ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ


Κάθε τόπος έχει το...πιττάκι του. Στο δικό μου έχουμε το "μπουρεκάκι". Σπιτικό φύλλο που ανοίγει, σχηματίζεται κι αγκαλιάζει τη γέμιση που τραβάει η όρεξη μας. Έπειτα τηγανίζεται σε μπόλικο ελαιόλαδο και σε λίγα λεπτά απολαμβάνουμε το μπουρεκάκι μας. Συμπληρώνει τα...κενά μεταξύ των μεζέδων στα τραπέζια την Κυριακής και σε κάθε λογής μάζωξη. Πολλές φορές κερνιέται έξω στις αυλές στα μικρά μας ξωκλήσια μετά το τέλος μιας  "λειτουργίας" ή στα μικρά πανηγυράκια ως συνοδευτικό με το "ρακί". Μια δοκιμή θα σας πείσει!!!




Υλικά για 1 δόση
Για το φύλλο:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
150 γρ. αλεύρι κίτρινο για χωριάτικο ψωμί κοσκινισμένο
1 κουτ.σ.ξύδι
1 κουτ.γλ. κοφτό baking powder
1/3 φλιτζ.τσ.ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον χωριστά για επάλειψη)
1/2 κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ.γλ.αλάτι
Για τη γέμιση:
400 γρ.φέτα θρυμματισμένη
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
6 κουτ.σ. γάλα φρέσκο
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
ελάχιστο αλάτι
πιπέρι κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο
2 κουτ.σ.ελαιόλαδο
5-6 κλαράκια μαϊντανός ή μάραθος (προαιρετικά)



Εκτέλεση:

  • Ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε μια λεκάνη πλατιά βάζουμε όλα τα στερεά υλικά ανακατεμένα και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση όπου θα ρίξουμε τα υγρά συστατικά. Αρχίζουμε και παίρνουμε από γύρω γύρω τα στερεά υλικά καταλήγοντας στο κέντρο με τα υγρά φτιάχνοντας σιγά σιγά μια ζύμη. Το ζύμωμα που θα κάνουμε θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 8 λεπτά προκειμένου να αποκτήσει τη σύσταση που θέλουμε. Εάν η ζύμη μας κολλάει πολύ ΜΟΝΟ τότε προσθέτουμε ακόμη λίγο από τα αλεύρι (είτε το χωριάτικο είτε το απλό για όλες τις χρήσεις). Εάν όμως η ζύμη μας φαίνεται ξηρή και κάνει κομματάκια τότε σε ένα μπολάκι βάζουμε λίγο νερό, μουσκεύουμε τα δάχτυλα μας και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί το νεράκι από τη ζύμη και γίνει ελαστική. Κάνουμε τη ζύμη ένα μπαστούνι και την κόβουμε σε 8-10 μπαλάκια. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψάκι και βάζουμε τα ζυμαράκια. Τα αλείφουμε κι αυτά με λίγο λαδάκι, σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα ελαφρά μουσκεμένη και αφήνουμε να ξεκουραστούν τα ζυμαράκια για 1 ώρα. 
  • Μέχρι να ξεκουραστεί η ζύμη βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να σφίξει.
  • Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας μας και ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια σε φύλλο όσο το δυνατόν λεπτότερο (κάθε φορά που παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης δεν ξεχνάμε να σκεπάσουμε το ταψί μας πάλι με τη νωπή πετσέτα για να μην ξεραθούν). Με κουπ-πατ στρογγυλό, ή ποτήρι (εκτός κι αν έχουμε το ειδικό εργαλείο κοπής για τυροπιτάκια) κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια. Βάζουμε στη μια άκρη τους από ένα κουταλάκι γέμισης απλωτά και βρέχουμε λίγο με τα δάχτυλα τις άκρες τις ζύμης. Κλείνουμε κάθε πιττάκι και ενώνουμε τις άκρες με ένα πιρούνι ή με τα δάχτυλα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Μέχρι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, τοποθετούμε τα πιττάκια σε δίσκο η ταψί με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα στις στρώσεις και σκεπασμένα πάλι με νωπή πετσέτα. 
  • Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να κάψει σε δυνατή φωτιά και σε σκεύος άνετο είτε τηγάνι είτε κατσαρόλι. Αφού κάψει το λάδι χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία σκάλα και ρίχνουμε λίγα λίγα τα μπουρεκάκια μας (όχι πολλά μαζί για να μην χάνει θερμοκρασία το λάδι). Αφήνουμε να ροδίσουν για 3 λεπτά από τη μια πλευρά και γυρίζουμε από την άλλη. Μεταφέρουμε τα μπουρεκάκια μας σε πιατέλες με απορροφητικό χαρτί το ένα πλάι στο άλλο και όχι το ένα πάνω στο άλλο για να μην πανιάσουν. Απολαμβάνουμε χλιαρά ή και κρύα!!! 



  • Σημ.1 Στη συγκεκριμένη φάση δεν έβαλα στη γέμιση μυρωδικά γιατί μου αρέσει να τα γαρνίρω με λίγο μέλι και σουσαμάκι όπως κάνουν στην Κρήτη. Η παραδοσιακή όμως συνταγή  για μπουρεκάκια δεν περιλαμβάνει γαρνιτούρες,  σερβίρονται σκέτα και απλά!!!
  • Σημ.2 Εάν δε θέλουμε να τηγανίσουμε όλα τα μπουρεκάκια μπορούμε να τα φυλάξουμε σε τάπερ με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα και να τα καταψύξουμε. Όταν έρθει η στιγμή να τα απολαύσουμε τα τηγανίζουμε κατευθείαν από την κατάψυξη σε μπόλικο καυτό λάδι.
  • Σημ.3  Στην περίπτωση που μας μείνει φύλλο μπορούμε να το σχηματίσουμε σε μικρά φιογκάκια σας πεταλούδα και να τα τηγανίσουμε σκέτα, έπειτα να τα γαρνίρουμε με μέλι, καρύδι και κανέλα και να τα απολαύσουμε σαν "ξεροτήγανα" στιγμής, επιδόρπιο έκπληξη!!!



Καλή σας επιτυχία 
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις