέκι με 14 gr.περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (αναγράφεται στον διατροφικό πίνακα της συσκευασίας)
  • 1 αυγό χτυπημένο με 3 κουτ.σ.νερό 
  • αμύγδαλο φιλέ για διακόσμηση
  • ηλιέλαιο για το άλειμμα των χεριών

Εκτέλεση:
  • Πρώτα ξεκινάμε με το προζύμι! Σε μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά, έπειτα βάζουμε τις 2 κουτ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένας σφιχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη, έπειτα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να ενεργοποιηθούν για 30' λεπτά έως ότου δηλαδή γίνει φουσκωτός αφρός. 
  • Συνεχίζουμε με τα υλικά της ζύμης: Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με το χυμό και τη μαργαρίνη να λιώσει το ένα υλικό μέσα στο άλλο και να γίνουν χλιαρό μείγμα. Έπειτα προσθέτουμε το μέλι να λιώσει κι αυτό μέσα στο μείγμα και τέλος το μαχλέπι τη μαστίχα και τη βανίλια. Παίρνουμε 1/2 φλιτζάνι από το μείγμα της κατσαρόλας και το χτυπάμε με τα αυγά. Τέλος ενώνουμε το μείγμα αυγών στο μείγμα γάλακτος.Το μείγμα θα έχει τη σωστή θερμοκρασία όταν βυθίζουμε το δάχτυλο μας και δεν καιγόμαστε, απλά το νιώθουμε χλιαρό προς ζεστό.
  • Βάζουμε σε λεκάνη όλο το αλεύρι και κάνουμε μια γούβα στη μέση. Αδειάζουμε το μείγμα γάλακτος, το προζύμι και το ξύσμα πορτοκαλιού. 
  • Αρχίζουμε και βρέχουμε το αλεύρι με το υγρό υλικό μέχρι να το πάρει όλο. Σ'αυτό το σημείο εάν έχουμε μίξερ με γάντζο μεταφέρουμε το μείγμα και το βάζουμε να χτυπηθεί καλά μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι από τα τοιχώματα. Εάν όμως δεν διαθέτουμε τέτοιο εργαλείο τότε ζυμώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε με τα χέρια όπως έκανα εγώ. Το ζυμάρι αυτό κολλάει στα χέρια όμως ΔΕΝ ΠΡΌΣΘΕΤΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΛΕΥΡΙ! Με λαδωμένη σπάτουλα "ξύνουμε" τα υπολείμματα από τη λεκάνη και τα ενώνουμε στο ζυμάρι, να μη μείνει καθόλου ξηρή ζύμη..
  • Λαδώνουμε κατά διαστήματα ελαφρά τα χέρια μας και τέλος σχηματίζουμε μια μπάλα. Το ζυμάρι θα εξακολουθεί να είναι χαλαρό! Κάνουμε επιφανειακά στη ζύμη με το χέρι έναν σταυρό, σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη τη λεκάνη και τέλος με μια καθαρή πετσέτα ώστε να μην μπει από πουθενά αέρας. Αφήνουμε τη ζύμη για 2 ώρες να ανέβει σε σταθερό σημείο. 
  • Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν θα έχει τριπλασιαστεί σε όγκο και ο σταυρός θα έχεις εξαφανιστεί. Ξεφουσκώνουμε πάλι τη ζύμη και τη ζυμώνουμε ελαφρά. Ακόμα όμως θα μας φαίνεται κολλώδες το ζυμάρι  γι'αυτό ραντίζουμε πάλι με λίγο σπορέλαιο.
  • Πασπαλίζουμε ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο που θα εργαστούμε και παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης. Της πλάθουμε σε κορδόνια και φτιάχνουμε σαλίγκαρους. Η υφή της ζύμης είναι τέτοια που βολεύει καλύτερα το πλάσιμο στρογγυλών σχημάτων. 
  • Βάζουμε αραιά μεταξύ τους ένα-ένα τσουρεκάκι πάνω σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αφού τα πλάσουμε όλα τα αφήνουμε 30' λεπτά να ξανά φουσκώσουν. 
  • Χτυπάμε το αυγό με το νερό και αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια των τσουρεκιών. Τέλος πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς και στη θέση που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μεσαία του φούρνου. 
  • Ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται μεταξύ 30' και 40' λεπτών για μικρά τσουρεκάκια και 45'-55' λεπτά για μεγαλύτερα. Η όψη τους θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα ροδοψημένη. 
  • Αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν τα τσουρεκάκια και έπειτα τα φυλάμε σε σακουλάκια τροφίμων ή μεμβράνη. Εάν δεν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα τα καταψύχουμε και όποτε τραβάει η όρεξη μας, βγάζουμε όσα θέλουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσουν! 

Σημ. Η δόση βγάζει 16 μικρά τσουρεκάκια.
Η δοσολογία του αλεύρου πιθανώς να μεταβάλλεται κατά 150 γρ. επιπλέον ανάλογα με των τελικό όγκο των υλικών μας. 


Καλή επιτυχία :)
Σας φιλώ
Μαριφάνη 💙





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις