Κιμαδόπιτα

Πανεύκολη και πολύ αγαπημένη πιτα, απ' αυτές που τρώγονται ως κυρίως μαζί με σαλατούλα ή που συμπληρώνουν ως συνοδευτικό το βασικό μενού στα οικογενειακά τραπέζια...

Υλικά:
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος 
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια αλεσμένα στο μούλτι
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες 
  • 3 ντομάτες ώριμες περασμένες στον τρίφτη
  • 750 ml ζωμός κρέατος από μοσχάρι ή κότα
  • 1 κουτ.σ. κοφτή πελτές ντομάτας
  • 1 κουτ.σ. μέλι
  • 1/2 κουτ.γλ.κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 2 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού κασέρι τριμμένο
  • αλάτι 
  • φρεσκοτριμμενο πιπέρι 
  • 4 έτοιμα φύλλα χωριάτικα για πίτες
  • σουσάμι για διακόσμηση (προαιρετικά)

Εκτελεση:
  • Ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μαζι και τις πιπεριές να μαραθούν. Έπειτα βάζουμε τον κιμά σπάζοντας τον με κουτάλα για να μην μείνουν κόμποι. Αφήνουμε να τσιγαριστούν όλα μαζί μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς κι αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε με τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, το μέλι και τα μπαχαρικά. Τέλος προσθέτουμε το ζωμό κι αφού πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του ματιού σε μέτρια προς χαμηλή να σιγομαγειρευτούν με ανοιχτή κατσαρόλα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα κι αφού σωθούν όλα τα υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς η γέμιση. Αφού κρυώσει βάζουμε το τυρί κι ανακατεύουμε να πάει παντού. Εάν κρίνουμε απαραίτητο διορθώνουμε με επιπλέον αλατοπίπερο.
  • Αλείφουμε με πινέλο ένα μεσαίο ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, ύστερα ραντίζουμε με λίγο λαδακι ακόμα, στρώνουμε το δεύτερο και αδειάζουμε τη γέμιση στρώνοντας την με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού. Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο ξανά ραντίζουμε με λάδι και τέλος σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο. Βρέχουμε τα δάχτυλα μας με λίγο νερό και γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που περισσεύουν. Ραντίζουμε πάλι με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια.
  • Χαράζουμε επιφανειακά σε κομμάτια, σκορπάμε λίγο σουσαμάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς των αντιστάσεων για 1 ώρα!

Καλή σας επιτυχία!
Σας φιλώ
Μαριφανη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις